Българската професионална футболна лига се завърна в Асоциацията на европейските лиги

7 Dni Sport21.11.2022
Атанас Караиванов, Добрин Гьонов

Българската професионална футболна лига (БПФЛ) официално се завърна в семейството на Европейските футболни лиги. Това се случи на Общото събрание на Асоциацията на европейските лиги, което одобри кандидатурите на България, Албания и Малта като членове на лига в развитие.

По този начин Асоциацията вече включва 40 члена от 34 европейски държави.

Общото събрание се проведе в Порто, Португалия с домакинство на Португалската футболна лига, а БПФЛ бе представлявана от президента Атанас Караиванов и членът на УС Добрин Гьонов.

По време на събранието лигите потвърдиха важността на сътрудничеството с УЕФА с цел подобряване системата за разпределение на приходите от европейските клубни турнири за предстоящия цикъл 2024/2027. То е базирано на новите формати на турнирите, разширен календар и увеличение на приходите генерирани от европейските клубни турнири (до 5 милиарда евро на сезон). От Асоциацията на европейските лиги призовават за по-справедлив механизъм за разпределение на приходите, който може да бъде от полза за всички професионални футболни клубове в Европа, а не само онези, които играят редовно в европейските клубни турнирите.

Общото събрание одобри отпускането на 2,3 млн. евро в подкрепа на украинската Висша лига, като средствата ще бъдат инструмент за украинската лига да успее да завърши текущото вътрешно първенство.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ