Циркът „ВАР“ или „Има ли оправия в българското блато?“. Всичко, което трябва да знаем.

7 Dni Sport12.10.2022
георги кабаков

Настоящият сезон в efbet Лига е един от най-интересните от много години насам. Отборите са изключително равностойни. След 13 кръга (непълни) разликата между първия и деветия в класирането е едва шест точки. Останалите седем отбора пък са побрани в седем точки.

За съжаление, това не се коментира толкова и остава на заден план. От началото на кампанията най-коментираното нещо след всеки кръг са съдийските отсъждания в даден мач, като голяма част от клубовете под някаква форма вече се оплакаха от този проблем под една или друга форма. Може би всеки си има своите доводи и е прав (поне за себе си).

Да започнем по ред на номерата (по-точно класирането, такова каквото е към 13:30ч. На 12.10.2022г.):

ФК ЦСКА 1948:

„Червените“ не са пускали официална декларация против даден рефер, нито жалба, но финансовият благодетел на клуба Цветомир Найденов нееднократно използва профила си във Facebook, за да изкаже недоволството си от работата на реферите след двубои на ЦСКА 1948. Най-често той се нахвърля на Ивайло Стоянов, Георги Кабаков и Драгомир Драганов. Претенциите му идват заради четирите червени картона, които са получили футболисти на отбора от началото на кампанията.


Снимка от въпросния мач между отборите на ФК ЦСКА 1948 и Левски завръшил с победа за домакините.

Лудогорец:

Шампионите често получават подмятания както от фенове на противникови отбори, така и от лица в клубовете, че са най-подкрепяният отбор от години насам. „Орлите“ обаче също имаха своите претенции през този сезон. Лудогорец подаде жалба срещу отсъжданията на страничния съдия Димитър Димитров, както и ВАР съдиите Васимир Ел-Хатиб и Красимир Миланов след домакинското равенство (1:1) срещу Арда. В двубоя имаше два незачетени гола за домакините – един в 77-ата минута на Нонато и един в 85-ата минута, когато Иван Коконов си вкара автогол.


Момент на единоборство от въпросния мач между Лудогорец и Арда Кърджали на „Хювефарма Арена“.

ЦСКА:

„Армейците“ излязоха с позиция, насочваща вниманието към използването на системата за видео повторения след загубата от Лудогорец в Разград с 1:2 в понеделник. Часове преди това собственикът на клуба Гриша Ганчев използва профила си в Instagram за първи път по футболен въпрос, като изказа претенции за две дузпи в полза на „червените“ – една за избутване срещу Жираир Шегоян и една за игра с ръка на Нонато.


Георги Кабаков вдига жълт картон на Браян Морено във въпросния мач между ЦСКА и Лудогорец.

Левски:

„Сините“ като че ли до момента бяха най-крайни с позиция срещу съдийски отсъждания, като нарекоха Валентин Железов „извиняващо се нищожество“ след загубата с 2:3 от Локомотив София в „Надежда“. Тогава Левски претендира, че победният гол на „железничарите“ е нередовен заради игра с ръка на центъра при изграждането на атаката. От „Георги Аспарухов“ предявиха претенции и към съдийството на Ивайло Стоянов при другата загуба на отбора през сезона – с 0:1 в Бистрица от ЦСКА 1948. Тогава Левски поиска дузпа за „очевидна игра с ръка“.


Андриан Краев и Антонио Вутов в единоборство на стадион „Локомотив“ в квартал Надежда.

Славия:

„Белите“ също като ЦСКА 1948 не са пускали официална декларация срещу съдийството, но президентът на клуба Венцеслав Стефанов се изказа остро след победата с 1:0 срещу Септември в столично дерби на „Александър Шаламанов“ няколко дни преди домакинството срещу Левски (б.р. – двубоят е днес (12.10 от 17:15ч.). „Загубихме 6 или 9 точки от безобразни съдии. И ВАР, и главните съдии, просто порнография“, бяха думите на Стефанов.


Кадър от мач на Славия през тазгодишната кампания в efbet Лига срещу отбора на Ботев Враца.

Берое:

Заралии излязоха с официална позиция, в която изразиха възмущението си от отсъжданията на Георги Кабаков при загубата с 0:1 от Левски в Стара Загора. Тогава от Берое имаха претенции, че при победното попадение на „сините“, дело на Ивелин Попов, е имало игра с ръка на Илиян Стефанов. В декларацията си „зелените“ се върнаха към предишни двубои, които е ръководил Кабаков на отбора. „Берое“, ако и да се страхуваше досега от съдийски „тесли“ на отмъщението, спира да премълчава. Със страх или без страх си страдаме от съдийския брак“, написаха от Стара Загора.


Снимка от единоборство на мач между Левски и Берое от стари компании в българския футболен елит.

Ботев Враца:

В началото на кампанията клубът от северозапада излезе с остра позиция срещу съдийството в първите два мача на отбора – срещу Берое и Ботев Пловдив. От Ботев Враца смятат, че дузпата, отсъдена в полза на заралии в Стара Загора за нарушение на Меси Биатумусока срещу Абубакар Тунгара, не е категорична. Врачани искат и две дузпи при домакинството на „канарчетата“ за игра с тъка първо на Николай Минков, а след това и на Точукво Ннади. Наското кметът на Враца Калин Каменов използва профила си във Facebook след двубоя във Варна срещу Черно море. Тогава той поиска 11-метров наказателен удар за игра с ръка на Петър Босанчич.


Кадър на завърналия се начело на Ботев Враца – Даниел Моралес, който и в момента води отбора.

Ботев Пловдив:

„Жълто-черните“ излезе с позиция за съдийството в България след поражението с 0:1 от Левски в миналия кръг, като информираха, че е внесена жалба в БФС срещу главния рефер на мача на „Георги Аспарухов“ Станимир Тренчев. Недоволството на „канарчетата“ бе свързано с незачетения гол на Николай Минков за 1:1, когато след преразглеждане с ВАР Тренчев реши, че секунди преди попадението има нарушение срещу защитника на „сините“ Цунами.


Снимка от мача Левски – Ботев Пловдив, което предизвика много полемики във футболната ни общественост.

Пирин Благоевград:

Връщаме се към началото на сезона, когато „орлетата“ завършиха наравно (1:1) с ЦСКА 1948 в Благоевград. От Пирин заявиха, че няма да се спират на конкретни ситуации, както и няма да публикуват клипове. От клуба са на мнение, че повторенията, които видя футболната общественост показват достатъчно. Във въпросната среща останаха съмнения за три неотсъдени дузпи в полза на домакините.


Кадър от мач на Пирин Благоевград срещу Спартак във Варна, във фокус е Красимир Станоев.

Спартак Варна:

„Соколите“ обявиха, че са входирали жалба в съдийската комисия към БФС след загубата с 2:3 от Локомотив София в „Надежда“. Спартак недоволства за неотсъдена дузпа за нарушение срещу Здравко Димитров, когато първоначално крилото получи жълт картон за симулация. Той бе негов втори и респективно червен. След преразглеждане с ВАР стана ясно, че Димитров не е симулирал и вторият жълт картон бе отменен, но дузпа за тима от Варна не последва, а Локомотив получи правото да изпълни пряк свободен удар за предходна ситуация в мача.


Играчите на Спартак Варна в момент на радост през настоящата кампания в efbet Лига.

Равносметката: от 16 клуба, които са в елита през настоящия сезон вече 10 по някакъв начин са изразили недоволството си. Въпросът е кога и как ще се реши този проблем? Дано Виктор Кашай, съдийската комисия и БФС имат отговор на този въпрос.

Автор: Николай Ганчев / „Дспорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ