Ангел Стойков: Целите ни винаги са високи, чака ни сериозна квалификация

7 Dni Sport20.09.2022
ангел_стойков

На националния отбор на България до 19 години му предстои важна квалификация за Евро 2023 в Малта. „Лъвчетата“ предвождани от Ангел Стойков ще се изправят срещу връстниците си от Азербайджан, Люксембург и Турция. Двубоите ще се проведат в Албена и Варна. Въпросните срещи бяха повод да се срещнем с Ангел Стойков, който даде специално интервю за колегите от „Гонг“.

– Г-н Стойков, предстоят важни квалификации за Европейско първенство на водения от вас отбор на България до 19 години. Кажете ни малко повече за самата група, съперниците и мачовете, които ще играете.

– Предстои ни първа квалификация. В група сме с Азербайджан, Люксембург и Турция. Мачовете са в точно тази последователност, в която ги споменах. На всяко едно ниво в международните срещи вече няма лесни мачове. Всички мачове са доста оспорвани, поради което се готвим за сериозна квалификация. Надявам се на успешен завършек.

– Домакинският фактор от значение ли е при по-младите?

– Първите два мача са в Албена, а последният срещу Турция на стадиона на Спартак Варна. Надявам се домакинският фактор да е в наша полза, но от опита, който имаме досега, това не оказва особено влияние. Най-важно е как ще се представим ние като отбор на терена. Върху това акцентираме в момента.

– Има ли футболисти, които са контузени и няма да може да използвате в това квалификационен кръг?

–  Има състезатели със здравословни проблеми. Те не са от днес и вчера. Калоян Костов от Бенфика от доста време е извън терените. Не успя да се възстанови за квалификацията и миналата година, и тази години. Алекс Божев и Георги Чорбаджийски от ЦСКА също са извън състава заради контузии. Смея да твърдя обаче, че отборът разполага с добър потенциал. Няма да ни се отрази тяхното отсъствие, както и повиканият в „А” отбора Никола Илиев, на когото пожелаваме успех. С наличните футболисти трябва да постигнем максимума в тази квалификация.

– Срещнахте ли разбиране разбиране от селекционерите на „А” отбора и младежкия национален отбор за някои футболисти, които те са искали да повикат, но поради важността на мачовете остават при вас?

– Да, срещнахме разбиране. Благодаря на колегите от 21-годишните, както и на ръководството. Нашият отбор, на който му предстои квалификация, ще бъде с приоритет в този международен прозорец.

– Ясно е, че във футбола вече доста се изравниха силите. Като че ли обаче Турция се откроява от трите съперника, които предстои да срещнем?

– Така звучи на думи. Всички отбори са доста сериозни. Азербайджан има около шест контроли в Европа – с Босна и Херцеговина, Черна гора, Сърбия. И треньорът им е сърбин. Готвят се доста сериозно за тази квалификация и разполагат с добър състав. Люксембург е съставен от смесица от футболисти. Част от тях бяха в отбора, който победи Англия при 17-годишните преди няколко месеца. Също са сериозен състав. Турция е най-сериозен – и като състав, и като начин на игра. Потвърждава се още един път, че ни очаква сериозна квалификация. Във всеки мач трябва да сме на максимум и да спечелим възможно най-много точки.

– Целта предполагам е едно от първите две места в групата и продължаване в Елитния кръг?

– Разбира се. Ние винаги започваме с тази нагласа. Дали са контролни срещи или квалификации, ние търсим максимума от всяка една среща. Мисля, че само това е начинът да успееш и да преминаваш в следващия кръг. И сега ще бъде така.

– Доста от футболистите във вашия състав бяха на Европейско първенство до 17 години. Със сигурност опитът и самочувствието, което добиха там, ще бъде от полза сега, когато им предстои нов цикъл в борба за класиране на нов голям форум…

– Това, което играчите придобиват със спечелването на квалификация, на елитен кръг и след това участие на Европейско е безценен опит. Тези състезатели са си заслужили мястото в отбора. Те са повикани, защото са показали качества не само в националния отбор, а и в клубовете си. При всички положения това ще бъде от полза за всички – участието им, успехите им. Надявам се тази сплав, която се получава между родените през 2004 и 2005 година, да бъде още по-силна.

– Имате футболисти, които взимат участие в мачове от efbet Лига, такива и от чужбина. Проблем ли ще е малкото време, което имате да тренирате заедно, тъй като част от тях ще се присъединят към отбора в последния момент?

–  Така е, но това е нашата задача. Има си официални дати. Прозорецът започва на 18 вечерта до 27 септември. Ние сме длъжни да се съобразим с тези правила. Тук е мястото да благодаря на клубовете, които по-рано си пуснаха състезателите. Които не могат – ние проявяваме разбиране. Надявам се всички играчи да пристигнат в добро състояние – здрави и максимално бързо да се концентриране върху това, което ги очаква в националния отбор.

 – Вижда ли се разлика и голяма ли е тя в представянето на тези играчи, които вече получават игрово време в първите отбори на клубовете си и тези, който към момента играят повече в юношеските гарнитури?

– Това е една доста особена възраст – 18, 19 години. Някои са между юношеския и мъжкия футбол, други са навлезли в мъжкия футбол и тепърва трябва да се утвърждават. В тази възраст има възход, след това застой, пак спад. Играчът трябва да прояви характер, за да се върне на високо ниво. Всеки един състезател е важен за нас. Силно се надявам тези, които имат повече опит и са в отборите си в efbet Лига или във Втора лига, да бъдат водещи фигури и да окажат положително влияние в отбора.

– През този сезон доста от елитните отбори имат дублиращи състави в Трета лига. Вие изгледахте доста мачове. Какво е мнението Ви за това? По-добре ли е за младите играчи да усетят мъжкия футбол в суровата действителност на третото ниво на футбола у нас?

– Мнението ми е, че времето на Елитната група до 19 години вече отмина. В последно време нивото там спадна доста. Отношението ми към тази промяна е положително. Резултатите няма да се видят на първата или втората година, но това е отличен шанс за тези състезатели на 18 и 19 години да попаднат в мъжкия футбол, дори и Трета лига. Смея да твърдя, че в Югозападната и Югоизточната Трета лига нивото е доста сериозно. Има поне няколко отбора, които са на нивото на Втора лига. Това ще помогне за развитието на футболистите. Има мачове, които ми направиха добро впечатление в Трета лига. Има и не толкова добри мачове, но тази промяна ще бъде положителна за младите играчи.

– В Левски и ЦСКА при Саша Илич започна да се дава път на млади футболисти. Това няма как да не е добре за българския футбол, тъй като националният отбор винаги е бил силен, когато е имало значително присъствие на футболисти от двата гранда?

– Така е и всички гледаме с надежда на представянето на тези млади играчи. Радващо е, че им се дава шанс във водещите отбори. Отговорността обаче е на всички нас, но най-вече на състезателите. Те трябва да се утвърдят в отборите си, да бъдат водещи играчи. Ако си спечелят мястото си в тези отбори, има бъдеще и за националния отбор на България.

– Станимир Стоилов дава шанс на доста млади футболисти да тренират с първия отбор на Левски. Пламен Андреев вече се утвърждава като титулярният вратар и капитан на отбора, Асен Митков получава все повече шансове. Виждате ли промяна в тях – в начина им на мислене, в начина им на игра, в начина им на хранене дори?

– Без да навлизам в детайли – вижда се положително развитие при всеки един от младите играчи на Левски, които са под наше наблюдение. Това ме радва и ми дава надежди за по-добро наше представяне. Наистина се даде шанс на млади момчета, които се възползваха от своя шанс и показват доста добри неща.

– Вече заведохте един юношески отбор на България на Европейско първенство. Имате опита на подобен форум. Какви са сега реалните шансове за класиране в Малта през 2023 година?

– Ние трябва да си поставяме високи цели. Нашите цели трябва да бъдат високи. Трябва да търсим място на Европейско първенство, за да имаме успех. Ако отидем само, за да добро участие, няма да се случат нещата. Поставяме си максимално високи цели. Надявам се да покажем максимума от възможностите си и да постигнем успешни резултати.

– Представителният тим на България има нов селекционер. Срещнахте ли се с Младен Кръстаич? Има ли той някакви изисквания към селекционерите на младежите и юношеските гарнитури?

– Запознахме се всички треньорски щабове с Младен Кръстаич и неговия щаб. Пожелахме си взаимно късмет. Начинът на работа в юношеските националния отбори е утвърден от г-н Георги Иванов. Той още с встъпването си в длъжност ни даде насоки за работа и това е уточнено. Ние се опитваме максимално да следваме тази посока.

– От доста време сте част от националните гарнитури на България. През годините имало ли е вариант да поемете клубен отбор?

– Да, имало е няколко варианта. Истината е, че все още съм треньор на националния отбор на България до 19 години. Не съжалявам за тези възможности. Тук получавам достатъчно подкрепа и възможност за развитие. Чест е да си национален селекционер. Към момента мисля само за представянето на водения от мен отбор, а бъдеще ще покаже какво ще стане по-нататък във времето.

– Свързан сте с Черноморец Бургас. Сега там за треньор беше назначен Георги Чиликов. Смятате ли, че Бургас най-накрая ще има силен футболен отбор, тъй като на този град му приляга да има тим не само във Втора лига, а дори в елита на България?

– Черноморец е много голяма болка за привържениците на клуба, за бивши футболисти и деятели. Силно се надявам, че предстоят по-добри времена. Имах разговор с Георги. Пожелавам му успех. Надявам се Черноморец възможно най-скоро да се върне в професионалния футбол. И вие предполагам сте запознати с проблемите с базата там. Това ще е големият проблем. Дано с помощта на общината да се разрешат проблемите и да предстоят светли дни за отбора. Бургас заслужава да има сериозно присъствие в професионалния футбол.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ