Сале, който превърна съблекалнята на ЦСКА в истински дом

7 Dni Sport17.11.2022
ЦСКА - Хебър Пазарджик, Саша Илич

Остават още само две крачки (за Купата на България) и Коледата отново ще е червена. ЦСКА е лидер във временното класиране на шампионата, зарадва феновете си със серия от победи на чужд терен. Добрите новини не спират, защото се работи усилено и по новия стадион. Не сме сигурни дали Наско Сираков ще изстреля Левски в друга орбита, но нов и модерен стадион определено ще направи това с ЦСКА.

Във футбола трудно ще постигнеш успехи, ако няма атмосфера и колектив в отбора ти. Голямата заслуга на треньора Саша Илич е именно тази – направи от съблекалнята на ЦСКА истински дом. И преди сме писали, че тренировките на „армейците“ при него преминават с шеги и усмивки. Това не се е променило. Настроението вече е достояние на всички, след като от клуба започнаха да публикуват уникални и много интересни видеа от съблекалнята, преди мачовете и след тях. Те пълнят душата на всеки, който обича „червените“.

Няма разделение между българи и чужденци. Няма такова между опитни и по-млади. ЦСКА е колектив за пример. Няма един или двама герои. Футболистите пеят специална песен за този, който се е отличил в дадена среща. Мотивацията е на пределно ниво. Нито един мач не се подценява. Нито един не е просто да мине. Ясно им е, че в ситуацията тук всеки двубой е като финал. Дори милото отношение на съдии и ВАР към други отбори няма да обезкуражи „армейците“ на Илич.

Сърбинът е легенда на Партизан като футболист. Витрината му е пълна с трофеи. Млад треньор е, водил само Чукарички преди ЦСКА. Ясно е – учи се, ще прави някои грешки, ще бърка състав или смени. Но предава шампионския си манталитет на играчите. Той е техен треньор, но и приятел. Което е голямата разлика с някои други специалисти, водили ЦСКА преди него. За Саша Илич „яйца“ има. Не се оплаква, не иска още и още футболисти. Прави това, което трябва да прави един треньор – води заниманията и мачовете, определя тактика и схема на игра, но е и психолог в отбора. Когато отношението го има, няма как футболистите да не ти се отблагодаряват. Те ти вярват и те уважават. Ще играят за себи си, отбора си, името му и емблемата, но и за човека на скамейката.

ЦСКА и Илич са си полезни взаимно. Като изключим загубата от Левски и представянето на отбора в този мач, сърбинът няма от какво да се срамува за първия си полусезон начело на най-успелия български футболен клуб. Сега остава да вземе 2 победи и за Купата на България, всички да отпразнуват червената Коледа, а от Нова година да започне тежка и отговорна работа в подготовката. И с мисълта за още по-силен пролетен полусезон, в който всеки мач феновете да гледат изграден и печеливш стил на игра от стана на ЦСКА. С оглед програмата, защото „червените“ почти няма да излизат от София преди плейофите, и ако реферите, заедно с ВАР, започнат да показват еднакъв критерий и да свирят винаги по правилата, нещата за ЦСКА могат да се получат. Ще е награда за публиката и за всеки един от „червеното“ семейство. А то е истинско, ръководено от главата му – Саша Илич.

Автор: Ангел Домусчиев / „Топспорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ