Арестуваха национал на Иран минути преди мача с Уелс. Скандалът в Катар е огромен.

7 Dni Sport25.11.2022
Уелс - Иран,

Иранският национал Вория Гафури, който не попадна в групата за Мондиала в Катар, бе арестуван от властите за „обида на националния футболен отбор и пропаганда срещу правителството“

Гафури е открит критик на иранските власти и се противопостави на дългогодишната забрана жените да посещават мачове на мъжките отбори, както и на конфронтационната външна политика на Иран.

Съобщенията за ареста му се появиха преди мача от Световната купа между Иран и Уелс, който се играе в момента.

На откриването на Световното първенство футболистите на иранския национален отбор отказаха да пеят националния си химн и някои фенове изразиха подкрепата си за протестиращите.

Протестите бяха предизвикани от смъртта на 16 септември на Махса Амини, кюрдка, която беше арестувана от полицията за морал в столицата Техеран. Те бързо ескалираха в общонационални протести, призоваващи за свалянето на Ислямската република.

Не е ясно дали антиправителствената активност на Гафури е бил решаващ фактор за непопадането му в националния отбор за Световното в Катар.

Той играе за отбора на Хузестан Фулад в югозападния град Ахваз. Президентът на клуба Хамидреза Гаршасби подаде оставка по-късно в четвъртък, съобщи полуофициалната новинарска агенция ILNA, без да дава подробности.

Протестите не показват признаци на отслабване и бележат едно от най-големите предизвикателства пред управляващите духовници в Иран след Ислямската революция от 1979 г., която ги доведе на власт. Групи за правата на човека казват, че силите за сигурност са използвали бойни патрони и са стреляли по протестиращите, както и са ги биели и задържали, като голяма част от насилието е заснето на видео. Миналата седмица Иран осъди един човек на смърт за участие в протестите.

Най-малко 442 протестиращи са били убити и повече от 18 000 са задържани от началото на безредиците, според мониторингова група на иранските активисти за човешки права.

Звездата на иранския национален отбор, нападателят Сардар Азмун, който се изказа шумно за протестите в интернет, беше на резервната скамейка в първия мач. Освен Гафури, други две бивши футболни звезди бяха арестувани за изразяване на подкрепа за протестите.

Иранската алпинистка Елназ Рекаби се състезава без задължителната забрадка на международно състезание в Южна Корея през октомври, което се разглежда като демонстрация на подкрепа за протестиращите. Тя беше посрещната като герой от протестиращите при завръщането си в Иран, въпреки че каза пред държавните медии, че този ход е бил „непреднамерен“ в интервю, което може да е дадено под натиск.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ