Кирил Домучиев дърпа няколко дължини пред Гриша Ганчев. Купува телевизия „бТВ“ с многомилионна сделка.

7 Dni Sport03.11.2022
Кирил Домусчиев,

Братя Домусчиеви съжалявали, че са се разделили с Нова тв, чрез което можеха да осъществяват търговия с влияние.

Един от най-богатите българи Кирил Домусчиев, който е председател на КРИБ и главен изпълнителен директор на фармацевтичната компания „Хювефарма“, води преговори да купи една от най-големите частни телевизии на bTV, пише „Филтър“, позовавайки се на свои източници в медията и служители от компанията на милиардера. Разговорите били в напреднала фаза, макар че има още много детайли за уточняване.

В началото на тази година Кирил Домусчиев, както и брат му, Георги , с когото развиват бизнеса си, са особено активни в медиите презентации не само у нас, но главно чужбина. През април тази година стана ясно, че двамата братя са заели впечатляващата 1513 позиция в 36-ата годишна класация на милиардерите на глобалния forbes. Според изданието българите разполагат със състояние от общо 4 милиарда.

Което ги прави най-богатите дебютанти в тазгодишното класиране на клуба на милиардерите. През 2019 година те купуват Нова телевизия, а само две години по-късно я продават на печалба на американската медийна група United Group, която придобива и телекомуникационната компания „Виваком“. Стойността на сделката е между 250 и 280 милиона евро – значително повече от 185 милиона евро, които те плащат на шведската компания MTG (Modern Times Group) за „Нова Броудкастинг Груп“ в началото на 2019-та. Така за две години се оказа че Нова телевизия е поскъпнала с около 100 милиона евро, което се дължи и на факта, че към нея да е прибавена и цялата онлайн група „Нетинфо“, както и други медии.

Братя Домусчиеви съжалявали, че са се разделили с медийното си бижу, чрез което можеха да осъществяват търговия с влияние. Затова сега решили да се сдобият с конкурентната медия bTV. Още повече, че международните им изяви зачестяват, а те недоволствали, че изявите им по света не са обилно представени в българските медии.

Така се случи неотдавна, когато през октомври Кирил Домусчиев се включи в авторитетен климатичен форум, организиран от бившия президент Бил Клинтън, а на събитието стана ясно, че той е член на консултативния съвет на Clinton Global Initiative. В отделни сайтове се появиха снимки, от които се разбира, че Кирил Домусчиев е изнесъл реч на форума, а той и съпругата му Кремена са се снимали с Бил и Хилъри Клинтън.

Включването на Кирил Домусчиев в престижния форум без съмнение е сериозен успех, макар да не е ясно дали лекторите не си плащат участоето.

Тъкмо за да осъществява влияние и да да гради имидж чрез телевизията, Кирил Домусчиев решил да започне преговорите за покупката на bTV. Тя бе придобита за два милиарда долара през 2019 година от PPF Group, собственост на чешкия бизнесмен Петр Келнер, който преди това се опита да купи Нова телевизия.

Ситуацията се променя, когато през март 2020 година Петър Келнер загива в хеликоптерна катастрофа в Аляска.

През май тази година чешката инвестиционна PPF Group, която в България е представена и чрез телекома Yette, има нов изпълнителен директор. Иржи Шмейц замени Ладислав Братоничек начело на холдинга, като последният напуснал поста година след като го зае. Той бе назначен веднага след смъртта на основателя на компанията Петр Келнер, а мениджърските промени бяха оповестени от съпругата му – Ренета Келнерова, която държи 98. 93% . PPF. Шмейц е сочен за един от най-обещаващите предприемачи и мениджъри в централна Европа, а състоянието му се изчислява на 730 милиона евро. Ренета Келнер е администратор на имуществото на покойния си съпруг след неговата смърт.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ