ЦСКА отново подписа с Бадема

7 Dni Sport10.09.2022
Базел - ЦСКА, Саша Илич

Годината е 2019-а. На стадион “Георги Аспарухов” се играе приятелска среща между националния отбор на България за юноши до 17 години и набор 2002 на Левски. На трибуните се води любопитен диалог. “Каква е тази тапа отдясно?”

Думите са на собственика на Локо София Иван Василев-Бозата, а отговорът идва от изпълнителния директор на Септември Кристиян Добрев и гласи: “Този ще стане голям футболист. Виж го, че е като Бадема”.

Думите може да се окажат пророчески, а “тапата” е офанзивният полузащитник Симеон Александров, който преди два дни подписа с ЦСКА.

Той е роден на 24 септември 2003 година в Пловдив. Първите стъпки във футбола прави в школата на Локомотив, а преломният момент настъпва преди близо 5 години, когато преминава в Академията на ДИТ – Септември. В столицата той се озовава заедно с футболния си откривател – Андрей Андреев, който в момента е наставник на Литекс, за да открие и футболния си баща Румен Павлов – дясната ръка на Румен Чандъров в работата с младите таланти. Талантът на Александров се набива на очи от първия ден, но това не е достатъчно. Диамантът трябва да се шлифова, а на прост език това означава много грижи, постоянство, търпение, внимание и работа. И сега спокойно можем да кажем, че новото попълнение на армейците е продукт на работата и методиките в столичния клуб.

Симеон още в началото попада в графата “топталанти” и е настанен не в пансиона на клуба, а в комплекс “Царско село”, където са най-перспективните деца.

Родителите на Александров

от дълги години

живеят в Германия

където баща му Славейко изкарва прехраната със “златни” ръце като майстор в строителството. В Септември обаче се залавят да развият “златните” крака на младока. Румен Павлов прави всичко възможно на талантливия халф да не му липсва нищо и го глези, както с най-скъпите футболни обувки, така и с финансови стимули. С “приземяването” се заема шефът на школата Божидар Костадинов, който “со кротце, со благо и со малко кютек” убеждава Александров, че трябва да спазва тактическа дисциплина, да играе във фаза защита и действията му да бъдат подчинени изцяло на отбора.

Симеон много бързо се превръща в лидер на юношеската формация на Септември, където играе рамо до рамо с Красиан Колев и Мартин Стойчев, които почти сигурно около Нова година също ще имат нови клубове.

Младокът записва запомнящи се мачове и е в основата на победите на Септември над връстниците им от ЦСКА с 8:1 на Панчарево и 6:2 във финала за Купата на България. Той продължава с отличните игри

и в младежката

Шампионска лига

Междувременно Александров преминава успешни тестове в Шалке 04, но мениджърски интереси провалят сделката. И в този момент Симеон демонстрира едно от най-важните човешки качества – лоялността.

Той получава примамлива оферта от ФК ЦСКА 1948 София, в която личните му условия в пъти надвишават стипендията, която получава в Септември. Но той няма как да забрави стореното за него от Румен Павлов и отказва предложението.

През 2019 година Сами, както го наричат приятелите му, е привикан за първи път в мъжкия отбор на Септември. Общо за тима той записва 61 мача, в които бележи 12 гола и дава 7 асистенции, но най-силният му период е под ръководството на Славко Матич, когато изиграва общо 42 двубоя със 7 гола.

Съдбовна за младока се оказва датата 13 август. Ден преди мача с ЦСКА той все още няма професионален договор със Септември, а качествата му са забелязани от наставника на Локо Пд Александър Томаш, който иска да върне таланта в родния му град.

Офертата обаче се забавя с 2 часа и Александров подписва контракта, предложен му от Румен Чандъров. На следващия ден крилото изиграва чудесен мач срещу армейците, а негов гол е отменен заради тънка засада.

Името му обаче е оградено с кръгче в тимовия лист от Джони Велинов, а Саша Илич се убеждава в думите на своя приятел Славко Матич относно качествата на играча.

Там някъде е взето решението за трансфера на Александров на “Българска армия”. Останалото е формалност, а вече и факт. 20 години по-късно ЦСКА отново привлече един от най-талантливите млади български играчи, който може да играе както зад нападателя, така и на левия фланг… И е висок точно 168 сантиметра… Като Бадема – Емил Гъргоров!

Автор: Явор Пиргов / „Тема спорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ