Армен Назарян: Да истина е новината за сина ми Едмонд Назарян

7 Dni Sport09.11.2022
Едмонд Назарян,

В спорта по-рядко се случва именити и титулувани състезатели да бъдат надминати от своите наследници. Все пак има и достатъчно примери, когато това е ставало. Дали ще се получи и в известната на всички българи фамилия Назарян, предстои да видим, но на този етап синът смело върви по стъпките на бащата. Армен Назарян е двукратен олимпийски, трикратен световен и шесткратен европейски шампион в класическата борба. Големият му син Едмонд е само на 20 години, но вече е европейски шампион за мъже, както и втори на Стария континент и на Шампионат на планетата.

Колегите от „Ефирбет“ потърсиха Армен Назарян, за да разберат неговата оценка за Едмонд през тази година и какво още трябва на Назарян-младши, за да се превърне в завършен борец.

По време на въпросите в интервюто пред колегите Армен Назарян си признава, че е вярна новината, че Едмонд набляга още и още по-отдадено и сериозно на тренировките и че не само има усещане, но и вярва, че Едмонд ще го надмине като борец.

Г-н Назарян, как оценявате двата сребърни медала, които Едмонд спечели от най-големите първенства през 2022 година, вторият от които е първият му от световно?

Това за мен е супер постижение и съм супер доволен. Най-важното е, че макар и в крехка за мъжете възраст, Едмонд продължава да се развива в правилната посока, след като преди две години стана европейски шампион.

Какво не му достигна във финала за световната титла в Белград?

Каквото трябва, аз съм му го казал на него, но все пак имаше за съперник далеч по-рутиниран и успял борец. Най-важното за мен на това първенство беше, че синът ми надви японеца, който е двукратен световен шампион и олимпийски вицешампион.

Какво място очаквате да заеме Едмонд в класацията за „Спортист на годината“?

Самото влизане в десетката ще е безспорен успех и признание за него.

Как го предпазвате от звездоманията?

Не аз, той сам се пази. Знае какви усилия е положил, за да стигне дотук, и като отчитам силния му характер, не вярвам да си промени отношението към спорта и манталитета.

На кого сте благодарен за развитието на Едмонд?

Основно на двама души – на Гриша Ганчев и на личния му треньор Емил Иванов. Аз също съм помогнал на Едмонд и ще продължа да го правя. И като баща, и като специалист.

Възможно ли е Едмонд да смени категорията?

Защо да го прави, след като тя е олимпийска. Ако ме питате за килограмите, с тях той никога не е имал проблем. Знае как да спазва хранителен и питеен режим, и не му се налага да сваля преди състезание.

Кои са следващите предизвикателства пред Едмонд?

През 2023 година трябва да вземе олимпийска квота и да се представи силно на европейското и световното първенство. Силно, означава да спечели медали, макар че аз вътрешно в себе си се надявам да увеличава броя на значимите титли. Това като цяло ще бъде целта пред него в близките години.

Кога Едмонд ще бъде завършен борец?

На 20 години още е рано да говорим за това. Той има да доизгражда техника, да укрепва физически и да става по-мъдър тактически. С турнирите ще натрупа и опит. Прекрасно знаем с Емил Иванов къде има резерви Едмонд и какво трябва да подобрява, но не смятам, да изнасям неща от кухнята.

Иска ли Ви съвети или Вие настоявате да му давате такива?

Естествено е, че се допитва до мен, защото е наясно, че ще му казвам единствено истината и какво трябва да прави по-добре.

Кога Ви е било по-лесно – когато се борихте или сега, когато гледате сина си отстрани?

Мисля, че като състезател ми бе по-лесно, тъй като всичко зависеше от мен. Сега преживявам емоционално всяка секунда от схватките на Едмонд и ме хваща яд, че няма как да вляза и да му помогна. Но от друга страна пък съм и малко по-спокоен, защото зная, че той получава най-добрите указания от треньора си и най-добрата стратегия за водене на схватките.

Коя титла на Едмонд Назарян Ви е най-скъпа?

Всички титли и негови медали, спечелени при кадети, юноши, младежи и мъже са ми еднакво ценни и не мога да ги деля, защото зная какво му е струвало. Скоро обаче трябва да поръчам нова витрина, тъй като съм убеден, че отличията и наградите му ще стават все повече.

Г-н Назарян, ще успее ли Едмонд да Ви надмине в борбата?

Не само имам усещане, но и вярвам, че той ще го направи. И когато това се случи, няма да има по-щастлив и горд човек от мен на земята.

По-малкият Ви син Гриша вече стигна до първите си успехи на тепиха. Как се развива той?

За него още е рано да говорим. Все пак е на 17 и предстои да извърви дълъг път през юноши и младежи, докато започне да се бори при мъжете. Хубавото на този етап е, че има желание, отговорен е и се бори със страст.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ