Васил Христов влиза в треньорския щаб на баскетболния Рилски спортист

7 Dni Sport05.09.2022
Рилски спортист,

Помощник-треньорът на националния отбор на България по баскетбол Васил Христов влиза в треньорския щаб на Рилски спортист, съобщиха от клуба от Самоков.

Христов ще помага с уменията си на другите двама наставници – Людмил Хаджисотиров и Любомир Киров.

Това е втори престой за треньора в Рилски спортист, като първият беше през 2011 година. Васил Христов е треньор по баскетбол с 13 години опит с подрастващи в школите на Спортни таланти и Лукойл Академик.

Помощник-треньор в мъжкия национален отбор на България, с който в момента участва на ЕвроБаскет 2022. Осем сезона е бил помощник и скаут в тимове от НБЛ, както и селекционер на националния отбор на България за младежи до 20 години през 2019-а. С тима завоюва пето място на Европейското първенство дивизия Б.

Христов е бил участник на шест европейски първенства за подрастващи като помощник-треньор. Завършил е НСА „Васил Левски“, специалност баскетбол и магистратура спортна журналистика.

През миналата година Христов взима участие в специализация в Байерн Мюнхен при Андреа Тринкери, както и във Фортитудо при Серхио Скариоло.

През тази помощник-треньорът на България и вече такъв в Рилски спортист завършва с отличие и в топ 3 треньорската школа към ФИБА.

Христов е част от престижната академия от 2019 до 2022 година, като курсът има една година прекъсване заради КОВИД-19. 45 от 64 треньора от цяла Европа плюс от Япония и Пуерто Рико завършват курса, като 64 го започват през 2019-а. В този период Васил Христов попива знания от лекторите Пабло Ласо, Ненад Трунич, Андреа Тринкиери, Арик Шивек, Янез Дърварич, Гордън Хърберт, Светислав Пешич. Майкъл Шварц пък през цялото време е ръководител на курса, в който курсистите имаха възможност да работят и с един изтъкнат спортен психолог Айсим Алтай, специалист с много опит в професионалния спорт.

В края на обучението Христов се нарежда сред най-добрите трима в курса, като получава отлични оценки на финалните три изпита. През годините пък специалистът представя на менторите и две курсови работи, както и две презентации на живо пред всички относно анализ на играч и анализ на отбор.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ