Швейцария пречупи Камерун с гол на роден в Яунде

7 Dni Sport24.11.2022
Швейцария - Камерун,

Отборът на Швейцария записа успешен старт на Мондиал 2022, след като надви Камерун с 1:0 в група “G”, в която са още Бразилия и Сърбия. Роденият в камерунската столица Яунде Брийл Емболо реализира единствения гол три минути след началото на второто полувреме. Нападателят, който като малък се мести да живее в алпийската страна, се разписа след перфектна асистенция на Джердан Шакири.

Европейците имаха още две 100-процентови положения, но Рубен Варгас и Харис Сеферович пропуснаха. Африканците пък бяха по-опасният тим през първата част, но след това отпаднаха физически.

Селекционерът на “кръстоносците” Мурат Якин залага на доказани бойци като Гранит Джака, Ян Зомер, Джердан Шакири, Мануел Аканжи, Рикардо Родригес и др.

Камерунците са водени от намиращия се в отлична форма нападател на Байерн (Мюнхен) Ерик Максим Чупо-Мотинг, който от началото на сезона има 11 гола и 3 асистенции. На вратата е стражът на Интер Андре Онана, а в състава място намират още футболисти от клубове като Наполи, Мехелен, Верона, Лион и др.

Още от първите секунди африканците се прибраха в своята половина и оставиха съперника да води играта. Точно те обаче стигнаха до първата възможност, след като в 10-ата минута Мбеумо стреля силно с левия крак. Ян Зомер отрази, но топката попадна право у Токо Екамби, който от движение шутира над гредата.

Три минути по-късно швейцарците поискаха дузпа за изблъскване на Емболо, но се оказа, че при атаката има засада. Минута след това сходно нещо се случи и в наказателното поле на европейците, но и този път съдийският сигнал беше за нарушение на правилата преди това.

Последваха „тихи“ откъм положения минути, в които камерунците продължаваха търпеливо да чакат своя миг за атака. Така дойде 30-ата минута, когато на Зомер пак му се наложи да се намесва – този път след засичане на Мартин Хонгла.

В 35-ата отборът на Камерун създаде нова опасност след центриране отдясно и този път голът изглеждаше сигурен, но в последния момент защитникът на европейците Силван Видмер успя да изпревари Токо Екамби.

Чак в 40-ата минута отборът на Швейцария успя да стигне до почти 100-процентово положение, когато Емболо нахлу в наказателното поле, но се забави да стреля и топката му беше избита.

Първата част завърши с пропуск на Аканжи, който надскочи всички при корнер.

Второто полувреме започна с гол на футболистите в червени екипи. В 48-ата Емболо засече перфектно центриране на Шакири и не даде шанс на Онана – 1:0. Първоначално нападателят не се зарадва в знак на уважение към родината си.

„Неукротимите лъвове“ отговориха с опасност в 57-ата, когато Чупо-Мотинг проби отдясно, но в последния момент беше „затворен“.

В 66-ата се стигна до същата ситуация като попадението. Този път Рубен Варгас получи шанс да завърши, но сега Онана спаси.

При последвалия корнер малко не достигна на Емболо да удвои на празна врата, тъй като в последния момент Нкулу протегна крак и чукна кълбото.

20 минути преди края Мурат Якин направи тройна смяна, а скоро след това в игра за Камерун пък се появи голмайсторът Венсан Абубакар.

Европейците продължаваха да атакуват успешно по крилата и в 82-рата минута отново малко не им достигна за второ попадение.

Независимо че губеха, африканците не успяваха да наложат натиск и не притесняваха кой знае колко Зомер. В 89-ата даже Онана пак трябваше да спасява – този път след далечен шут на Джака. В добавеното време смяната Харис Сеферович пропусна чиста ситуация за втори гол за Швейцария.

В следващия кръг „кръстоносците“ ще спорят с бразилците, а Камерун ще търси първите си точки срещу сърбите. И двата двубоя са на 28 ноември.

Автор: „Спортал“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ