Саша Илич има много трески за дялане. Гриша Ганчев е човека. Знае за трите черти.

7 Dni Sport05.11.2022
ЦСКА - Хебър Пазарджик, Саша Илич

ЦСКА се радва на най-добрата си есен откъм точков актив от сезон 2007/08 насам, който се оказа и последният шампионски за армейците. Както вече многократно е писано обаче, те все още не разполагат с изпълнители, които са способни да детронират Лудогорец, като основна заслуга тимът да се намира на върха във временното класиране има треньорът Саша Илич, който съумява да изстиска максимума от наличния потенциал на състава.

Мнозина недоумяват как ЦСКА не играе добре, но въпреки това успява да печели във всеки мач и в момента се намира в серия от 5 победи, 4 от които в безпрецедентния в 74-годишната история на клуба маратон от последователни гостувания извън столицата. Младият сръбски специалист обаче знае отговора.

За няколко месеца служба легендата на Партизан изработи и модулира няколко оръжия, които му служат безотказно всяка седмица. Липсата на опит на Илич край тъчлинията все още често му създава неприятности, от които обаче самият той успява да се измъкне.

Наставникът със сигурност тепърва има много трески за дялане, но трябва безусловно да се признае, че само за няколко месеца той успя да излезе от стереотипа на предшествениците си в ЦСКА в последните години. Ако доскоро бяхме свикнали да очакваме едно и също от червените футболисти, без значение кое е името край тъчлинията, сега Илич демонстрира три отличителни черти, по които трудно някой може да се сравнява с него.

1. Статичните положения

Ефективността на ЦСКА от началото на сезона е смайваща не само за клубните, но и за стандартите на вековната история на целия български футбол. В началото на месец ноември армейците вече са отбелязали цели 12 попадения след изпълнение на корнер! Осем от тях дойдоха в първенството, а четири (от общо седем) в Лигата на конференциите. Такава ефикасност няма как да е плод на случайността. Саша Илич и възпитаниците му обръщат огромно внимание на стандартните ситуации по време на тренировъчния процес и буквално всяка седмицата в репертоара се вкарват и заучават нови комбинации. При гостуването в Кърджали ЦСКА отбеляза веднъж при изпълнение на корнер на първа греда към Линдсет и втори път при подаване към задна греда, където Юга свали към Назон. Мощта на армейците при статичните положения е поразителна и не може да се сравни с никой от предишните сезони. Съотношението между вкарани и допуснати голове в мачовете на ЦСКА от началото на кампанията е 12:0!

2. Ефективността при смените

Саша Илич вече на няколко пъти се провали с проучването на съперника и избора на тактически подход и стартов състав за определени двубои. ЦСКА си изпати от това срещу Сейнт Патрикс в София и във вечното дерби с Левски, но в много други срещи сърбинът демонстрира чудесното си умение да усеща ритъма на мачовете и да взима най-точните решения в разгара им. Пресен пример е гостуването на Ботев Пловдив в Коматево, където армейците бяха надиграни през първото полувреме, а до 65-ата минута Илич направи три промени, с които спечели сблъсъка. За сравнение, много от предшествениците на сърбина рядко използваха пълния си комплект смени, а доста често не прибягваха до тях преди последните 20 минути. Статистиката също доказва безпрецедентната ефективност на червените жокери от пейката – цели 13 от попаденията на ЦСКА в първенството са дело на футболисти, които не са започнали като титуляри. И тук не става дума само за головете. Почти няма двубой, в който резервите на Илич не са наклонили везните в полза на ЦСКА. Смените му работят безотказно, така както и при статичните положения.

3. Отношението му към българските играчи

На „Българска армия“ в последните години се изредиха както чуждестранни, така и куп български специалисти. Сърбинът Саша Илич обаче е първият, който даде заявка, а след това и спази думата си, че ще дава предимство на родните играчи пред чужденците, които не ги превъзхождат като качества. Това започна още през лятото, когато той посочи вратата на силно надценените при привличането им и получаващи високи заплати Вилдсхут, Бай и Варела, които при друг треньор обаче вероятно още щяха да предизвикват негативни реакции с изявите си в Борисовата градина. Редица шансове в началото на сезона получи Калоян Кръстев, който обаче така и не успя да се възползва от тях. Сега вече всички са убедени, че този нападател няма качества за ЦСКА.

Интересна е ситуацията със Станислав Шопов, чийто показатели са най-лоши от всички играчи на неговия пост в отбора, но той още е налаган от сърбина. Иван Турицов също не е в най-добрата си форма, но е твърд титуляр, а Християн Петров се възползва по перфектен начин от философията на Илич и отбелязва страхотен прогрес. Той вече е национал и основна фигура в състава на ЦСКА, докато през пролетта под ръководството на Младенов и Пардю изигра само 4 мача, 3 от които като резерва. Със сигурност при тях той нямаше да е титуляр и сега.

Автор: Мартин Костадинов / „Тема спорт“

Оригинално заглавие: „3-те отличителни черти на Саша Илич“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ