Гордей се България, Стоян Добрев спечели четири златни медала от Световното в Белград

7 Dni Sport16.09.2022
Стоян Добрев, Мате Немеш

Сърбия винаги се е славела със силните си отборни спортове като баскетбол, волейбол, водна топка, както и с десетките сръбски играчи, които играят във футболните първенства на цяла Европа.

Разбира се, Новак Дожкович и тенисът са най-голямата местна гордост в последните години, но от два дни всички заговориха за сръбската борба. Спорт, в който западните ни съседи бяха далеч от схващането за световна сила.

По време на световното първенство по борба в Белград, Сърбия успя да шокира всички с четирите си титли в класическия стил.

Доминация, която до момента са имали борци единствено от Русия. Нито една друга страна не е имала подобни успехи при класиците след разпада на СССР.

Но сърбите пренаписаха историята на своята борба, а с главна роля за всичките успехи е един човек – българинът Стоян Добрев.

Вече девет години той е главен треньор на сръбския национален тим при класиците. Той започна с този спорт буквално от нулата, за да достигне до четирите титли от последните два дни.

С помощта на няколко натурализирани борци и развитието на школите сред етническите унгарци, където този спорт е доста популярен, Добрев успя да качи сръбската борба на световно ниво.

Мате Немеш, Себастиан Над, Али Арсалан и Зураб Датунашвили донесоха историческите титли, а спортният герой на цяла Сърбия от последните дни – Стоян Добрев, сподели пред БНТ:

„Очаквах добри резултати, но четири световни шампиона е като сън. Не знам дали и в най-силните години на България е имало четири световни шампиона.

Преди 9 години тръгнах с екипа си от кота 0, а сега отборът вече показва наш стил на борба. Това ме прави щастлив и горд.

На първо място зад успехите е добрата организация. Федерация стои плътно зад мен и борците. Имаме дисциплина и постоянство. Ето, Мате Немеш чака шест години мястото си и днес е световен шампион.

В началото си мислех, че ще бъда в Сърбия само до Олимпиадата, но нещата се развиха по друг начин. Аз съм българин, един ден ще се завърна, но към момента така се стекоха нещата че съм треньор на Сърбия“.

Автор: „Corner.dir.bg“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ