На крачка от прекратяване на Световното първенство. Десетки отбори масово напускат Катар.

7 Dni Sport24.11.2022
Германия - Япония, Фенове

Скандалът на Мондиал 2022 заради наложената от ФИФА цензура за използването на капитанска лента в подкрепа на сексуалните малцинства ще придобие нови измерения.

Седем от европейските отбори планираха да използват лентите с надпис „Една любов“ на световното първенство в Катар, но бяха заплашени от световната футболна централа, че ще подлежат на спортни санкции без уточнение какви точно са те. В резултат на това Англия, Белгия, Германия, Дания, Нидерландия, Уелс и Швейцария се отказаха от първоначалното си намерение.

Сега президентът на Датския футболен съюз (DBU) Йеспер Мьолер обяви, че започва преговори с останалите 55 членки на УЕФА за групово напускане на ФИФА.

„Това не е решение, което е спонтанно. Уточняваме подобна стъпка от дълго време. От август насам водим разговори в тази насока от месец август насам. Мисля, че това е единственият начин да покажем, че ФИФА е загубила нашето доверие. Трябва да изградим правилната стратегия, за да имаме успех в начинанието си“, заяви Мьолер.

Както е известно, вчера най-тиражираният германски вестник „Билд“ призова националния отбор на страната да напусне Мондиал 2022 в знак на протест срещу натиска на ФИФА относно капитанските ленти. Според изданието Германският футболен съюз (DFB) не е реагирал с достатъчна твърдост за отстояване на позицията си в подкрепа на LGBT общността.

Преди загубата си от Япония с 1:2 играчите на „маншафта“ демонстративно позираха със запушени усти. Германският външен министър Нанси Фаезер също протестира срещу наложената цензура и на стадиона седна до президента на ФИФА Джани Инфантино, носейки лентата „Една любов“.За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ