Невяна Владинова: Да истина е

7 Dni Sport13.10.2022
Невяна Владинова,

Невяна Владинова е млада жена, чиято кауза са успехите на България.

За мнозина тя е успешна състезателка по художествена гимнастика, донесла титли за страната ни, за други- просто приятелка, за трети – красива жена. А как тя самата би се представила? „Българка, бивш състезател и настоящ вицепрезидент на БФХГ, но преди всичко буден гражданин“, отвръща тя лаконично.

Невяна, бяхте посланик на Световното първенство по художествена гимнастика в София. Каква е тази длъжност и какви бяха отговорностите Ви?

Основната цел и задача беше да достигна до максимален брой хора, да ги запозная с художествената гимнастика и спорта като цяло. Да ги убедя колко полезно е за тях, за децата им и за техните близки да спортуват, без да е нужно това да е винаги на професионално ниво. Качествата, които се изграждат по залите са безценни. Световното първенство приключи, но това все още продължава да бъде моя цел, защото знам, че спортът е една сигурна гаранция за по-добро бъдеще! Мисля, че заедно с екипа постигнахме това, че за много от зрителите в залата световното може и да свърши, но пътят им в гимнастиката тъкмо започна.

Каква е равносметката след събитието за българските състезателки?

България е на върха – световен шампион при ансамблите, две от две възможни олимпийски квоти, бронзов медал в многобоя в индивидуалното. Резултатите са факт и са плод на усилена екипна работа. Преди всичко публиката е доволна и нашият спорт остава на върха за голяма част от българите.

Коя е следващата цел за Вас лично и за федерацията?

Искам да видя световен шампион и в индивидуалното. Вярвам, че това може да случи в най-скоро време. През следващата година предстоят Европейско и Световно първенство и за девойки, и за жени. Целта, разбира се, са титли. Имам цел и желание за по-добри условия по клубовете ни в цялата страна, които са над 70 на брой. Повечето от тях се издържат само от ентусиазъм и любов към спорта.

За начина на живот на гимнастичките се носят какви ли не легенди. Бихте ли повдигнали малко завесата- как живеете, как се храните, имате ли хоби, време за себе си, за близките си?

Животът на професионалния спортист предимно е режим и дисциплина. Храним се с качествена храна, за да можем да издържаме тежките натоварвания. Отделяме време и за възстановяване и почивка, както и за близките си, защото здравата психика не е по-маловажна от здравата физика. А всичко това аз приемам като отделено време за себе си и начин на живот, който ме кара да се чувствам пълноценна. Доста от пословничните схващния за нашия начин на живот са родени от съвсем истински истории.

България отново блести в този спорт, което ни радва и за което Ви поздравявам. Как се постига и поддържа такъв успех? Надали е само с много труд в залата. Илияна ли е голямата спойка между всички вас?

Ключът е добрата екипна работа на специалисти в техните области. Зад един успех стои цял отбор от хора с обща цел и мотивация. Всеки прави това, в което е добър и допринася с каквото може в името на тази обща цел. Илиана Раева успя да създаде сплотен екип, както в залата така и в офиса във федерацията. Всички се разбираме и уважаваме. Определено това е успешна формула.

Защо другите български спортове не са толкова успешни?

Не бих казала, че няма успехи и в другите спортове. Трудно е да се прави професионален спорт в днешно време. Освен желание и талантливи атлети, се изискват добри условия и финансиране, което обикновено не стига, особено сега, когато животът стана толкова скъп. Вярвам, че БФХГ, в лицето на Илиана Раева като нейн ръководител е един добър пример, че всичко е възможно с още повече усилия и постоянство.

Къде е любовта в живота на един активен спортист? Тя носи позитиви и мотивира или може да разсейва и да пречи?

За мен без любов не може. Всичко, което съм правила и продължавам да правя е с любов. За мен тя винаги носи мотивация, вдъхновение и лекота. Тя е водещата сила в живота ми. Намирам я във всичко – в близките ми, в работата си, в художествената гимнастика, в почителите ни, в красотата, във времето навън, дори в обеците ми. Навсякъде е и винаги до мен

Вие сте едва на 28 г. Много Ваши връстници избраха да напуснат България. Вие ще останете ли?

Винаги съм си казвала „Дано не ми се наложи да живея в чужбина“. Обичам България и се гордея, че съм българка. Тук съм родена, тук съм израснала, тук съм изградена като личност, тук съм получила шансовете си. За мен е важно да бъда полезна за държавата си и съм щастлива, че имам възможността да се развивам в нея. Винаги ще защитавам флага на България и няма да бягам.

Как си обяснявате напускането на толкова хора от страната?

Според мен в чужбина никак не е по-лесно, но може би от тук изглежда така. Често пътувам и срещам българи по цял свят. Някои са добре устроени и с хубава работа, други не чак толкова. Повечето се справят финансово, но и повечето говорят с носталгия за домовете, оставени в България. Сигурна съм, че ако тези млади хора се върнат и полагат усилията, които полагат в чужбина, ще имат по-голям шанс за реализация и заедно ще помогнем за това нашите деца да останат удовлетворени в България.

Какво си мисли един спортист от вашия ранг секунди преди да излезе пред съдии и публика? Имахте ли си някакви ритуали?

Не съм суеверна. Излизам и си казвам „Направи всичко, за да излезеш готова на килима. Покажи го!“

Какво Ви даде активният спорт за по-нататъшната Ви реализация?

Клише е, че дава ред и дисциплина, но истина е, че дава ред и дисциплина, която прилагам навсякъде. Къде в живота се прогресира с мързел и повърхностни усилия за цели, които сменяш през месец? Ще ви кажа – никъде.

Как си се представяте на 45+? Какво от тези години сега искате да съхраните и кое смятате, че трябва да си остане в младостта?

45+ е младост. Знам какво със сигурност няма да оставя в миналото: няма да спра да работя със себе си, няма да спра да обичам и винаги ще върша неща, придаващи смисъл на живота ми.

Вашият практичен съвет- как една жена да поддържа здравето си, добра фигура, за да е пълноценна и активна в ежедневието си, а и да се чувства красива?

Давам си сметка как звучи, но (и това е много важно „но“) номер едно сред грижите е за това, което е вътре в нас. Колкото по-добре се чувства една жена, толкова повече й личи отвън. Няма процедури на света, които могат да скрият от лицето на жената, че е нещастна. Другото са подробности и навици, които превръщам в ритъм на живеене – спорт поне два пъти в седмицата, не на пакетираната храна, разходки в гората и здрав сън. Хората, които обичат себе си, лягат рано и стават рано.

На Световното първенство се появихте с прекрасен тоалет с български шевици. Чие дело е и защо избрахте този стил?

Костюмът е изработен от модна къща Maniac. Благодаря както на тях, така и на бранда Yokko и българска марка „Везба“ за невероятните тоалети, които ни подсигуриха и с които завършихме цялостната визия на Световното първенство. Идеята да представим шевицата беше на екипа на федерацията. Знам, че да се осъществи една идея, е необходимо да се изпипа всеки детайл.

Как се чувстваха гостите от цял свят? Хареса ли им София?

Най-любопитното е, че повечето гости питаха как да си сменят билетите, за да останат още. Мисля, че те се влюбиха в България!

Автор на интрервю: Цветелина Узунова / „BWoman“

Снимка: Официален Инстаграм профил на Невяна Владинова


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ