Гордей се България, Александър Везенков успя на Европейското, №1 е

7 Dni Sport05.09.2022
България - Черна гора, Александър Везенков

Лидерът на националния отбор по баскетбол Александър Везенков е №1 в индивидуалните класации при най-ефективните и най-точните играчи сред 24-те отбора на ЕвроБаскет.

В понеделник в група А и Б е почивен ден, а на 6 и 7 септември предстоят последните мачове от груповата фаза за тези два потока. България до момента е с три загуби, като на „лъвовете“ предстоят срещи с Грузия във вторник, в 20:00 ч. българско време, и с Белгия – на 7 септември.

Везенков е лидер при най-добрите стрелци на турнира със средно 26,7 точки на мач. Той изпреварва Янис Антетокумпо с 26 точки, но от два мача, а третото място до момента се държи от друг грък – Тайлър Дорси и финландеца Лаури Марканен – с по 25. Пети с по 23,7 точки на мач от 3 двубоя е Джанан Муса от Босна и Херцеговина. С 57,1% успеваемост Саша е десети в класацията по стрелба от игра. Той е вкарал и 93,8% от стрелбите си от фаула и е шести по този показател, предават колегите от „БНТ“.

Крилото на Олимпиакос е лидер при борците, с изравнени показатели с Александър Мамукелашвили от Грузия и Йонаса Валанчунас от Литва – с 11,3 борби на мач. Везенков обаче е безпрекословен №1 по овладени топки в нападение – средно 5 на мач.

Везенков е трети по игрови минути със средно 36,4 на мач, като преди него са Мамукелашвили и Чеди Осман от Турция.

Сашо е най-ефективният до момента баскетболист на първенството със среден коефициент 32 във всеки от двубоите на българите. След него са Антетокумпо, Никола Йокич от Сърбия и др.

Освен него с толкова са Мамукелашвили, Янис Антетокумпо, и италианецът Ахиле Полонара.

Дий Бост е втори в класацията на най-добрите подавачи със средно 8,7 асистенции на мач. Лидер е сърбинът Василие Мицич с 9, а трети – Лука Дончич от Словения с 8,3.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ