Нидерландия и Еквадор си поделиха точките на Мондиала в Катар

7 Dni Sport25.11.2022
Нидерландия - Еквадор,

Отборите на Нидерландия и Еквадор не се победиха в двубой от група „А“ на Мондиал 2022. Равенството 1:1 е приемливо и за двата национални отбора, които по този начин продължават да бъдат на първите две позиции в подреждането, които дават право на участие в елиминационната фаза.

Представителят на Европа стартира силно и откри още в началото чрез новата си звезда Коди Гакпо. Постепенно обаче Еквадор обърна развоя на събитията и след едно отменено попадение, отбеляза редовно такова с точен изстрел на своята звезда Енер Валенсия. С капитана на „Ел Три“ обаче са свързани и техните най-големи страхове, след като в края напусна терена със съмнение за тежка контузия на коляното.

С малко повече късмет, селекцията на Густаво Алфаро можеше да вземе и пълния комплект от точки, но силен шут на Гонсало Плата срещна гредата. По-рано днес Сенегал надви с 3:1 Катар и така всички тимове, без домакините на турнира, имат своите надежди за поемане към осминафиналите.

Началото на двубоя се оказа повече от оптимистично за нидерландците. Селекцията на Луис ван Гаал организира може би първата си по-сериозна атака за мача, когато Клаасен пресече подаване и продължи топката за Коди Гакпо. Новата звезда на „оранжевите“ не се притесни да шутира от средна дистанция, а опитът му се превърна в изящно попадение във вратата на Ернан Галиндес.

Видимо смутени от лошия старт, еквадорците набързо промениха приоритетите си в този международен двубой и погледнаха далеч по-смело към вратата на европейците. Посланието, че битката ще бъде до самия край отправи Енер Валенсия, но Нопер беше на мястото си и отрази с вещина.

С течение на срещата нидерландците наложиха висока преса, която „убиваше“ в зародиш всяка една нотка на креативен футбол, искан да бъде демонстриран от символичните гости.

Нидерландската отбрана имаше няколко минути на изпитание, през които Върджил ван Дайк помогна на „лалетата“ да се измъкнат невредими. Освен силната му игри на „втория етаж“, звездата на Ливърпул блокира в сюблимния миг Мойсес Гомес, който вече се готвеше да нанесе голов изстрел.

203 сантиметра се оказаха решаващи за това мрежата на Нидерландия да остане суха в 32-ата минута. Андрийс Ноперт внимателно следеше изявите на Енер Валенсия, който демонстрира острота на границата на наказателното поле, но шутът му беше спасен по категоричен начин от стража на Хеервенвеен.

В края на първата част искри пламнаха между Дензел Дъмфрис и Майкъл Естрада, като двамата дори се хванаха за гушите след спор за коженото кълбо. Реферът от Алжир обаче реши да запази картоните за по-късно, мъмрейки строго провинилите се.

Първото полувреме можеше да приключи при равен резултат, но гол на Пересиадо беше отменен поради засада. Всичко се случи, след като топката бе изчистена след корнер, но попадна на мощния шут на халфа. Секунди по-късно кълбото се отклони в краката на Еступинян и подлъга фатално Нопер за 1:1. Селекцията на Густаво Алфаро обаче не съумя да се зарадва искрено, защото съдийската бригада прецени, че Джаксън Поросо е бил в положение на засада, пречейки на видимостта на нидерландския вратар.

Съперничеството между двата тима се върна в начална позиция, след като Еквадор успя да изравни почти веднага след почивката. „Ла Три“ наложи дълбока преса, която видимо притесни Нидерландците. Стресът явно дойде в повече на Дъмфрис, който загуби малко преди централния кръг, а това отприщи бърза еквадорска контра, при която Еступинян отправи тежък диагонален удар. Нопер се намеси, ала беше безпомощен срещу намиращия се наблизо Енер Валенсия, който с лекота направи головата добавка за 1:1.

Отбелязаният гол подейства благотворно върху еквадорското самочувствие и съвсем малко раздели южноамериканците от пълния обрат в 58-ата минута. Всичко започна с хубав шут на Майкъл Естрада от границата на наказателното поле, който се спря в краката на Ван Дайк. Атаката на „Ел Три“ продължи и Пресиадо получи възможността да стреля отдясно, но за негово съжаление, само в напречната греда на нидерландците.

Големият шок за Еквадор настъпи две минути преди края на редовното време. При това не заради инкасирано попадение, а от вида на безпомощно падналия на земята Енер Валенсия, който се държи отчаяно за своето коляно. Със сълзи на очи голямата звезда на „Ел Три“ беше заменен от Кевин Родригес, а съмненията за тежка травма изглеждаха повече от реални.

В самия край вратарят на Нидерландия – Нопер можеше да се превърне в антигерой за своя тим, след като се забави с обработването на топката и изчистването му попадна в тялото на Кевин Родригес. За негова радост, отбилата се топка излезе в аут, а не посети опразнената му врата.

На 29 ноември Нидерландия приключва участието си в груповата фаза с двубой срещу домакините от Катар. Еквадор пък се изправя срещу Сенегал в директна битка за място на осминафиналите.

Автор: Ивайло Димитров / „Топспорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ