Баскетболна легенда на ЦСКА: Успехът ще дойде стъпка по стъпка

7 Dni Sport25.10.2022
Тодор Богданов,

Всичко е процес и успехите ще дойдат, заяви баскетболната легенда на ЦСКА Тодор Богданов в интервю по повод завръщането на отбора в НБЛ след 13-годишно отсъствие. Отборът стартира сезона със загуба от „Спартак“ Плевен, но бе посрещнат от множество звезди и легенди на българския баскетбол, които се събраха в залата на армейците за първи път от години. Независимо от трудния старта, Богданов, един от спортистите, завоювали червената слава в миналото, гледа оптимистично на настоящата страница от червената история. Не толкова заради последвалите две победи в НБЛ, а заради екипът, който се е захванал да възражда „армейския“ баскетбол.

„Трябва да се върви стъпка по стъпка. Важното е да не се спира. За жалост ЦСКА доста време бе спрял. Да развиваш баскетбол сега е като да плуваш в сярна киселина, но съм сигурен че Чакмаков, Гергов и Росен Барчовски знаят как. Тази година трябва да се целят в топ 4. Школа, зала, завръщане в елита – всичко е процес и успехите ще дойдат“

Според Богданов трябват още мачове, докато новият отбор успее да се сработи.

„Има много какво да се иска от опитните играчи, младите не бива да се примиряват с помощни функции. Следя развитието на Андрей Иванов. Физически е много здрав, дано работи за бързината си този сезон“, коментира баскетболистът, част от звездния отбор на ЦСКА през 70-те години.

Сравнението на играта преди и сега показва, че баскетболът преди е бил по-бърз, а причината е, че сега играчите са много по-атлетични и защитите са много по-здрави. Тренировките продължавали повече часове преди, което било ключово за успеха на спортистите. Според Богданов днес нямаме играчи на високо ниво нито в баскетбола, нито във футбола, поради малкото усилия, които играчите полагат. Нужни са много систематична работа и конкуренция, за да бъде създадена баскетболна звезда тук.

„На клубно ниво трябва да работят все едно са в националния отбор преди Европейско първенство. Организация – държавата, федерацията, клубовете – всеки да знае приоритетите си, какво искат и къде искат да стигнем. Сега няма цел“, посочва „червената“ баскетболна легенда.

И подчертава, че баскетболният проект изисква инвестиции – дори в съседна Турция един нов отбор се започва с капитал от десетки милиони долари, а докато стоим толкова далече от добрите примери, ще играем само в родното първенство.

„Затова свалям шапка на Чакмаков, Гергов и Барчовски – захванали са се с много тежка и неблагодарна мисия. Тази всеотдайност трябва да се оценява. Никой не може да ме убеди и, че efbet дават пари за спорта само, за да се рекламират. Те са приели грижата за спорта като обществен ангажимент. Благотворителност, която опитва да запълни липсата на държава в тази сфера. Държавата дава нищожни пари за спорта, с което ясно казва, че или не се интересува от него, или просто никой не разбира колко е важен.“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ