Преди 29 години България побеждава Франция на „Парк де Пренс“

7 Dni Sport17.11.2022
Франция - България, Емил Костадинов

Днес се навършват цели 29 години от историческата победа на българския национален отбор над Франция на „Парк де Пренс“. Дори и тези, които още не са били родени, знаят, че на 17 ноември 1993 година фамозният гол на Емил Костадинов в последната минута изстреля тима ни към финалите на Световното първенство в САЩ, а там Пеневата чета постигна нещо, за което дори не сме се осмелявали да мечтаем.

Топовният шут на Костадинов, който едва не отнесе главата на Бернар Лама, роди знаменитата фраза „Господ е българин“.

Кадрите от еуфоричната радост на родните национали и мълчаливата тъга на французите не могат да бъдат забравени. Това беше мигът, в който българинът почувства, че и на него може да му се случи нещо хубаво в едни нелеки времена.

В последните години си спомняме за триумфа на „Парк де Пренс“ с доза тъга, защото футболът ни е в дълбока криза, а националният отбор отдавна загуби завоюваните позиции. Но я има и надеждата, че където е текло, пак ще тече. И ще дойде време, когато отново ще побеждаваме най-добрите на футбол.

Автор: „Спортал“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ