Адвокатът на ЦСКА и Гриша Ганчев: Да информацията Ви отговаря на истината

7 Dni Sport01.10.2022
станислав_трендафилов

Адвокатът на ЦСКА Станислав Трендафилов коментира актуалните теми около клуба.

Пред колегите от „Тема спорт“ – юриста взе отношение и по думите на спортният министър Весела Лечева, която преди няколко дни заяви, че смяната на ръководството на дружеството „Сердика Спортни имоти“ може да доведе до забавяне на документите за реконструкцията на стадион „Българска армия“.

В същото време от клуба изготвят цялостен инвестиционен проект, въз основа на който да бъде издадено валидно разрешение за строеж на новото съоръжение. Неговата стойност е 6 милиона лева.

Г-н Трендафилов, запознат ли сте отблизо със случая с Георги Йомов?

– Както вече сме казвали официално, казусът се движи от швейцарска кантора. От наша страна сме направили всичко възможно, каквото можехме, около снабдяването на колегите с нужните доказателства и документи. Така че към момента аз и хората в клуба следим казуса чрез швейцарските ни посредници.

Преди няколко дни министър Лечева заяви, че забавянето на смяната на ръководството на „Сердика Спортни имоти“ може да повлияе и на бързината, с която да се осъществи проектът за реконструкция на стадион „Българска армия“. Притеснява ли ви това?

– В крайна сметка госпожа Лечева е принципал на това дружество. Ние като клуб сме единствено в договорни отношения с него и аз не съм запознат отблизо с неговата дейност и останалите споразумения, които са сключвани от държавата с други страни. Очевидно министърът иска да си направи своя проверка, явно има някакви несъответствия между информацията, която тя иска и тази, която е получила. Но това са си отношения между Министерството и „Сердика Спортни имоти“. Надявам се от наша гледна точка да няма забавяне, защото както вече е известно, процесът при нас е доста напреднал.

Работи се с проектантите и едно евентуално „провлачване“ би ни коствало най-малкото сериозен финансов ресурс. Доколкото знам, министър Лечева е поискала смяна на ръководството на „Сердика Спортни имоти“, но то от своя страна обжалва това решение. Не съм вътре в казуса, но наистина се надявам той да не повлияе по никакъв начин на идеите на ЦСКА и тяхното осъществяване. Тоест в момента, в който е готов идейният проект, да го съгласуваме максимално бързо със „Сердика Спортни имоти“, които са собственик на имота и трябва да са възложител на проекта по смисъла на Закона за устройство на територията. Както е известно, според анекса ние имаме поет ангажимент да изготвим изцяло за наша сметка всички проекти, необходими за съгласуване, и това в момента се прави заедно с българските и чуждестранните архитекти. Затова и за нас е важно, когато сме готови с тази цялостна идея за проект, от страна на „Сердика“ да имаме съответното сътрудничество и те скоропостижно да го подадат за съгласуване.

Тоест към момента ЦСКА сам движи проекта, а отношенията с държавата ще бъдат подновени на следващ етап?

– Да, в момента ЦСКА изцяло за собствена сметка поръчва, поема всички задължения във връзка с тези проекти, но когато те са готови и цялата документация е окомплектована за входиране при главния архитект на София, тогава тя трябва да бъде подадена от „Сердика“.

Има ли за ЦСКА значение какво ще е ръководството на „Сердика Спортни имоти“?

– Не. А и това не е казус на ЦСКА. Тези решения и проверки, за които се говори, са изцяло в компетентността на г-жа Лечева. За нас като клуб оперативното ръководство на това дружество не е от значение.

Важно е, когато дойде време въпросният проект да се входира в Столична община, да има човек, който да го подпише и подаде. Защото процедурите са така оформени, че ние ще предоставим абсолютно готовия проект, който просто по реда на закона трябва да излезе от собственика на имота. В този смисъл ще се нуждаем от съдействие просто за придвижване на документите ни. Доколкото познавам г-жа Лечева, а и тя самата го каза, че няма да бъде пречка за осъществяване на този проект.

А крие ли „подводни камъни“ за ЦСКА евентуално сформиране на ново правителство след изборите в неделя?

– Пак казвам, за нас отделните лица не са от значение. Проблем би се появил, ако цялостната политика спрямо новото модерно съоръжение на ЦСКА се промени от страна на държавата. Защото всички процеси вече са започнали. Ако всички се движи в посока да се позволи на ЦСКА да си изгради стадиона, всичко ще бъде наред. Ние вече сме готови да отговорим на всички варианти за какъвто и да е тип на партньорство с държавата. Защото този проект е важен и за ЦСКА, и за града, и за държавата.За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ