Левски създава най-много футболисти в България, нареди се до Байерн Мюнхен

7 Dni Sport24.10.2022
Левски - Етър Велико Търново, Марин Петков

Редовният седмичен доклад на Футболната обсерватория (CIES), която е базирана в Швейцария и се посвещава върху показването на тенденции във футбола на базата на стриктни статистически данни, е посветен на европейските клубове, които са създали, тренирали и развили най-много собствени играчи в последните години. В класацията попадат такива клубове, в които младите играчи са играли и са се развивали поне 3 години между 15-ия и 21-вия си рожден ден.

По този показател в Европа едноличен лидер е Аякс Амстердам с прословутата си академия, като клубът е създал 85 футболисти. На второ място е португалският Бенфика със 73 играчи, а трети е Динамо Киев – с 72. Топ 10 се допълва още от Динамо Загреб (69), Шахтьор Донецк (64), Партизан Белград (63), Реал Мадрид (60), Цървена звезда (60), Барселона (59), Спортинг Лисабон (58).

От българските клубове най-челна позиция заема Левски, който е на 49-о място с 32 създадени и развити състезатели. „Сините“ делят тази позиция на Стария континент с колоси като Байерн Мюнхен, Атлетико Мадрид и Аталанта.

На 88-а позиция е Литекс, който е създал и развил 24 играчи, а на 98-о място е Черно море с 23 състезатели.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ