Моралес: Лудогорец много трудно ще излезе от групата

7 Dni Sport08.09.2022
Даниел Моралес,

Даниел Моралес е единственият треньор, успял начело на български тим да си тръгне непобеден от мач с Рома на „Олимпико“. Вестник „Мач Телеграф“ потърси някогашния халф на Нефтохимик, Локо Пд, Черно море, ЦСКА, Спартак Вн и Локо Мз, а понастоящем треньор на третия тим на ФК ЦСКА 1948 за мнение преди сблъсъка между Лудогорец и римските вълци. Ето какво сподели той:

– Господин Моралес, какво очаквате от мача Лудогорец – Рома и има ли шанс българският чим да са противопостави успешно?
– Разбира се, че има шансове. Особено ако Рома ги подцени. Макар че не ми са вярва точно това да стане. Аз съм оптимист и пожелавам успах на Лудогорец, защото винаги искам българските клубове да побеждават в Европа. Естествено, че ще е много трудно. Няма значение, че Рома загуби тежко от Удинезе в последния кръг на Серия А. Мачовете в Европа са нещо съвсем различно и няма никакво значение предишния кръг във вътрешното първенство какво си направил. Особено когато говорим за отбор на Моуриньо. Настройката за евротурнирите е съвсем друга.

– Освен на подценяване от страна на съперника, на какво може да разчита Лудогорец?
– По принцип треньорите никога не подценяваме никого. А пък за Моуриньо съм убеден, че няма как да не говори непрекъснато на играчите си, че трябва да внимават срещу всеки съперник. Но понякога треньорът е безсилен, колкото и да му говориш на един играч, ако не приеме в главата си, че трябва да е сериозен, няма как да стане. Лудогорец има добър треньор и бързи играчи в атака, на които, ако не им се обърне внимание, могат да създадат проблеми на Рома.

– Очаквате ли открит мач с много положения и голове или обратното – предпазливо и малко чисти ситуации?
– Обикновено се счита, че спечелиш ли първия мач в групите на 30 или 40% вече си си свършил работата и ще завършиш на едно от първите две места. Сигурен съм, че и двата отбора, но особено Рома, ще иска много да спечели този мач. За Лудогорец предполагам, че задача номер 1 ще е поне да не го загуби. Но и двата отбора обичат да атакуват. За Рома съм сигурен, че няма да промени начина си на игра и няма да предложат нещо много по-различно от това, което правят в Италия. Разликата ще дойде от това, което е в главите на играчите. Едно е мисленето им, когато играят срещу Интер например, друго е срещу отбор от по-слаба футболна държава от Италия, каквато е България. Дано си мислят, че лесно ще победят и това да им изиграе лоша шега. Лудогорец също ще се опита да атакува, но ще трябва да се съобразяват и срещу кого играят. Някои неща, които могат да си ги позволят в мач от българското първенство, този път няма да могат. Решаващо ще е какво Рома ще им позволи.

– Сегашният тим на Рома ли е по-силен, или онзи с когото вие се срещнахте с ЦСКА преди 2 години и направихте 0:0 с него на „Олимпико“?
– Сегашният състав ми е трудно да кажа точно колко е силен, защото малко съм го гледал, а и сезонът е още в началото и не знаем какво ще постигане до края. Онзи, с който аз и ЦСКА се срещнахме обаче знаем какво направи – достигна до полуфинал в турнира същия сезон и отпадна от Манчестър Юнайтед. А загуби, защото направи няколко големи глупости накрая и резултатът на „Олд Трафорд“ стана много голям – 2:6. Вероятно като единици сегашният тим на Рома е по-силен, но като колектив и като отбор – онзи беше по-добър.

– Подцениха ли ви тогава, изненадахте ли ги с нещо и ако не – как успяхте да стигнете до това 0:0?
– Първо трябва да призная, че онзи успех до голяма степен се дължи не на мен, а на Стамен Белчев. Той беше подготвил отбора. Мачът дойде малко след неговото напускане и за краткото време аз успях само да направя детайлен анализ на силните страни на Рома, да се опитаме да се противопоставим на халф бековете им и да наредя правилно отбора на терена. Те имаха играчи като Джеко, Педро, Мхитарян. Не усетих да са ни подценили. Вярно е, че имахме и малко шанс – Джеко изпусна едно положение накрая. Някои от титулярите им не започнаха мача от самото начало, но пък Рома не е отбор, който разполага само с 11 добри играчи, а с около 20, така че и тези, които играха бяха достатъчно класни. С много характер и дисциплина обаче успяхме да им се противопоставим успешно.

– И за финал, какви са шансовете на Лудогорец в тази група? И съгласен ли сте с мнението, че отборът в последните 2 години не е толкова силен, колкото преди и защо?
– Много ще им е трудно да излязат от тази група. Рома, въпреки загубата от Удинезе, играе силно в Италия, Бетис също почна добре сезона в Испания. А за състоянието на Лудогорец не мога да съм сигурен какво става, защото не съм вътре в отбора. В първите им години в Европа определено изглеждаха по-добре от последните две, в които им липсва постоянство. Много може да са причините. Вероятно на някои играчи им трябва повече време за напасване и адаптация. Спомняте си, че на Вандерсон например му беше нужна около година, за да стане водеща и решаваща фигура в отбора. В Лудогорец обаче са показали, че знаят къде да пипат, особено на бразилския пазар и предполагам, че с последните три бразилски попълнения ще вдигнат нивото си. Пожелавам им още веднъж успех срещу Рома.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ