Младен Кръстаич: Искам обединение. Давам Ви рецепта, как това да се случи.

7 Dni Sport19.10.2022
България, Младен Кръстаич

Треньорът на националния отбор по футбол на България Младен Кръстаич говори в предаването „Домът на футбола“ за селекцията в тима, предстоящите мачове и изискванията си към играчите. Сърбинът за пореден път призова родните клубове да дават повече шанс на младите българи в отборите си и подчерта, че трябва да има обединение във футбола ни.

„Нашата група е наистина атрактивна. В нея Сърбия е фаворит, предвид, че имат най-добрите футболисти. Черна гора играе добър футбол. Не трябва да подценяваме и Литва, макар те да се считат за аутсайдери. Важното за нас е след толкова години да успеем да се класираме. Сигурно цяла България очаква класиране на голямо първенство. Казах, че няма да е лесно още когато дойдох тук. Сега ни предстои период на адаптация.

Десет нови играчи бяха повикани, гоним европейски стандарти. Идеята е да се изгради отбор, който в следващите десет години да играе заедно. Затова викаме и млади играчи. Следя как бяха отразени срещите. Нормално е да настъпи еуфория. Логично е, след като млади и талантливи играчи получиха шанс за изява. Нормално е да изиграеш слаб мач или да нямаш ден. Нашата идея е да се борим и играчите да разберат, че защитават националната фланелка и герба. Това трябва да е основата.

Всеки фен може да дава свои предложения как да изглежда отборът. Човекът, който определя състава, съм аз заедно с моя екип. Аз не правя разлика между млади и стари. Всеки, който е достатъчно качествен и част от концепцията, която ще налагам, е добре дошъл в националния отбор. Важното за нас беше, че успяхме да вземем точки последните мачове. Предстоят ни два мача, които са много важни. Гледаме много млади играчи от efbet Лига, някои от тях играят, някои за съжаление – не.

Използвам случая да отправя апел към българските отбори да дават повече шанс на младите си играчи. Аз не съм против чужденците, но когато се купува такъв, той трябва да е много качествен. Рецептата за българския футбол е комбинацията от млади играчи, заедно с качествени чужденци. Така ще напреднем. В чужбина имаме добри футболисти – Груев във Вердер, Илиев в Интер, да не пропусна някого.

Има голяма разлика от това да работите в клуб или в национален отбор. Тук е важно да имаме футболисти освен като качества, но и като характер. Когато бях футболист, винаги съм играл за отбора. Това искам и от играчите. Важно е по време на тренировките да има дисциплина. Трябва да не се работи със страх, но да има и мотивация. Когато вършим работа, да я правим, както трябва.

Първенството е такова, каквото е. Не мога да определя дали е добро, или лошо. Нямам намерение да съветвам президенти, треньори или други. За да се вдигне нивото на българския футбол, трябва да има млади български играчи, както и качествени чужденци, това е моята максима.

Не е в моя стил да коментирам индивидуалните качества на даден играч. Ние с моя щаб решаваме кой ще е в селекцията и кой не. Манталитетът ни е близък между Сърбия и България. И в двете държави се говори доста за футбол. Бил съм селекционер и на Сърбия. Общото е, че се работи под напрежение. Искам да постигна добри резултати и един ден, като се обърна, да сме приятели и да сме доволни.

Не се интересувам от подобни статистики, свързани с победи. За мен е най-важен следващият мач. Тези две победи, които постигнахме са добри в правилната посока. Открихме и много негативни неща, върху които трябва да работим. Имаме още какво да подобрим.

Световното първенство е голям турнир. Винаги има пет-шест отбора, които се изброяват като фаворити. Сърбия е добър отбор, с футболисти на високо ниво. Натрупали са самочувствие, трябва им и доза късмет, за да продължат напред на Мондиала в Катар. Чувството да си дядо е прекрасно. Винаги, когато имам време, го отделям на семейството. Надявам се внучето ми след време да се гордее със своя дядо.

Целта е България да се върне на пътя, на който е била в миналото. Поемам напрежението и натиска, трябва футболистите да покажат качество и характер. Важното е да сме обединени и да не се делим на ЦСКА, Левски, Лудогорец, ЦСКА 1948. Трябва да сме колектив и едно цяло“, сподели Кръстаич.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ