Григор Димитров се сби гладиаторски с Ботик ван де Зандсхулп в Париж, ликува заслужено

7 Dni Sport01.11.2022
Григор Димитров,

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров победи 35-ия в световната ранглиста Ботик ван де Зандсхулп в първия кръг на “Мастърс”-а в Париж. Момчето ни го направи с 2:0 сета, 7:6(5); 7:6(5).

Първи сет

Григор започна отлично на сервис и набързо стигна до 40-0, като вкара в употреба рано-рано и марковия си бекхенд по правата. Ботик пресили бекхенд и геймът приключи успешно за топ тенисиста ни – 1:0. Димитров пресили ретур за 15-0, после прати бекхенд в мрежата от основната линия, а Ван де Зандсхулп с ас и неотразен сервис за нула време изравни на 1:1.

Нидерландецът прати форхенд по правата в мрежата за 15-0, а Гришо пресили правия си удар – 15-15. Въпреки че българинът поддържаше нисък процент на вкаран първи сервис (30%), той заби първия си ас и затвори гейма без повече грешки.

Ботик сбърка при първото си излизане на мрежата, пращайки волето си в аут – 0-15. Последва атрактивно разиграване по къси диагонали, в което форхендът на Гришо не издържа за 15-15. Двойна грешка постави под напрежение подаващия при 15-30, но после българинът прати бекхенд-ретур в аут по правата. Началният удар отново послужи на 35-ия в света за 40-30, а нова неточност от задната страна на ракетата на Димитров направи резултата 2:2.

Първото излизане на мрежата на Григор също беше неуспешно, но заради хубав минаващ удар на Ботик – 0-15. Втората му грешка беше по-фрапираща, защото подготви добре излизането си с форхенд по обратния диагонал, но прати на около два метра в аут топката от смача. Третата му неточност вече осигури троен брейк-бол на съперника, а двойна грешка приключи кошмарния гейм – 2:3.

Ботик продължаваше да се справя отлично на сервис (75% до момента) и асовете му набъбнаха до три, а той направи и серия от десет спечелени точки при 40-0. Непредизвикана от форхенд на българина пък затвърди пробива на противника – 2:4.

Притеснителните грешки на Димитров не спираха – той отново прати воле далеч в аут от мрежата – 15-0. Негативната поредица беше спряна с ефектно и технично воле за 15-15, но после Ван де Зандсхулп направи форхенд-уинър по правата с 15-30. Неотразен сервис в тялото доведе до 30-30, а още едно такова изпълнение направи 40-30. Гришо направи няколко поредни отлични форхенда, но когато трябваше да завърши на мрежата, допусна грешка и вкара гейма в дюс. Там вторият му ас по диагонала в полето за равенство му осигури авантаж, а вече ново елегантно воле намали резултата на 3:4.

Ботик не спираше да увеличава процента на успеваемост на първия си сервис и практически без игра крачеше уверено към спечелването на сета, и то само заради минутките на срив у Григор. Когато обаче трябваше да се стигне до разигравания от основната линия, Димитров два пъти се „закачи“ по добър начин и дочака грешки за 30-30. Невърнат начален удар и ас номер 6 обаче елиминираха интригата и в този гейм – 3:5.

Сервисът на Гришо заработи адекватно в последните няколко минути и той стигна до първия си безпроблемен гейм на нула, но все още трябваше да се опита да върне брейка – 4:5.

Още в първата точка Димитров успя да влезе в разиграване и да го контролира по диагоналите с подсечения си бекхенд, който доведе до грешка на съперника от форхенд с висока парабола. Разликата в класите на корта обаче биваше заличена от невероятния сервис на нидерландеца, който с два поредни невърнати стигна до 30-15. С помощта на мрежата пред Гришо се откри възможност за бекхенд-уинър по диагонала и той се възползва за 30-30, а после се стигна до продължително разиграване. Ботик надхитри съперника си с къса топка и минаващ форхенд за сетбол, но след това дойде двойна грешка – дюс. Феноменален минаващ бекхенд по правата на Григор му осигури първия в мача брейк-бол, а нидерландецът сгреши форхенд и така загуби предимството си – 5:5.

Неотразен сервис изведе Гришо до 15-0, а после той отново вдигна публиката на крака с печелившо деми-воле от форхенд от основната линия, докато е приклекнал. Неточност от бекхенд след много дълбок ретур на противника направи съотношението 15-30, а после нов обратен удар в мрежата възстанови паритета – 30-30. Трети пореден неуспешен бекхенд доведе до брейк-бол, а първият сервис отново не влизаше. Излизане на мрежата веднага след сервис обаче свърши работа за дюс, а невърнат начален удар по правата в дясната половина донесе авантаж. За съжаление, нелеп контакт с филето донесе голямо преимущество на Ван де Зандсхулп и той отново стигна до равенство. Сервис-форхенд върна предимството на българина, а неотразено подаване гарантира поне тайбрек на топ тенисиста ни – 6:5.

Гришо с успешен ретур и чудесно преминаване от защита в атака си изгради шанс да завърши на мрежата и да поведе с 0-15. Слаб ретур обаче възстанови равенството 15-15, а после Димитров спечели размяна по диагоналите с бекхенди – 15-30. Бомбите на Ботик не спираха и той се добра до 30-30, а после и до 40-30 след неточен ретур на противника му. Грешно решение от бекхенд на Григор прати първия сет в тайбрек – 6:6.

Гришо направи първия мини-пробив за 2-0 след чудесен минаващ бекхенд, а можеше да се стигне и до 3-0, но Ботик си заслужи аплодисменти със страхотен контриращ форхенд по къс диагонал. Димитров загуби предимството си с грешка от задната страна на ракетата за 2-2, но все пак после поведе с 3-2, макар и без брейк аванс. Две бързи точки от сервис на Ван де Зандсхулп направиха за първи път съотношението в негова полза – 3-4, а Григор отвърна със същото за 5-4. Двойна грешка на нидерландеца даде два сетбола на топ ракетата ни, а с голям късмет се стигна до 6-5. Вторият сетбол вече беше при сервис на Димитров и той го материализира – 7:6(5) за 58 минути игра.

Втори сет

Страхотно бекхенд-воле с рефлекс реализира българинът за 30-30 в откриващия гейм на втората част и постави подавача под напрежение. За съжаление, удобна възможност за брейк-бол беше изпусната след подсечен бекхенд в мрежата, а неотразен начален удар направи резултата 0:1.

Една от позитивните новини около играта на Григор в последните минути бе, че все пак първият му сервис започна да му върши работа и да му осигурява безметежни геймове – той взе подаването си на нула за отрицателно време и изравни на 1:1. Размяна на бекхенди завърши с точка за българина в началото на следващия – 0-15, а после той не можа да прехвърли мрежата в стремеж да направи ретур-уинър. С излизания на мрежата Ботик започна да си носи предимство в напрегнатите моменти – 30-15, а сервис-форхенд го изведе до 40-15 и впоследствие до гейм за 1:2.

Броят на асовете на Димитров набъбна на 3 за 30-0, но после доста пресилен форхенд за 30-15. Набързо обаче с две лесни точки след солиден начален удар българинът изравни на 2:2 и можеше да мисли отново за търсене на пробив.

Той влезе в разиграване още в самото начало на подаването на Ботик, само че беше надигран от основната линия, а след това се стигна до 9-ия ас в полза на 35-ия в света – 30-0. Ас номер 10 послужи за 40-0, а неотразен начален удар маркира един от позабравените експресни сервис-геймове на нидерландеца – 2:3.

Мачът започваше да прилича на доминация на сервиращите във втория сет, защото и Гришо не допускаше никакви колебания, макар все още подаването му да бе с 52-процентова успеавемост. Той направи и втора двойна грешка за 30-15, а после лайнсменът го ощети за форхенд по обратния диагонал, маркиран в аут, докато всъщност бе закачил линията. Последва изключително изтощително разиграване с 33 удара от основната линия, в което и двамата биваха пасивни и сякаш чакаха грешка на съперника – тя дойде от бекхенд на българина и доведе до брейк-бол. Драйв-воле и смач неутрализираха добрата защита на нидерландеца и Григор се добра до дюс, но после пак пресили правия си удар по обратния диагонал. Фрапираща грешка от форхенд пред празен корт на мрежата направи брейкът факт – 2:4.

Ботик направи двойна грешка и после пласира два поредни аса за 30-15, след което дойде още една двойна – 30-30. Трета двойна грешка на нидерландеца обърна резултата на 30-40, а когато най-после се стигна до разиграване, Гришо изтормози съперника с поредица форхенди по обратния диагонал и стигна до рибрейк – 3:4.

Димитров дръпна бързо с 15-0, но после трябваше да се защитава от бомбите от форхенд на Ван де Зандсхулп и не успя – 15-15. Българинът стигна до 30-15 след печеливш прав удар по обратния диагонал, а подобно такова изпълнение след сервис го доближи на точка от изравняване на резултата. Лесно воле на мрежата направи точно това – 4:4.

Форхенд с рамката на Григор не му позволи да постави под напрежение рано-рано подавача и се стигна до 15-15, а после пресилен бекхенд-слайс направи 30-15. Грешка от правия удар на нидерландеца възстанови паритета на 30-30, но 12-ият ас се намеси в подходящ момент за него. Излизане на мрежата пък го доближи до гейм от спечелване на втория сет – 4:5, но без предимство за някого в пробивите.

Димитров поведе с 30-0 след красив подсечен бекхенд-слайс, превърнал се в уинър, както и форхенд в мрежата на съперника. Печеливш удар с предната страна на ракетата обаче даде на Ботик шанс да „се закачи“ в гейма при 30-15, но Григор отново го матира с поредица от форхенди по обратния диагонал. Неотразен сервис направи резултата 5:5.

Българинът не можа да направи минаващ бекхенд и изостана с 15-0, а после сбърка и слайса – 30-0. Нови две бързи точки за Ван де Зандсхулп му гарантираха поне тайбрек – 5:6. Чудесно разиграване в началото на следващия гейм осигури на Григор аплодисменти и аванс от 15-0, а невърнат сервис направи съотношението 30-0. Ас номер 5 дойде за 40-0, а сервис-форхенд прати развръзката в тайбрек.

Двойна грешка на Ботик донесе първия мини-пробив на Димитров за 1-0, но той пресили лифтиран бекхенд заради скъсан кордаж в неподходящ момент – 1-1. Неотразен сервис с 212 км/ч доведе до 2-1, а великолепно и разнообразно разиграване завърши нежелано за Григор със сгрешено воле на мрежата – 2-2. Нидерландецът два пъти подред намери линията по обратния диагонал и направи печеливша къса за 2-3. Невърнат начален удар бе достатъчен за 3-3, а после дълбоко бекхенд-воле свърши работа за 4-3 в българска полза. Ботик пресили бекхенд и допусна нов мини-пробив при 5-3, но донякъде компенсира с форхенд-уинър по правата за 5-4. Григор имаше два сервиса, с които да спечели мача, като стигна до мачбол чрез смач на мрежата. Нидерланецът обаче върна мини-пробива с излизане напред и хубаво стоп-воле за 6-5, а невероятна точка сложи край на срещата, като имаше и благоприятна намеса на мрежата – 7:6(5), 7:6(5).

Автор: „Спортал“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ