Големи промени в детския футбол, главният методист на БФС обяви как ще създаваме по-добри играчи

7 Dni Sport09.09.2022
Детски футбол,

Новият сезон в детско-юношеския футбол ще стартира съвсем скоро и по този повод от Българския футболен съюз вече организират работни срещи с представители на клубовете от системата на ДЮШ, по време на които главният методист на централата Лъчезар Димов представя измененията в правилата на играта за предстоящата кампания. Първата конференция се състоя през миналата седмица в НСА с участието на представители на клубове от Зона София, а в скоро време ще бъдат проведени мероприятия и в останалите големи футболни центрове в страната.

Сред основните изменения изпъкват премахването на засадите при Футбол 7, ограничаването в действията на вратарите при изнасяне на топката, забраната за отбелязване на попадение директно от начален удар при Футбол 5 и Футбол 7 и други.

Във връзка с това колегите от „Гонг“ се свързаха с Лъчезар Димов, известен експерт с богат международен опит, който хвърли светлина върху мотивите и целите на нововъведенията в правилника при детския футбол.

– Г-н Димов, нека започнем директно с най-важния въпрос: Какво ви накара да приемете тези промени?

– Първо бих искал да кажа, че промените в правилата за Футбол 5 и Футбол 7 са породени от предложения на клубовете, които ние внимателно обмислихме. На базата на тези предложения, на анализа на актуалното развитие на детския футбол у нас през последните години и на европейските практики стигнахме до заключението, че тези промени в правилника са необходими.

– Можете ли да ни дадете конкретна информация за промените във Футбол 5?

– Там въведохме правилото тъчовете да се изпълняват с крак. Другият акцент е, че изпълнението може да се осъществи чрез подаване или изпълняващият тъча директно да влезе в игралното поле с дрибъл. Въвежда се и забрана за директно отбелязване на гол след изпълнение на център (начален удар), както и изритване на топката зад централната линия при изпълнение на аут. Много важно бе за нас и налагането на „хокейни“ смени. При тях играчите могат да влизат и излизат от обозначеното за това място, без да има спиране на играта.

– Каква идея се крие зад тези промени при Футбол 5?

– По този начин искаме да стимулираме малките футболисти да бъдат по-креативни, да има надиграване и поле за индивидуална изява. В тези възрасти е важно децата да се надиграват и да има много ситуации един-на-един, при които да насърчаваме креативността на играчите. С промяната при тъчовете стимулираме тяхното мислене и бърза реакция. При „летящите“ смени ще има по-малко накъсвания на играта и повече чисто игрово време. При изнасянето на топката искаме да има малко повече комбинативна игра, топката да преминава през повече състезатели и така те да се учат да играят отборен футбол. В моменти, при които това не е възможно, е хубаво да насърчаваме индивидуалните действия и играта един-на-един. При успешно развитие на такива ситуации се създава числено преимущество.

– А какви са промените при Футбол 7?

– Решихме също да забраним головете след директно изпълнение на център, както и изритването на топката зад централната линия от аут. Нещото, което предизвика най-много дискусии, беше отмяната на правилото за засада в този формат. Както при Футбол 5, и тук ще има „хокейни“ смени, при които играта няма да бъде спирана.

– Какво целите с тези промени и най-вече премахването на засадата при Футбол 7?

– Първата и основна цел е топката да не се изритва зад центъра – така насърчаваме комбинативната игра. При Футбол 7 искаме чрез къси подавания и циркулация на топката повече състезатели да играят с нея, да има последователни атаки, които да се изграждат постепенно и по този начин да гарантираме на всяко дете повече докосвания и повече футболни ситуации, които да се учи да решава. Искаме да има геометрия (образуване на триъгълници и ромбове) на играта, състезателите да се учат да се позиционират и да се движат правилно по терена, да излизат от висока преса и да се надиграват с противника. Да определят играта, вместо да реагират на противника.

Най-коментираната промяна действително е премахването на засадите. Целта тук е да има по-малко спирания на играта, дискусии и повече чисто игрово време. Фокусът в тези възрастови групи не трябва да лежи върху преподаването на правилото за засада. Децата искат да играят футбол, а не да внимават за различни правила. Желанието ни с тази промяна е да въведем и повече елементи от уличния футбол. Играчите ще имат повече пространства и свобода да изпробват своята креативност. Ще има повече дълбочина и широчина, за да могат да се надиграват. Ще се създават много повече ситуации за нападателите и вратарите и ще се вкарват много повече голове.

За сравнение – в много държави на Балканите и в Западна Европа при Футбол 7 няма засади: Северна Македония, Румъния, Гърция, Хърватия, Босна и Херцеговина, Италия, Англия, Германия, Австрия и други. Най-важното е децата да играят футбол!

– Планират ли се някакви съществени промени при Футбол 9?

Не, основните нововъведения са при долните две възрастови категории.

– В качеството ви на главен методист на БФС за детско-юношеския футбол, какво е основното ви послание към треньорите и родителите на подрастващите преди новия сезон?

Търсенето на резултати и тяхното постигане е временен ефект и допринася само минимално за изграждането на един футболист. Индивидуалният прогрес на състезателите и развитието на отбора са основна цел на обучението. Резултатите трябва да са на много по-заден план при тези възрастови категории. Изграждането на подрастващите като футболисти и хора е несравнимо по-ценно от постигането на краткосрочни резултати в даден мач или турнир.

Децата трябва да дават най-доброто от себе си и да виждат във всяка тренировка или мач възможност да развиват своите качества.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ