Борбен и непримирим Григор Димитров се сби с Даниил Медведев на 1/2 финалите във Виена

7 Dni Sport29.10.2022
София Оупън, Григор Димитров,

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров се изправя срещу световния номер 4 Даниил Медведев в спор за място на финала на турнира от сериите АТР 500 във Виена.

Гришо допусна един пробив, а руснакът беше безупречна стена зад основната линия, което доведе до 4:6 в първия сет след 46 минути игра.

Първи сет

Гришо започна отлично със сервис по диагонала в полето за равенство и моментален форхенд-уинър – 15-0. За 30-0 българинът направи воле на мрежата, след като бе разходил съперника по ширината на корта. Непредизвикана грешка от подсечен бекхенд доведе до 30-15, но след това неотразен начален удар помогна за 40-15. Още една комбинация сервис-форхенд беше достатъчна за 1:0.

Слайс-бекхендът на топ тенисиста ни му осигури аванс от 0-15, но Медведев контрира с неотразен начален удар за 15-15. За съжаление, прекрасно проведено разиграване от Димитров завърши с негова грешка от подсечения обратен удар точно в момента, в който щеше да излезе на мрежата. Двойна грешка направи съотношението 30-30, а следващата продължителна размяна отиде на сметката на руснака. Той след това направи ас и изравни 1:1.

Перфектен сервис по диагонала отвори корта на Григор, но той сбърка форхенда по правата – 0-15. Два смача му бяха необходими, за да завърши следващата точка, но все пак се справи за 15-15. Отново решение за смяна на посоката и търсене на уинър с предната страна на ракетата се оказа правилно, но изпълнението беше неточно – 15-30. Невърнат сервис послужи за 30-30, а втори пореден такъв за 40-30. С късмет накрая и помощ от филето при къса топка Димитров дръпна с 2:1, но доминираше в продължително разиграване от основната линия, което не можеше да се каже често срещу Медведев в турнира досега.

За пореден път Гришо направи всичко както трябва – разходи съперника по ширината на корта, направи страхотна къса топка, но Медведев я стигна и завърши с воле за 15-0. Втора двойна грешка на руснака направи 15-15, но той веднага добави ас за 30-15. Неотразен начален удар увеличи аванса на световния номер 4 и той затвори гейма с още една директна точка – 2:2.

Димитров записа невърнат сервис за 15-0, но после пресили форхенд по обратния диагонал – 15-15. Още едно неотразено подаване в полето за предимство свърши работа за 30-15, но после Медведев блесна със серия от бекхенди, които провокираха грешка за 30-30. Аплодисментите на публиката възнаградиха Гришо за усилията с лифтирани обратни удари да изтласка съперника извън корта и да завърши с воле на мрежата – 40-30. Двойна грешка обаче вкара гейма в дюс, а после българинът не можа да направи успешен смач и още едно воле. За съжаление, Медведев се възползва от възможността си за пробив и поведе с 2:3 гейма.

Бекхенд по правата отново се оказа печелившо решение за руснака – 15-0, а после форхенд в тази посока го изведе до 30-0. Неотразен сервис направи задачата му още по-лека при 40-0, но Григор пласира агресивен бекхенд-ретур и впоследствие се облагодетелства от една от редките грешки на Медведев. Невърнат начален удар обаче осигури бързо затвърждаване на пробива – 2:4.

Гришо също се отчете с красив бекхенд по правата, който го изведе до печеливш смач за 15-0, а неотразен сервис направи 30-0. За съжаление, нова грешка от форхенд по оголена права намали аванса на 30-15, а впоследствие Медведев се възползва от контакт на топката с филето, за да атакува мрежата и да завърши с воле за 30-30. Проблем с осветлението направи паузата между първи и втори сервис по-голяма от обичайното и Димитров направи двойна грешка. Той обаче отрази брейк-бола със серия от бомбардировки от форхенд по обратния диагонал, последният от които уинър. Сервис-форхенд донесе авантаж, а пресилен прав удар на руснака сложи край на завързания гейм – 3:4.

Гришо спечели изтощително разиграване с подсечени бекхенди, което бе завършено с една от редките грешки на Медведев, който обаче веднага компенсира с невърнат сервис за 15-15. Невероятната защита на руснака отново му донесе позитиви от основната линия, а накрая той реализира бекхенд-уинър по диагонала – 30-15. Пресилен подсечен обратен удар на българина пък доведе до 40-15, а неотразено подаване направи 3:5.

Невърнат втори сервис на Гришо му донесе аванс от 15-0, а страхотно воле на мрежата направи 30-0. Медведев нацели външния край на линията и с доза късмет стигна до 30-15, а размяна на форхенди бе спечелена от руснака за 30-30. Непредизвикано сбъркан прав удар на българина (седми в мача) го изправи в ситуация да защитава сетбол и той се справи брилянтно с деветия си уинър от форхенд. Димитров отново зарадва публиката с атрактивно изпълнение, докато бе загубил баланс на мрежата, а още един ас все пак го задържа в сета – 4:5.

Сервис-бекхенд-уинър даде аванс на Медведев от 15-0, а после поредното продължително разиграване беше приключено с грешка на Григор, който беше изваден от добра позиция на корта. Още едно пресилване с предната страна на ракетата на българина се стигна до три сетбола за съперника му и с ас руснакът сложи точка на първия сет, изигран безупречно от него – 4:6 за 46 минути.

Втори сет

Гришо поведе с 15-0 след сервис-форхенд-уинър, но Медведев отново демонстрира фамозно покритие на корта, стигайки до къса топка и осъществявайки минаващ удар. Грешка на мрежата на българина го постави в неудобно положение при 15-30, но той бързо изравни 30-30 с печеливш форхенд. Невърнат сервис преобърна съотношението до 40-30, след което мрежата му помогна да се нагласи за минаващ бекхенд – 1:0.

Машината Медведев отново залъга Гришо за разиграване от бекхенди, при което двамата си размениха около 20, преди българинът да прати топката в мрежата – 30-0. Сервис-мрежа разнообрази тактиката на руснака и той поведе с 40-0, а после и затвори гейма с дълбок бехкенд, провокирал грешка – 1:1.

Димитров се върна към атаките на мрежата след начален удар и направи смач за 15-0, но после пресили форхенд по обратния диагонал за 15-15. Ново сервис-воле изведе топ тенисиста ни до 30-15, само че следващото му тръгване напред беше осуетено от злощастен контакт с филето – 30-30. Две последователни бекхенд-волета на Григор бяха необходими за 40-30, но грешка със задната страна на ракетата при поредното продължително разиграване вкара гейма в дюс. Страхотно бекхенд-воле отново донесе успех на нашия сънародник и доведе до авантаж, а най-накрая и Медведев направи грешка от форхенд – 2:1.

Гришо пробва нова смяна на темпото с къса топка, но не сполучи – 30-0. Медведев записа поредния си безпроблемен сервис-гейм и го спечели на нула, за да поддържа резултата 2:2.

За съжаление, българинът беше този, който често е разбалансиран на корта и който изглежда нетърпелив заради стила на съперника. 13-тата непредизвикана грешка от форхенд беше компенсирана с неотразен начален удар за 15-15. Феноменално разиграване с предните страни на ракетите на двамата показа основните им качества – невероятна защита на руснака и чудесна импровизация от Гришо – той заби форхенд-уинър от основната линия за 30-15. Нивото на Медведев обаче продължаваше да бъде изключително и той надигра противника на мрежата за 30-30, и то без нашият тенисист да е направил нещо грешно. Руснакът спаси практически бекхенд-уинър на българина и го провокира да играе още един удар, който се оказа неточен – 30-40. Ас по диагонала в полето за предимство отрази брейк-бола, но Медведев пак изуми с достигане до воле и минаващ бекхенд. „Стената“ отново се справи с разиграване от основната линия и руснакът заслужи пробив с отличната си защита – 2:3.

Публиката получи поредната доза супер тенис при 15-15, като този път Гришо правеше чудеса в защита, но търпението на Медведев се опозотвори. Българинът реши да тръгне напред, но сбърка воле и изостана с 40-15, а след това невърнат сервис затвърди пробива – 2:4.

Две поредни пресилени топки от форхенд на Димитров в търсене на уинъри по линията го поставиха в неприятната ситуация 0-30, но неотразен сервис по правата в подходящ момент направи 15-30. Перфектно излизане този път на мрежата възнагради българина с успешно воле и 30-30, но неточен лифтиран бекхенд го изправи пред защитаване на точка за пробив. Подсечен бекхенд по правата провокира една от редките неточности на Медведев и се стигна до дюс. Руснакът затрудни излезлия напред съперник и дочака грешка от воле за нов брейк-бол, а поредното продължително разиграване свърши със сбъркан форхенд на Гришо – 2:5.

Световният номер 4 прати форхенд в мрежата за 15-15, но после записа бекхенд-уинър по диагонала веднага след сервиса си – 30-15. Ас по правата в полето за предимство му осигури двоен мачбол, но той сбърка пак форхенд и се стигна до 40-30. Пресилен бекхенд-слайс на Гришо сложи край на сблъсъка – 4:6, 2:6 за 86 минути игра.

Автор: „Спортал“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ