45 нови футболисти в ЦСКА

7 Dni Sport12.09.2022
ЦСКА - Славия, Маурисио Гарсес

Трансферните лета на стадион „Българска армия“, а и не само лета са едни от най-бурните в родния футбол.

ЦСКА осъществи две късни сделки в последния ден на трансферния прозорец у нас и се подсили с фланговите футболисти Жираир Шагоян и Симеон Александров. С тяхното привличане селекцията на армейците отново придоби мащабни размери с 10 взети състезатели през това лято. Но това не е новина, пишат колегите от „Тема спорт“.

В Борисовата градина стриктно следват практиката от последните години в прекъсването между шампионатите и в началото на новия сезон да се изчистват от предишните трансферни разочарования и да парафират с техни заместници с надеждата, че така нивото на тима ще се повиши.

Така само за 5 лета, от 2018-а насам, на стадион „Българска армия“ дойдоха цели 45 футболисти. Средно по 9 нови всяко лято. От тях 7 българи и 38 чужденци. И сред едните, и сред другите имаше както добри и прилични попадения, така и откровени трансферни провали. Тук е важно да уточним, че говорим за групата от първите 35 играчи, защото за взетите 10 сега е твърде рано да се дават каквито и да е оценки.

След като бяха сравнително тихи на трансферния фронт през лятото на 2017 година, макар тогава да дойде чужденецът с най-много мачове в клубната история Тиаго Родригес, армейците се развихриха през 2018-а, когато привлякоха цели 8 футболисти. Най-бързо впечатление направи бразилецът Мауридес, закупен от Беленензеш, за да замести сънародника си Фернандо Каранга. В първите си два месеца на „Армията“ стрелецът се движеше с внушителната ефективност от гол на всеки мач, но след това формата му значително спадна и още през зимата бе трансфериран в Китай. Тогава на сцената излезе досегашната му резерва Али Соу, който също бе взет през лятото под наем от Киево, а след това и закупен. За общо 3 сезона и половина гамбиецът се превърна в най-резултатния чужденец в червената история с 46 гола в 101 мача във всички турнири. През лятото на 2018-а ЦСКА-София уцели и с универсалния футболист Жанио Бикел, от когото също излезе „на плюс“ след 61 мача за тима. Доста двубои с червената фланелка записа и Евандро, но той така и не се превърна в константна величина за състава. Вратарят Стипица изобщо не получи шанс, а Борис Секулич си тръгна седмица след напускането на Нестор Ел Маестро, който го доведе. Със сигурност най-голямото разочарование бе защитникът Стивън Перейра, останал в историята с красивия автогол, който си заби в дербито с Левски.

През лятото 2019-а ЦСКА-София вдигна мизата на привлечените с още двама и ги закръгли на 10. Отново успехът бе противоречив, като имаше категорични попадения, както и отчетливи разочарования. Със сигурност в първата категория попадат Греъм Кери и Брадли Мазику, тръгнали си след над 100 мача с червения екип, както и Густаво Бусато, който е истински удар. Дошъл от четвърта дивизия на Бразилия той имаше ключов принос за двете поредни участия в групите на евротурнирите, както и тазгодишните победи над Сейнт Патрикс и Базел. В „неутралната група“ влизат Петър Занев, който внесе много опит в състава, но си личеше, че е преминал зенита на кариерата си, и Раул Албентоса, оставил чудесни впечатления, но тръгнал си преждевременно заради пандемията от коронавирус. А в тотално разочарование се превърна привличането на Диего Фабрини, Томи Юрич, Денис Давидов, Тони Уот и Вив Солом-Отабор. За последния феновете на ЦСКА-София твърдяха, че е най-слабото крило в историята на клуба, но не знаеха какво ги чака само две години по-късно…

Лятото на 2020-а донесе на ЦСКА-София 9 нови футболисти, от които петима все още са част на тима. За съжаление за Георги Йомов това важи само на документи. Димитър Евтимов вече трети сезон внася сигурност при вратарския пост в случай на контузия или наказание на Бусато, а настоящият капитан Матей, Амос Юга и Тибо Вион са ключови фигури в състава на Саша Илич. Останалите четирима обаче по никакъв начин не показаха, че заслужават да останат на „Армията“. Жул Кейта и Юнус Санкаре, обявен от Гриша Ганчев за най-добрия чужденец, идвал в България, си тръгнаха бързо след куп скандали. А за Адалберто Пеняранда и Джером Синклеър това бе просто поредният период под наем в поредния клуб, който чакаха да приключи.

Така стигаме до миналогодишната лятна селекция на ЦСКА-София. Тя бе сред най-скромните, със „само“ 8 нови футболисти. И при нея успехът не бе противоречив. Той тотално липсваше. Достатъчно говори фактът, че към този момент, само 12 месеца по-късно в състава няма нито един играч взет миналото лято. Калоян Кръстев е под наем в Берое, а останалите седем вече нямат нищо общо с клуба. С еднопосочен билет отлетяха Чатакович, Метс, Нзила, Лам, Мухар… С леко закъснение същото сториха и Бай и Вилдсхут, които преди това успяха да направят невъзможното и да променят мнението на феновете за лицето Вив-Соломон Отабор.

Сега на „Армията“ дойдоха цели три нови крила с цел да вдигнат нивото спрямо предшествениците си. Толкова са и новите офанзивни халфове, след като цяла пролет Стойчо Младенов и Алън Пардю отчитаха липсата на креативни футболисти в тима. Двама чуждестранни нападатели имат нелеката задача да заменят голмайстора Жорди Кайседо, а още двама леви крайни защитници ще запълват дупката, оставена от Брадли Мазику. Колко успешна ще е тазгодишната мащабна лятна селекция на ЦСКА-София, предстои да разберем. Смеем да прогнозираме обаче, че тя със сигурност ще надскочи тази от миналото лято, като вече имаме някои позитивни сигнали за това.

ЛЕТНИТЕ СЕЛЕКЦИИ НА ЦСКА-СОФИЯ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 5 ГОДИНИ

2018 – НЕСТОР ЕЛ МАЕСТРО

ИГРАЧ М Г

Али СОУ 101 46

МАУРИДЕС 27 13

ЕВАНДРО 65 18

Жанио БИКЕЛ 61 0

Стивън ПЕРЕЙРА 13 0

Данте СТИПИЦА 4 –

Борис СЕКУЛИЧ 19 0

ЖОРЖИНЬО 42 6

2019 – ДОБРОМИР МИТОВ И ЛЮПКО ПЕТРОВИЧ

Густаво БУСАТО 121 –

Брадли МАЗИКУ 110 4

Томи ЮРИЧ 11 1

Вив СОЛОМОН-ОТАБОР 22 1

Греъм КЕРИ 106 11

Диего ФАБРИНИ 11 0

Петър ЗАНЕВ 60 1

Денис ДАВИДОВ 4 1

Тони УОТ 20 5

Раул АЛБЕНТОСА 20 2

2020 – СТАМЕН БЕЛЧЕВ

Георги ЙОМОВ 93 16

Димитър ЕВТИМОВ 20 –

Амос ЮГА 88 3

Юрген МАТЕЙ 88 9

Жул КЕЙТА 21 3

Тибо ВИОН 67 2

Джером СИНКЛЕЪР 27 3

Адалберто ПЕНЯРАНДА 9 0

Юнус САНКАРЕ 23 3

2021 – ЛЮБОСЛАВ ПЕНЕВ И СТОЙЧО МЛАДЕНОВ

Калоян КРЪСТЕВ 31 0

Карол МЕТС 14 0

Яник ВИЛДСХУТ 45 1

Йоан БАЙ 34 3

Жуниор НЗИЛА 5 0

Хамза ЧАТАКОВИЧ 12 1

Томас ЛАМ 34 0

Карло МУХАР 36 2

2022 – САША ИЛИЧ

Станислав ШОПОВ 11 0

Галин МИНКОВ 2 0

Лазар ТУФЕГДЖИЧ 13 1

Брадли ДЕ НОЙЕР 10 1

Дюкенс НАЗОН 10 2

Джонатан ЛИНДСЕТ 7 0

Дауда БАМБА 5 1

Марселино КАРЕАСО – –

Жираир ШАГОЯН – –

Симеон АЛЕКСАНДРОВ – –


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ