50 години от първия световен рекорд в българската атлетика

7 Dni Sport23.09.2022
Йорданка Благоева,

Емоционално тържество отбеляза 50-годишнината на първия световен рекорд в българската лека атлетика. На 24 септември 1972 г. Йорданка Благоева преодолява 194 см в скока на височина и става първата българка превзела световния връх в Царицата на спортовете.

Историческото постижение е регистрирано на турнира в Загреб с коремно претъркалящ стил и то само 20 дни след олимпийските игри в Мюнхен, където българката остава със сребро при съмнителни от съдийска гледна точка обстоятелства.

На тържеството в Музея на спорта днес присъстваха редица олимпийски, световни и европейски шампиони и медалисти, други легендарни състезатели и треньори, деятели на спорта, журналисти и общественици. В емоционалното си изказване Благоева припомни станалото през есента на 1972 г. в Мюнхен и Загреб, благодари на всички, които са били с нея и са й помагали през годините, след което бе отличена от Министерството на младежта и спорта, Българския олимпийски комитет, Европейската и Българската федерации по лека атлетика, Националната спортна академия „Васил Левски“, Федерацията по аеробика, управата на град Монтана, където е родният й край и др. Йорданка Благоева дари на Музея на спорта плакета-сертификат, с който Международната атлетическа централа удостоверява през 1972 г. световния рекорд от 194 см.

Много вълнуващата бе и срещата на Благоева с друга именита атлетка от това време. Диана Йоргова, също останала със сребро при съмнително съдийство на олимпиадата в Мюнхен, лично поздрави своята дългогодишна съотборничка и приятелка, като й пожела здраве и късмет, преди да й връчи китка здравец.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ