Работата е свършена. Време е за забавление.

7 Dni Sport14.10.2022
Лудогорец - ХИК, Дени Групер

Емоционална победа срещу Рома и задължителни минимум 4 точки срещу ХИК Хелзинки. Лудогорец изпълни програма минимум за тазгодишното си участие в Лига Европа. Българският шампион си гарантира мачове в евротурнирите и след края на Мондиал 2022, което не го бе правил от началото на пандемията с коронавирус, когато игра с Интер.

Всъщност Лудогорец преизпълни плана за първите 4 мача в Лига Европа, вдигна летвата и сега може да мисли и за нещо повече.
Пътищата са три – една магистрала, един първокласен път и един селски, през който се минава, но трудно заради дупките и трафика.

Магистралата е с нов и гладък асфалт, движението е отбито, а автобусът на българския шампион е съпровождан от пилотна кола. Този път води към Лигата на конференциите. Това направление е гарантирано, а там Лудогорец би се изправил срещу един от завършилите на второ място в групите на третия по сила европейски клубен турнир.

По второто направление има завои и леко ограничена видимост, шофира се рисковано, но преднината съществува. Тук е състезанието с Рома за второто място в групата. 3 дължини напред на този етап изглеждат добре дошли, но всичко зависи от следващия и най-вече от по-следващия мач на Лудогорец. Тук обаче пътят води до сложен пъзел със съперници идващи от Шампионската лига.

Третото направление е истинско предизвикателство, осеяно с дупки и интензивно движение. Колкото и изненадващо да изглежда, към този момент, движението по него си зависи само и единствено от Лудогорец, а не от развитието на други мачове. Разбира се говорим за евентуална атака на първото място в групата, която минава през победа над Бетис в Разград и евентуално такава на Олимпико в Рим… Да, звучи доста смело и малко вероятно, но го има в зара. Първото място в групата означава прескачане на междинния плейофен етап, след края на групите и участие в осминафиналите.

При всички положение вече нищо не е на всяка цена. Задължителните точки бяха срещу ХИК и тази задача бе изпълнена. Двата мача с Рома и Бетис са допълнителен бонус без смазващото напрежение, което пък може да извади на бял свят истинското лице на Лудогорец

Нека обаче се върнем на мача в четвъртък вечер, защото той бе много важен по няколко направления…. Дори напълно ще изключим значението му от позицията на спечелените точки и класиране, а ще се концентрираме само върху показаното на терена.

Срещу ХИК Лудогорец доказа, че е в състояние да контролира даден мач от първата до последната минута. Говорим за мачове срещу по-сериозни съперници. От началото на сезона Лудогорец побеждаваше, но в почти всеки двубой имаше моменти, в които съперникът улавяше контрола върху мача било за малко или повече минути… Така бе и в първата среща срещу ХИК. В това число дори влизат и някои мачове от българското първенство, които Лудогорец в крайна сметка спечели.

Срещу ХИК отборът игра концентрирано и не даде никакъв шанс на гостите, а в края на мача финландците дори реално развяха бялото знаме неспособни да притиснат българския шампион. В тази част Лудогорец заслужава комплименти.

Победата си е победа, играта си е игра, а концентрацията – концентрация. Да, станахме свидетели на няколко елементарни индивидуални грешки, които можеха да се окажат фатални, но всичко е добре, когато свършва добре.

Нещо обаче се наби на очи и се предполага, че остави лек горчив привкус в Анте Шимунджа. Когато побеждаваш никой не трябва да те съди, но треньорът иска отбора да се развива и сега е момента да обърне внимание на тези слабости.

Лудогорец направи достатъчно на брой атаки и до последния пас те бяха изплетени чудесно. Тук обаче шампионите се изправиха срещу стена и то не срещу защитната стена на финландците, а срещу стената на собствените решения. Бързината и точността на последното решение, последното докосване и не на последно място…. егоистичния подход (в някои моменти, на някои футболисти) лишиха Лудогорец от доста по-спокоен мач с по-ранно натрупване на голова преднина.

Да! Срещу ХИК се получи, защото в крайна сметка Лудогорец направи достатъчно на брой атаки, които стигнаха до зона 3. При по-голяма съпротива на съперниците обаче, тези последни решения и пасове трябва да бъдат доста по-съвършени. Ясно е, че тук е майсторството и този компонент отличава добрите от отличните отбори. Лудогорец се стреми да вдига нивото и го прави, но трябват още няколко крачки в правилната посока.

На 13 октомври Лудогорец „затвори“ програма минимум в Европа, сега е време отборът да се забавлява, въпреки че апетитът идва с яденето…, а защо не селския път да се окаже не чак толкова труден… следващите 20 дни се го покажат.

Автор: Веско Вълчев / „Дспорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ