Нидерландия победи Сенегал с два късни гола на старта в Катар

7 Dni Sport21.11.2022
Сенегал - Нидерландия,

Нидерландия стартира с победа участието си на Световното първенство в Катар. „Лалетата“ спечелиха с 2:0 срещу Сенегал в среща от група А. В двубой на тактическо надиграване и с много малко положения отборът на Луис ван Гаал стигна до гол с първия си точен удар в рамките на вратата. В 84-ата минута Коди Гакпо се разписа с глава след центриране на Френки Де Йонг. В края на добавеното време резервата Дейви Клаасен реализира второ попадение.

„Оранжевите“ не впечатлиха, а в атаките им липсваше острота. След този успех обаче те са в отлична позиция, тъй като Сенегал е определян като най-сериозният им съперник в групата, в която са още Катар и Еквадор. Ван Гаал заложи на вратата на Андриес Ноперт, който днес направи дебют за националния отбор и се представи на ниво.

Шампионът на Африка бе напълно равностоен на съперника си, а на моменти изглеждаше и с по-ясни идеи. В отсъствието на капитана си Садио Мане тимът на Алуи Сисе също показа, че има проблеми в атакуващ план.

Срещата започна с открит футбол от страна и на двата отбора. Първата опасност бе пред вратата на „лалетата“. След грешка на Де Лихт топката стигна до Булайе Диа, но неговият удар бе блокиран от Френки Де Йонг. В четвъртата минута Нидерландия бе близо до откриване на резултата. Гакпо бе изведен отдясно и центрира. Вратарят Едуар Менди излезе неразчетено, но никой не успя да засече топката към мрежата и тя бе изчистена.

Тимът на Ван Гаал опита да вземе контрол върху срещата, но шампионът на Африка му създаваше сериозни проблеми с високата си преса и бързите разигравания. Темпото бе високо, но до чисти голови положения не се стигаше. Атаките на „оранжевите“ обаче бяха по-опасни. При една от по-добрите ситуации след отлична работа на Кагпо и негово центриране Дейли Блинд стреля с глава покрай вратата.

В 19-ата минута отлична контраатака на Нидерландия мина през Бергвайн и Бергхаус, който изведе Де Йонг на прекрасна позиция сам срещу Менди. Халфът на Барселона се забави с изстрела и бе заобиколен от бранители, а възможността бе пропусната. Сенегал отговори с добра ситуация в 25-ата минута. Исмаила Сар нанесе силен удар, а топката отиваше към вратата, но Ван Дайк застана на нейния път и я отклони с глава.

Неразбирателство между Де Йонг и Ван Дайк за тяхно щастие не доведе до точен удар към дебютанта Ноперт. В 40-ата минута изстрел на Бергаус мина опасно близо, но над вратата на Менди. След равностойно първо полувреме и двамата вратари не бяха тествани.

След почивката двата тима действаха по-предпазливо. Нидерландците играеха повече с топката, но съперникът не им оставяше никакви пространства, през които да атакуват. В 53-ата минута „лалетата“ можеха да открият след статично положение. Ван Дайк се извиси след ъглов удар и стреля с глава, но топката мина над вратата. Ван Гаал виждаше, че в атаките на неговия тим липсваше острова, а Винсент Янсен не оправда очакванията и в 62-ата минута той бе заменен от Мемфис Депай.

Френки Де Йонг направи няколко грешки в средата на терена, които доведоха до атаки на Сенегал. След такава в 65-ата минута Ноперт направи първото си спасяване като вратар на Нидерландия след удар на Булайе Диа.

Африканците загубиха един от основните си играчи, след като Шейку Куяте напусна терена с контузия. В 73-ата минута тимът на Алиу Сисе създаде най-добрата възможност за гол от началото на мача. Добра комбинация завърши с подаване към Гей, който отправи силен изстрел, но Ноперт отговори с отлично спасяване.

Нямаше индикации, че един от двата отбора ще стигне до гол, а „оранжевите“ въоще не успяваха да създават положения, но именно те откриха резултата. Френки Де Йонг центрира и намери Коди Гакпо, който направи отличен пробив и се озова зад защитата. Играчът на ПСВ изпревари излезлия неразчетено Менди и с глава прати топката в мрежата.

Сенегал веднага се изнесе в предни позиции и Ноперт направи страхотно спасяване след изключително прецизен нисък удар на резервата Папе Гей. До края обаче те не стигнаха до други сериозни възможности, като и даденото 8-минутно продължение не им помогна. Нидерландия пък вкара втори гол в 99-ата минута. Тогава добра контраатака завърши с удар на Депай, който бе отразен от Менди, но при добавката Клаасен не сбърка.

Сенегал – Нидерландия 0:2

0:1 – Гакпо 84′
0:2 – Клаасен 90+9′

Автор: „Спортал“

Топ коефициентите за Световното първенство тук.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ