Японските самураи нашамариха надменна Германия в Катар

7 Dni Sport23.11.2022
Германия - Япония, Томас Мюлер

Япония победи Германия с 2:1 в първи мач и за двата отбора на Мондиала в Катар. Илкай Гюндоган откри резултата от дузпа в 33-ата минута, а Рицу Доан изравни в 75-ата минута. Такума Асано изведе „самураите“ напред в 83-ата минута. Срещата е от група Е, в която още са Испания и Коста Рика.

Преди срещата националният отбор на Германия позира с ръка на устата в знак на протест срещу липсата на свобода на словото в Катар. На трибуните вътрешният министър на Германия Нанси Фаезер беше с лента “OneLove”, след

Тимът на Ханзи Флик влезе в мача с идеята да доминира и направи две атаки в началото. Японците обаче бързо показаха, че няма да са лесен съперник. Пресата на азиатците създаваше проблеми на германците и водеше до опасни атаки. Отбраната на Бундестима не изглеждаше много стабилна. В осмата минута грешка в средата на терена доведе до бързо нападение за “самураите” и Маеда прати топката в мрежата, но беше в положение на засада при извеждащото подаване на Ито.

Германците вдигнаха темпото и следващите минути стигнаха до първите си реални голови положения. Удар на Рюдигер мина покрай вратата, а в 20-ата минута вратарят на Япония отрази изстрел на Кимих от дистанция. Ситуациите пред Гонда ставаха все по-опасни. В 29-ата минута отлична комбинация бе завършена от Раум, който стреля право във вратаря. Секунди по-късно Гюндоган се озова на отлична позиция, но двама бранители на японците успяха да го блокират.

Защитата на “самураите” бе преодоляна и Давид Раум бе изведен сам срещу Гонда. Вратарят излезе, но след финта на бранителя, го повали в наказателното поле, което доведе до дузпа. Гюндоган бе точен от бялата точка и откри резултата.

До края на първата част доминацията на Германия продължи и в добавеното време стигна до втори гол, но той бе отменен след разглеждане с ВАР, тъй като Кай Хавертц бе в положение на засада. Той получи топката от Гнабри, но бе зад защитата. Секунди преди почивката и японците стигнаха до добра възможност. След удар с глава на Маеда от отлична позиция топката мина покрай вратата.

Наставникът на Япония Хаджиме Мориясу опита да промени нещо, като на почивката извади Кубо и пусна на негово място Томиясу. Германците обач започнаха много силно втората част и пропуснаха две прекрасни възможности да удвоят преднината си. Гнабри проби отдясно и стреля, като уцели сглобката на вратата, но след това се извини, че не е подал на съотборник. В 52-ата минута Мусиала развинти цялата защита на съперника в наказателното поле, но завърши с изстрел над вратата.

След час игра Бундестимът пропусна поредната възможност. Мусиала проби и намери Гюндоган. Халфът на Манчестър Сити стреля към долния ляв ъгъл на Гонда, а тя се удари в гредата. Тези пропуски оставиха азиатците в мача и в следващите минути те организираха две опасни атаки. Отговорът на Германия бе отлична възможност, при която Гнабри изведе резервата Хофман, който бе спрян от вратаря. Последва удар с глава на Гнабри и нова добра изява на стража.

Япония играеше доста по-агресивно през втората част и създаваше положения, а резервите на “самураите” промениха мача. В 73-ата минута Нойер направи страхотно спасяване, след като Асано бе оставен в наказателното поле и стреля. Сакай стреля неточно при добавката. Малко по-късно влезлият като резерва Минамино получи топката от Митома и пусна остро центриране. Нойер отклони топката, но тя попадна в Доан, който я заби в мрежата.

Германия – Япония 2:1

1:0 – Гюндоган 33′-д
1:1 – Доан 75′
1:2 – Асано 83′

Германия: Нойер, Шлотербек, Зюле, Рюдигер, Раум, Кимих, Гюндоган, Гнабри, Мусиала, Мюлер, Хавертц

Япония: Гонда, Сакай, Йошида, Итакура, Нагамото, Ендо, Юния Ито, Камада, Танака, Кубо, Маеда

Автор: „Спортал“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ