Аспарух Никодимов: Във Варна ЦСКА показа шампионски знак

7 Dni Sport14.11.2022
Аспарух Никодимов,

Легендата на ЦСКА Аспарух Никодимов анализира обстойно последните мачове на клуба. „Червените“ постигнаха впечатляваща пета победа като гост над Черно море с 2:0. Според него съставът на Саша Илич в двубоя е показал шампионски знак.

Ето коментара му за „Тема Спорт“

„ЦСКА постигна пета поредна победа като гост срещу Черно море на „Тича“. Тези успехи дойдоха в рамките на едва един месец и до голяма степен бяха неочаквани с оглед на спортно-техническото състояние на тима след дербито с Левски, сгъстената програма и маратона от визити на традиционно негостоприемни стадиони.

Самият факт, че ЦСКА излезе с пълен актив от мачовете си далеч от дома срещу Ботев (Пловдив), Ботев (Враца), Арда, Локо (Пловдив) и Черно море е достатъчен за да наредим отбора сред основните претенденти за титлата.

Нека си спомним, че в последните години червените много често губеха точки именно в Коматево, в Кърджали, на „Лаута“. Сега тези визити бяха спечелени, макар и представянето в тях да не бе дотам убедително. Във Варна обаче видяхме друго лице от ЦСКА, който постигна най-състоятелната си победа през есента с оглед на играта, условията и съперника отсреща. И даде знак, че шампионските му амбиции са подплатени.

Тимът игра много по-правилно и организирано от Черно море и можеше да победи дори с по-голям резултат. За първи път от началото на кампанията армейците държаха контрола над мача във всичките 90 минути, като почти през цялото време напълно доминираха и не позволиха в нито един момент да се стигне до обичайните спадове, при които свикнахме да треперим и да разчитаме на Бусато.

Този път за бразилеца нямаше почти никаква работа. И именно така трябва да изглежда ЦСКА. Вратарят цял мач да не попада в обсега на камерите. Трябва да се отбележи и че Черно море не показа познатото ниво, като през този сезон тимът прави крачка назад спрямо изявите си в последните години. Варненци обаче продължават да са сред най-неудобните съперници извън Топ 4, като видяхме това в двубоя им с Левски наскоро.

Саша Илич показа много ясна идея как да проведе срещата и избра точните изпълнители според подхода си. Добре известно е, че рецептата за успех на „Тича“ е свързана с много агресия, устойчивост в единоборствата, стабилност в защита и ефективност в офанзивен план. Неслучайно триото в средата на терена бе съставено от „биткаджии“, а по-техничните Кареасо и Шопов останаха на пейката.

С добри изяви и чудесна асистенция се отличи Турицов, който изигра първия си много силен мач в новата роля на халфбек. Той се справи със задачите си в дефанзивен план, а на няколко пъти създаде сериозно напрежение пред вратата на Черно море, включително при гола на Жеферсон. ЦСКА се справи почти перфектно в отбрана и похвала затова заслужава на първо място треньорът, който с ротациите си и връщането на Амос Юга в ядрото на ариергарда държи „под пара“ целия си дефанзивен вал. Едва ли при много треньори армейците нямаше да получат гол в два поредни мача при отсъствието на Матей и Кох.

Но нека сме внимателни с хвалебствията, защото ЦСКА все още не е достатъчно постоянен в изявите си, а все пак предстоят двубои за купата преди тимът да излезе в заслужена зимна ваканция.

Червените показват все по-голямо подобрение в своя манталитет, за което със сигурност „вина“ носи треньорът. Каквото и да се случи в оставащите мачове на Лудогорец, ЦСКА със сигурност ще стартира пролетта от чудесна позиция за борбата за титлата, но за да се облекат амбициите с желаното покритие е нужно подсилване през зимната пауза.

На червените им трябват креативен халф, който по-често да поема отговорност и да създава динамика и напрежение, както и голмайстор, способен да материализира всяка грешка на противника. Във Варна ЦСКА показа шампионски знак, предстои му да го затвърди.“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ