Разсекретиха списъка с 5 имена за национален селекционер, 3-ма българи и 2-ма чужденци

7 Dni Sport30.09.2022
България, Волейбол, Алекс Николов

Трима българи и двама чужденци съставляват списъка с петима специалисти, от които волейболната федерация ще избира нов национален селекционер за мъжете.

И тримата представители на родната школа вече са били начело на България. Това са най-успешният треньор на държавния ни тим Мартин Стоев, извелият националите до 4-о място в Европа през 2015 г. Пламен Константинов и Найден Найденов.

Последният води България на олимпийските игри в Лондон преди 10 г., когато България също зае 4-ата позиция.

Стоев за последно бе начело на националите до 20 г., с които миналата седмица спечели бронз от европейското в Италия. Начело с него мъжете ни станаха трети на световното през 2006-а, а година по-късно постигнаха същото в световната купа.

Стоев вече обяви, че би се завърнал на поста, но при условие че получи дългосрочен договор. Той трябва да се простира до квалификацията за олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028 г. Мартин се раздели с младите национали и вече е без ангажимент.

Константинов продължава да е начело на руския “Локомотив” (Новосибирск), с който записа редица успехи. Пламен води националите от 2014 до 2018 г.

Найденов продължава да е треньор на “Марек”, а също така е селекционер на националите до 23 г.

Двамата чуждестранни специалисти, които са варианти за треньор на националния ни отбор, са финландецът Туомас Самелвуо и италианецът Алберто Джулиани.

Първият за последно бе начело на Русия. Със “сборная” той стана олимпийски вицешампион миналата година в Токио.

След 3 г. начело на “Зенит” (Санкт Петербург) Самелвуо пое полския ЗАКСА. По настояване на 46-годишния финландец в него бе привлечен диагоналът на националния ни тим Денис Карягин.

Последният евентуален нов селекционер също има опит като старши треньор на държавен тим. Джулиани води от 2019 до 2021 г. Словения и два пъти стигна до сребърни медали от европейски първенства. От това лято е наставник на гръцкия гранд “Олимпиакос”.

В следващите 2 седмици ще бъдат водени разговори с въпросните кандидати.

Автор: „24 часа“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ