Георги Илиев: 5:0 остана завинаги в сърцата на феновете на Черно море, хората във Варна са зажаднели за дербито

7 Dni Sport19.10.2022
георги илиев

След 13-годишно прекъсване варненското дерби се завръща на арената на българския футболен елит. Спартак срещу Черно море е повече от мач за град Варна, а емоциите преди двубоя тази събота достигат своята пределна точка.

Името на Георги Илиев е записано по специален начин в историята на българския футбол с поставянето на нов рекорд по брой изиграни мачове в елитната ни дивизия – цели 461. Макар най-големите му футболни успехи да са постигнати извън Варна, той е оставил своя сериозен исторически отпечатък и в родния си клуб Черно море. Той е четвърти във вечната ранглиста на „моряците“ по изиграни мачове със „зелено-белия“ екип, както и втори по брой реализирани голове. Георги Илиев е автор и на най-бързия гол в историята на варненското дерби, а именно с него ще започне и специалната поредица на колегите от „Гонг“, посветена на предстоящия двубой.

За спомените му от варненското дерби:

-Имам може би 8-10 дербита, в които съм играл. В първия период, в който бях в Черно море и имахме тези дербита, не бях капитан на отбора. След завръщането ми втория път, когато вече капитанската лента беше на ръката ми, имах възможността в един-единствен мач да изведа отбора, но пък той остана в сърцата на всички фенове на Черно море завинаги след рекордната победа с 5:0. Това бе един страхотен мач. Връщайки се в спомените си, ние бяхме доста озверели, което за мен в един дерби мач, независимо от временното ниво на двата отбора и класата, хъсът, мотивацията и раздаването до някаква определена степен винаги са били водещи в тези дербита. Убеден съм, че в този мач също няма да е нещо по-различно, въпреки че нивото за мен лично не е равно. Черно море показва добро ниво, разполага с футболисти, които наистина могат да направят разликата във всеки един момент и мисля, че ще се поздрави с победата. Връщайки се в дербитата назад, в спомените ми изниква едно дерби, когато победихме с 2:1 на „Тича“. Дори имах възможността да отбележа гол в първата минута, който мисля, че до момента е най-бързият гол в дербитата. Имаше странично хвърляне и по някакво стечение на обстоятелствата топката попадна в мен. Директно я бих с едно докосване, така ми се върти в главата. Определено тези два мача ще останат винаги в съзнанието ми. 

За историческата значимост на варненското дерби:

-Когато се заговори за дербита в България, аз и доста хора бихме казали така – говорим за ЦСКА-Левски, Ботев – Локомотив Пловдив и Черно море – Спартак. Може би продиктувано от факта, че това са трите най-големи града в България, в тях е най-ожесточеното съперничество. Не знам другите хора как възприемат това дерби, но за варненци определено е нещо по-различно. Още повече, че в последните години нямат възможност да наблюдават мач с такъв специфичен заряд, последното дерби е преди около 13 години. Със сигурност хората в града са зажаднели за този мач. Надявам се чисто футболните достойнства и надиграването на терена с всевъзможни изцяло футболни и спортно-технически качества да надделеят над напрежението, което неминуемо следва, когато такъв мач е налице. Чисто исторически нека не забравяме, макар някои хора да искат да попроменят историята малко – футболът до голяма степен в България се осланя на Варна, първият шампион е от Варна. Така че със сигурност има и исторически привкус това дерби.

Прогноза за крайния резултат на дербито:

-Не искам да давам прогнози за резултат, но мисля, че Черно море ще е крайният победител. Надявам се чисто футболното, естетиката, красотата,  изцяло футболният заряд да надделеят над напрежението, което витае около този двубой. Ще гледаме, ще се наслаждаваме на емоциите и очаквам всички да останат доволни след мача.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ