„Истина е, новината за Григор Димитров се потвърди. Повлича със себе си още двама или трима.“

7 Dni Sport23.11.2022
Григор Димитров, Пресконференция

България ще участва в първото издание на турнира по тенис за смесени отбори „Юнайтед Къп“ с награден фонд 15 милиона долара в Австралия.
 
Българите получиха едната от двете свободни квоти, благодарение на 28-ото място на Григор Димитров в световната ранглиста при мъжете и ще се включат в първото издание на турнира от 29 декември до 8 януари.

Воденият от Димитров състав попадна в група „А“ в Пърт, в която са поставеният под номер 1 тим на Гърция, с първи ракети Стефанос Циципас (четвърти в световната ранглиста при мъжете) и Мария Сакари (шеста при жените), както и Белгия – с водещи играчи Давид Гофен и Елизе Мертенс.


Всички отбори участници в първото издание на турнира „Юнайтед Къп“, който ще бъде в Австралия.

По регламент всеки отбор трябва да бъде изграден от минимум по трима и максимум по четирима тенисисти от двата пола. В тима на България са заявени още Димитър Кузманов (195-и в света), Адриан Андреев (207) и Александър Лазаров (277) при мъжете, както и Виктория Томова (90), Изабелла Шиникова (286) и Гергана Топалова (321) при жените.

Надпреварата с 18 отбора стартира с груповата фаза на 29 декември, като победителите от шестте групи ще играят плейофи за класиране на полуфиналите от 6 до 8 януари в Сидни, а към тях ще се присъедини най-добре представилият се загубил в баражите състав.

Във всяка среща ще се играят по два мача на сингъл при мъжете и при жените и един двубой на смесени двойки.

„Юнайтед Къп“ е наследник на състезанието за смесени отбори „Хопман Къп“, което се провеждаше от 1989 до 2019 година, а от 2020-а до този сезон то за кратко беше заменено с мъжкия отборен турнир „АТП Къп“.

Жребий за първото издание на „Юнайтед къп“ за 2023 година:

Група А: Гърция, Белгия, България
Група B: Полша, Швейцария, Казахстан
Група C: САЩ, Германия, Чехия
Група D: Испания, Австралия, Великобритания
Група E: Италия, Бразилия, Норвегия
Група F: Франция, Хърватия, АржентинаЗа нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ