Берлинската мечта на „лъвовете“ минава през успех над Белгия

7 Dni Sport07.09.2022
Баскетбол, България - Румъния,

Мъжкият национален отбор на България по баскетбол няма много време за почивка, след като късно снощи регистрира първата си победа на ЕвроБакет 2022. Днес от 17:15 часа българско време селекцията на Росен Барчовски излиза срещу отбора на Белгия в последния си мач от група “А” на шампионата на Стария континент. Двубоят ще се проведе в зала “Тбилиси Арена” и ще се излъчи пряко в ефира на БНТ 3.

За да се класират напред, националите ни са длъжни да спечелят двубоя си срещу белгийците, а освен това ще трябва да изчакат и крайния изход на двубоя между Грузия и Черна гора, който стартира от 20:00 часа, тъй като в крайна сметка е възможно да се получи четворна въртележка, според която ще се правят сметки между замесените четири отбора. Това са България, Белгия, Грузия и Черна гора.

Фаворитите в групата Испания и Турция вече продупчиха билетите си за Берлин. Двата тима са на първите две места с равни баланси по 3-1, като днес се изправят един срещу друг в ранния мач. Черна гора и Белгия имат по 2 победи и 2 загуби на сметките си, а България и Грузия заемат съответно петото и шестото място с баланс от 1-3.

“Лъвовете” записаха първата си победа на Европейското първенство късно снощи, когато разбиха сърцата на около 8000 зрители по трибуните на зала “Арена Тбилиси”. Момчетата на Барчовски изнесоха истински рецитал в офанзивен план, отбелязвайки 19 тройки при 49% успеваемост от тази зона, за да запишат паметен успех с 92:80 над домакините. Националите ни издържаха на натрупаното напрежение след трите си поредни мача и избухнаха в най-важния момент, за да запазят живи надеждите си за продължаване към елиминациите на ЕвроБаскет 2022.

Александър Везенков продължава да трупа постоянни изяви на дебютния си шампионат, след като късно вчера отново прескочи традиционната си граница от 26 отбелязани точки, завършвайки с 28 плюс 14 борби. Лидерът на “лъвовете” обаче най-сетне получи реализаторска помощ от своя съотборник Дий Бост, който се завърна на сцената с историческо представяне, след като изравни рекорда за най-много тройки в един мач в историята на европейските първенства. Натурализираният американец вкара 33 точки и записа 12 асистенции, като наниза 9 тройки от 14 опита, каквото бе досегашното най-добро постижение на сърбина Александър Джорджевич през 1995-а.

Комплименти заслужава и Павлин Иванов, който отново донесе нужната офанзивна мощ на “лъвовете” от резервната скамейка. Също като мача с Испания, новото попълнение на клубния Балкан изигра блестяща трета четвърт, като в крайна сметка се нуждаеше от само 9 стрелби от игра, за да завърши мача със 17 точки за 23 минути.

Отборът на Белгия е последното препятствие пред Везенков, Бост, Иванов и компания. “Червените дяволи” вече натрупаха две победи на сметката си, след като в първия ден излъгаха домакините от Грузия след продължение, а след това дори успяха да нанесат първа загуба на световния шампион Испания, побеждавайки го с 83:73. Възпитаниците на Дарио Гергя дори разполагаха с шанс да се класират директно за елиминациите вчера, но го изпуснаха, тъй като не успяха да вземат успех над другия фаворит в групата – Турция, губейки двубоя с 63:78. Все пак мачът на белгийците бе ранният такъв вчера, като те имаха повече време за възстановяване за разлика от тима на България, който бе в залата почти до полунощ.

Гардовото дуо Ретин Обасохан и Ману Лекомт са движещите сили на белгийския отбор. Двамата взимат средно по около 20 стрелби общо за тима, като Обасохан се отчита със средно по 12.3 точки, а Лекомт вкарва по 12.0. След тях се нарежда центърът на Виртус Болоня Исмаел Бако, който не прави кой знае колко силен турнир, но със сигурност ще е основна опция под коша срещу Емил Стоилов и Андрей Иванов днес. Жонатан Табу също може да изригне във всеки момент, а дебютиралият във вчерашния двубой срещу Турция център Харис Братанович също се отчете с добро включване, след като стана най-резултатен с 15 точки.

Вероятни титулярни петици:

България: Дий Бост, Чавдар Костов, Александър Янев, Александър Везенков, Емил Стоилов

Белгия: Ману Лекомт, Ретин Обасохан, Ханс Ванвийн, Пиер Антоан-Жиле, Исмаел Бако

Автор: „Спортал“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ