Шоуто Байерн Мюнхен – Барселона започна с българска свирка

7 Dni Sport12.09.2022
Ноу Камп, Барселона

Големият дуел „Байерн“ – „Барселона“ няма много дълга история, но тя завинаги ще бъде белязана под българска свирка. Общо 13 пъти двата европейски гранда са се срещали помежду си, а стартът на съперничеството датира през 1996 година. Първият полуфинал за Купата на УЕФА завърши 2:2 на тогавашния „Олимпиящадион“. Реваншът беше поверен на Атанас Узунов. През 115 000 души „Байерн“ спечели с 2:1 на „Камп Ноу“. И в двата дуела не игра Емил Костадинов, който беше недолюбван от треньора Ото Рехагел. Но след това игра във втория финал срещу „Бордо“ и вкара гол. Тогава „Байерн“ спечели първи евротрофей след 20-годишно чакане. А този сезон реално маркира края на ерата Йохан Кройф като треньор на „Барселона“. Година и половина по-рано от тима си тръгна Христо Стоичков, който обаче се завърна в средата на 1996-а.

Чак през 2009 година двата гранда отново се срещат в четвъртфинали на Шампионската лига. Тогава вече е времето на дриймтима на Пеп Гуардиола и Лионел Меси. Каталунците не оставиха никакъв шанс на „Байерн“ – 4:0 у дома. Реваншът в Мюнхен беше повече от протоколен и завърши скучно 1:1.

Времето за реванша дойде през 2013 година – на полуфинал в Шампионската лига. Тогава „Байерн“ изсипа цялата си мощ по пътя към требъла. Първо в Мюнхен германците разгромиха „Барселона“ с 4:0, а след това го унижиха болезнено и в сърцето на Каталуния – 3:0.

Изминаха две години и титаните на футбола отново се засякоха на полуфинал. „Барселона“ спечели първия мач с 3:0 на „Камп Ноу“ ,като всички голове паднаха в последния четвърт час. В името на честта баварците взеха минимален реванш – 3:2 на „Алианц Арена“. А както повелята на дербито повелява – победителят в дуела взима и трофея. „Барса“ надигра „Ювентус“ с 3:1 в Берлин на финала.

Най-паметен ще остане и най-малко посетеният мач. Заради пандемията от коронавирус четвъртфиналът в Шампионската лига през 2020 година се игра само в един мач и то в Лисабон. Едва ли някой е прогнозирал точният резултат. „Байерн“ направи „Барселона“ за смях с 8:2. И после спечели трофея след 1:0 над „Пари Сен Жермен“. Може би в този тъжен за Каталуния ден Лионел Меси реши, че е време да напусне родния си отбор.

За ужас на „Барселона“ жребият отреди още в груповата фаза дуели срещу „Байерн“. За първи път без Меси каталунците нямаха никакъв шанс за реванш. Напротив – германците спечелиха с 3:0 като два от головете вкара Роберт Левандовски, който във вторник вечер ще се изпрати срещу бившия си тим на „Алианц Арена“. Най-добрият реализатор в историята дербито е Томас Мюлер, който вкара осем пъти в дербитата, в които участва.

Автор: в. „Труд“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ