Истината за Наско Сираков и тънкия лед, по койото се разхожда. Доказтелствата са на лице.

7 Dni Sport19.11.2022
Наско Сираков,

Собственикът на футболния „Левски“ Наско Сираков вече не се ползва с онзи комфорт от страна на феновете, както при встъпването в тази роля през юни 2020 г. Доказателства за това изобилстват в последните седмици, включително и на общото събрание на акционерите на клуба тази седмица.

Може би най-силното недоволство спрямо Сираков е фактическото му отмятане от обещанието, което даде още миналия ноември, а след това преповтори на няколко пъти. А именно, че смята да се раздели с акциите си в полза на феновете, които да имат право на глас за важните решения в клуба. С този негов ангажимент всъщност бяха положени основите на сдружението „Левски“ на левскарите“.

Тази интересна идея обаче може и да не види бял свят, защото в един момент Сираков спря да говори за прехвърляне на акциите си с мотива, че води преговори за продажбата на клуба на компанията „Юнайтед груп“. Ако това в крайна сметка се осъществи, не само „Левски“ на левскарите“ няма да се сбъдне, ами и феновете могат да забравят за контрола, който искат да осъществяват върху клубните дела.

Това определено не се харесва на привържениците и стана ясно на общото събрание. Там собственикът на „Левски“ е чул и тежки думи по адрес на ръководството, респективно към самия себе си, относно бавното решаване на проблемите с дълговете на клуба, най-вече този към НАП.

„Въпросът е какво ще направим със старите задължения. Към момента няма детайлен план как да излезем от тази ситуация“, критичен беше след събранието финансовият експерт Петър Ганев, който е и член на Надзорния съвет на „Левски“ от квотата на феновете. Той намекна, че е имало недоволство към политиката на ръководството за преодоляване на проблема със задълженията – нещо, което до момента бе спестявано на Сираков. „Честно казахме какво е състоянието и трябва да вземем решения. Основният приход е от привържениците“, завоалирано обясни критичната позиция Ганев.

Част от феновете приеха с резерви и назначението на близкия до Сираков бизнесмен Антон Краус за член на Надзорния съвет на мястото на Константин Папазов. Последният имаше дейна роля по придобиването на акциите от Васил Божков през 2020 г., но постепенно бе изтикан в миманса, не получи обещаните от Сираков 35% акции, а накрая беше обявен за вътрешен враг по настояване на треньора Станимир Стоилов.

За мнозина присъствието на Краус се приема като инсталиране в Надзорния съвет на човек на собственика, което да заздрави позициите на Сираков.

Самият президент на клуба предпочита да насочи вниманието в друга посока и отново пробва да провокира фантазиите на феновете.

„На път съм да завърша разговори и да изстрелям „Левски“ в друга орбита“, заяви Сираков след общото събрание, визирайки преговорите с „Юнайтед груп“.

Но по-паметливите помнят, че той обещаваше подобни неща и при преговорите със злополучния английски кандидат-купувач Джоузеф Диксън през лятото на 2021 г.

Сираков по принцип често обещава светло бъдеще за „Левски“, но явно повече му се иска да е така. „Независимо от тежкото финансово състояние на клуба категорично заявявам, че на „Левски“ му предстои много по-успешна 2023 г.“, обяви пак той преди дни в декларация.

Но и през 2020 г. чухме, че догодина ситуацията в „Левски“ ще е далеч по-добра. А на 2 юли 2021 г. Сираков каза: „Постепенно ще стъпим на крака. В оптимистичен план – за 4-5 месеца, в реалистичен – до 1 година“.

Търкулна се и тази обещана година, а проблемът с дълговете към НАП си виси със страшна сила. За капак дойде и серията слаби резултати (7 мача без победа, от които 5 равенства и 2 загуби), невиждана от „сините“ фенове от десетилетия. Това пък провокира Сираков да влезе в нетипичен обяснителен режим.

Ситуацията за собственика се усложни, след като изтекоха изказвания на треньора Станимир Стоилов и изпълнителния директор Ивайло Ивков, които споделят пред фенове, че атмосферата в „Левски“ е отровена в последните месеци. Те не крият, че в ръководството има проблеми, които не се изчерпват само с разминаванията със спонсора „Палмс бет“. Стоилов дори заяви, че не се чувства щастлив в „Левски“, а Ивков намекна, че може и да напусне, ако нещата продължат по същия начин.

Всичко това събуди и стари вражди сред част от привържениците, които временно се бяха помирили в името на „Левски“. И заедно с това ясно си пролича, че за публиката в момента постоянна величина остава само Станимир Стоилов, а отношението към Сираков вече не е еднозначно като към клубна легенда. Което създава рискове дори и за обигран играч като него.

Автор: „Сега“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ