Левски би могъл да бъде открояващият се клуб от портфолиото на потенциалния нов собственик

7 Dni Sport30.09.2022
Левски - Хамрун, Филип Кръстев, Ивелин Попов

„Юнайтед Груп“ съвсем скоро ще поеме контрола над столичния гранд Левски. Новината определено носи голяма доза оптимизъм сред всички фенове на тима, но я има и нотката неизвестност, която обичайно идва с всеки нов собственик. Ще се превърнат ли „сините“ в гигант на Балканите или просто отбор-сателит? Въпросите са много…

А първата част към тяхното разгадаване е по-доброто познаване на потенциалния бъдещ мажоритарен собственик на Левски.

„Юнайтед Груп“ многофункционален телекомуникационен и медиен доставчик за Югоизточна Европа, предоставящ на клиентите пълна гама от телекомуникационни услуги. Той има най-широкото мрежово покритие в региона и предлага на клиентите селекция от съдържание, от местни предложения – до такава от целия свят.

Левски ще е поредната покупка на United Group в България. Основаната в Сърбия група завърши през лятото на 2020 г. придобиването на най-големия по приходи телеком у нас – „Виваком“, в сделка за между 1.2 и 1.3 млрд. евро. Месец по-късно, United Group стъпи и в Гърция, като закупи кабелния оператор Forthnet, който оперира под търговската марка Nova. В началото на 2021 година беше завършена и мегасделката по придобиване на „Нова Броудкастинг груп“ у нас.

United Group разполагат с широко портфолио от телекоми и медийни компании в бившите югославски републики. Компанията стартира от Сърбия като кабелен оператор SBB, основан от местния предприемач Драган Шолак. В момента той е миноритарен акционер, като точния дял не е известен, но е между 20% и 40%. В един момент влиза като мажоритарен собственик американският фонд KKR, който продава своя дял на британския фонд BC Partners през 2019 г.

И тук достигаме до спортната част на нещата. Чрез друг свой инвестиционен фонд „Спорт Републик“, Драган Шолак решава да навлезе мощно в света на футбола. Амбицията му е да се конкурира с най-големите, като не смята да жали средства за постигането на своите цели.

По-скоро обаче „Спорт Републик“, със седалище в Лондон,е любопитен бизнес проект, който тепърва ще претърпи своя възход или провал. Под Шолак в управленската пирамида са съоснователите на инвестиционния фонд Расмус Анкерсен и Хенрик Крафт. Първият постига сериозни успехи в ръководенето на футболни отбори, като демонстрира отлични резултати с английския Брентфорд и датския Мидтиланд. Очаква се именно Анкерсен да бъде пряко свързан с менажирането на Левски.

А какво съдържа портфолиото на „Спорт Републик“ към този момент. Перлата в короната е английският Саутхамптън. На 4 януари тази година Драган Шолак и партньорите му придобиват контролния пакет акции на светците, като медиите на Острова твърдят, че за 80% от тях бизнесменът плаща 100 млн. паунда на тогавашния собственик Гао Джишън.

Към този момент тимът от Хемпшир е оценяван на 316,5 млн. евро, а във временното класиране на Висшата лига се намира на 14 позиция. Новото управление на предприе някакви драстични промени във футболната политика на „червено-белите“, а мениджърът Ралф Хазенхютъл продължи да води клуба. През лятото „Спорт Републик“ демонстрира замах и „светците“ изхарчиха около 71 млн. евро за нови футболисти. Впечатление сред всички тях правеше тяхната младост, като идеята е качествата им да бъдат доразвити на „Сейнт Мери“, а след това продадени за двойно или тройно по-висока сума.

„Най-старите“ новодошли се оказаха 25-годишните Дуйе Чалета-Цар и Джо Арибо.

От 12 години Саутхамптън не е напускал футболния елит на Англия въпреки непрестанните битки за съхранение на своя елитен статут. Най-големият успех на „светците“ е спечелената ФА Къп през 1975/76.

На 18 август потенциалният нов собственик на Левски придобива 70% и от турския Гьозтепе (Измир). Сделката е фундаментална за историята на футбола в южната ни съседка, тъй като „Спорт Републик“ се превръща в първия чуждестранен инвеститор, закупил отбор от страната.

По време на официалното обявяване на партньорството, Расмус Анкерсен обявява, че Гьозтепе е грабнал вниманието на инвестиционния фонд с прекрасната си спортна инфраструктура, голямата фенска маса и възможността за изграждане на собствени таланти от школата, които да донесат много финансови дивиденти. С 30% от собствеността пък остава досегашният държател на акциите Мехмет Сепил, като нещо такова би трябвало да се случи и с Наско Сираков, поне според първоначалните очаквания.

В момента Гьозтепе се намира на 11 място в турската 1 Лига, което е второто ниво на тамошната футболна йерархия. По данни на „Трансфермаркт“ „червено-жълтите“ притежават състав за 12,6 млн. евро, а в историята си два пъти са печелили Купата на Турция, веднъж и Суперкупата. През лятото Гьозтепе се превръща в истински битпазар – 30 нови футболисти и 33 освободени!

Освен футболни клубове, „Спорт Републик“ притежава и компанията „Sport BUFF“, която според тях е лидер в геймификацията и ангажираността на аудиторията в спортните медии. Също така и „Tonsser“ – футболна апликация, която има за цел да усъвършенства потенциала на младите таланти.

Колкото и да звучи нескромно, Левски може би ще бъде най-любопитният и натоварен с огромен потенциал проект за „Юнайтед груп“, респективно „Спорт Републик“. Определено „сините“ носят своята финансова тежест и недостатъчно добра спортна инфраструктура, но със сигурност впечатляват с историята си и голяма фенска база. Всичко това, гарнирано и с умелото ръководене на клуба от Сираков, Ивков и Стоилов, би направило така, че скоро Драган Шолак да изпита истинска наслада от успешната бизнес сделка.

Автор: Ивайло Димитров / „Топспорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ