Италианка дебютира за България в ските

7 Dni Sport21.10.2022
Луиза Бертани,

26-годишната италианка Луиза Бертани ще дебютира за България в първия старт на световната купа по ски в Зьолден в събота. Тя бе натурализирана след олимпиадата в Пекин и взе роден паспорт през юни. Последните тренировки на Бертани бяха на глетчера Хинтертукс, след което се премести в един от топкурортите на Австрия.

Бертани има 13 старта за световната купа за Италия, като най-доброто ѝ класиране е 24-о място в Кранска гора през 2020 г. Иначе вече два пъти е участвала в първия старт от сезона в Зьолден – през 2017 и 2020 г.

В последната ранглиста Луиза е 54-а на гигантски слалом, което е рекордно за българска скиорка. До момента страната ни няма представителка в първата стотица на която и да е дисциплина.

Алберт Попов този сезон пропуска първото състезание в Зьолден, като ще кара чак през декември на слалома във Вал д’Изер.

По идея на родната федерация от този сезон ще се възстанови и балканската купа в алпийските ски, което бе най-популярното състезание на полуострова преди години.

Първият старт е планиран за 10 и 11 декември с гигански слалом и слалом, като домакин е олимпийската планина от 1984 г. Биелашница в Босна и Херцеговина. Там Петър Попангелов стана шести. Само за броени години босненците възстановиха курорта и вече искат и световна купа. За тази година се пускат още два супербързи лифта, като капацитетът им е над 2000 човека на час.

На 12 и 13 януари трябва да има два гигантски слалома в Кранска гора (Словения). И този курорт е част от календара на световната купа. След това на 1 и 2 февруари има гигантски слалом и слалом в топкурорта на Сърбия Копаоник.

На 7 и 8 февруари трябва да има два слалома в Загреб (Хърватия), като и това трасе е част от световната купа. Отива се в Ерзурум (Турция) за слалом и гигантски слалом. Гърция също ще има стартове на 18 и 19 март в Пигадия за два слалома, а на 20 март също там ще е гигантският слалом за купата на Албания. И финалите ще са в България – в Банско на 30 и 31 март.

“Това е формат със статут на редовни състезания за ранглистата на ФИС. Идеята е да има повече стартове през сезона с телевизионно отразяване и награден фонд. Целта ни е за в бъдеще тези стартове да имат статут на континентална купа, което ще привлече и по-класни състезатели”, обясни вицепрезидентът на Българската федерация по ски Георги Бобев.

Автор: Георги Банев / „24 часа“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ