Треньорът на Пламена Миткова има план до Олимпиадата през 2028 г.

7 Dni Sport20.09.2022
Пламена Миткова,

Световната шампионка в скока на дължина за девойки до 20 години Пламена Миткова ще дебютира в състезанията при жените следващата година, разкри личният й треньор Ивайло Русенов на пресконференция.

„Тя можеше да участва и тази година на Европейското първенство по лека атлетика в Мюнхен, но отказах, защото си мислех, че още не е готова. Но през 2023-а планирам да участва на състезания при жените. Има Европейско първенство в Истанбул, Световен шампионат в Будапеща, планирал съм и участие в комерсиални турнири. Смятам, че през следващата година ще бъде готова да се състезава при жените“, каза Русенов.

Миткова беше наградена за спортист номер 1 на месец август в анкетата на спортните редакции, след като получи 18 гласа. Русенов е треньор номер 1 за август.

Състезателката на СКЛА Локомотив Пловдив спечели титлата на шампионата на планетата в Кали (Колумбия) с лично постижение от 6.66 метра.

„Еуфорията вече премина, но все още медиите ни търсят за интервюта. Аз обаче вече водя подготовка за следващите големи успехи, които ни предстоят. Не мисля, че имам голямо самочувствие дори и след този успех. Моят треньор винаги ми казва, че здравето, търпението, мотивацията и постоянството за най-важни. Също така, че само с талант е до време и трябва да се тренира, за да постигнеш успехи“, каза 17-годишната Миткова.

Нейният треньор разказа, че от клуба им са ги посрещнали на летището, но от Община Пловдив „няма дори и честитка“. Освен това в залата, в която тренират, няма съблекалня и баня. Но тези проблеми не им пречат да постигат успехи.

„Това, че няма баня и съблекалня, не е най-важното. Все пак пистата в залата не е толкова лоша след ремонта преди няколко години“, добави Миткова.

„Главната цел за следващата година е Европейското първенство за девойки, защото тя още една година е във възрастта девойки. Не планирам лагери в чужбина, може би за олимпийските игри в Париж 2024. Моето мнение е, че държавата е длъжник на всички спортисти. Не знам какво трябва да се случи, за да обърне държавата внимание на спорта“, каза Русенов.

За него едно от най-важните неща е психическата стабилност на състезателката.

„Работя с нея от 6-ти клас за психическа устойчивост, защото тя имаше проблеми с това в началото. Затова правя нещата постепенно и засега се справям. Ако не мога след време, ще потърся помощ от психолог. Не се срамувам“, добави треньорът.

Той разкри, че в главата си вече има план до Игрите в Лос Анджелис през 2028 година.

„Аз съм малко мечтател. От миналата година съм планирал всичко до Лос Анджелис 2028. Но нея не е натоварвам с това, а карам постепенно – състезание след състезание, година след година“, каза Русенов.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ