Петър Колев: В Берое не трябва да пада моралът

7 Dni Sport26.08.2022
петър_колев

Бившият играч на Локо Пд и Берое и доскорошен треньор на старозагорци Петър Копвв направи задълбочен експертен анализ пред колегите от „Мач Телеграф“ преди днешното дерби под Аязмото.

– Г-н Колев, какво очаквате от мача Берое – Локо Пд?
– Сблъсъците между Берое и Локомотив Пловдив винаги са носели необходимия заряд и емоции. Имайки предвид моментното състояние и точковия актив на двата отбора, смятам, че психологическото предимство ще бъде на страната на гостуващия тим. Липсата на точки и главно на добър игрови ритъм ще бъде минус в главите на играчите на Берое. Но те от своя страна разполагат с достатъчно опит й класа, за да се представят добре и да спечелят. Допълнителен плюс за домакините е, че Локомотив не игра официален мач в предходния кръг и може би е позагубил игрови ритъм, въпреки изиграната двустранна игра през седмицата. Липсата на основен защитник като Райън Бидунга не е никак маловажна.

– Какво ви направи най-силно впечатление в играта на двата отбора от началото на сезона?
– В Локомотив настъпиха доста промени. В селекционен план не мога да дам генерална оценка, но се вижда прогрес в качеството и съответно заплащането на новопривлечените играчи. Новите имат нужда от още време за адаптация и по-добра кондиция. Прави добро впечатление, че в последните три мача запазиха три сухи мрежи. Това носи допълнително спокойствие на тима. Може би и програмата досега донякъде спомогна за това, защото Локомотив срещна единствено Лудогорец от лидерите в първенството. В четири от мачовете на тима победите бяха минимални, но изключително важни за старта на отбора. Далеч сме от това да говорим за облик и игрови стил, които смятам, че Александър Томаш иска, но резултатите дават спокойствие за работа и бъдещи успехи.

Що се отнася до Берое, не мисля, че тимът разполага с толкова лош състав и условия за работа, Петър Хубчев има цялата спортно-техническа власт за управление и селекция. Отборът има пълната подкрепа от трибуните, дори и в гостуванията, което беше позабравено в последните години. Игровите проблеми виждам в няколко направления. Оставям настрана късата скамейка в някои мачове и сравнително кратката подготовка. Тя бе такава за почти всички отбори. Поглеждайки към статистиката от първите седем мача, може да установим, че Берое има равно или по-добро притежание на топката във всички двубои. Това донякъде озадачава, защото не е основната идея в тимовете, водени от Петър Хубчев. Основният проблем е, че това притежание е главно в средата на терена или в задни позиции, далеч от противниковата врата. Това ограничава създаването на повече голови ситуации. Оттам при загуба на топката си проличава и липсата на бърза реакция и скорост в крайната защита. За да не съм голословен, ще дам за пример мача с ЦСКА, в който Берое има 2 процента повече владение на топката като гост на „Българска армия“. Повече корнери и тъчове, повече атаки и опасни атаки. Но само два удара, единият от които е точен. Същевременно головите ситуации и точни изстрели към вратата на Берое са в пъти повече и резултатът е 5:1. За мен още са загадка реализаторските умения на Луизиньо и Траоре. Тунгара е основна движеща сила и реализатор. Смятам, че с халфовете, с които разполага, отборът може да контролира спокойно далеч от своята врата и съответно да бъде по-опасен в атакуващ план. Играчи като Серкан, Мечев, Тунгара и Анисе са като солидно предмостие на защитата и са неимоверно креативни и ефективни в атака. Искрено се надявам отборът да се надигне и да прекъсне лошата серия. Берое е марка, нужна на българския футбол и се надявам да се стабилизира.

– Къде са скритите резерви в тимовете на Хубчев и Томаш?
– Вече отговорих отчасти на този въпрос. В Локомотив това са новите играчи, които тепърва ще дават облика на исканата от Томаш продукция. В Берое не трябва да пада моралът (това, което се забеляза в последния кръг, срещу Септември). Петър Хубчев ще се справи с тази задача. Траоре, Луизиньо и особено Анисе със сигурност могат да дадат повече на отбора в атакуващ план. Имам известни резерви към крайната защита, където нещата не стоят точно така.

– Защо според вас в Стара Загора и при тази ситуация с финансирането не обръщат поглед към младите?
– Сложен въпрос. От една страна съм наясно, че младите и добри играчи не са в изобилие в Берое. Школата отдавна не е вадила играч, готов за първия отбор. Ако е имало някои такива таланти, те стават лесна плячка за други клубове. През годините, в които Берое разполагаше с финансова стабилност и възможности, трябваше да се изгради интернат с всички условия за младите. За жалост не стигна времето за това, а си спомням, че документално проектът беше входиран. Единствените, които от близо две години тренираха системно с първия отбор, са Никола Маринов и Божидар Пенчев. За нещастие първият получи тежка контузия и не успя да се възстанови от нея. Мисля си, че при създалата се ситуация в началото на календарната година и напускането на някои играчи, Пенчев можеше да получава повече шансове за изява. Дори при наличието на конкуренция за неговата позиция, можеше да бъде преквалифициран в друга зона, тъй като е млад и могат лесно да му се формират навици. Състоянието на втория отбор и през предходната година и сега откъм резултати и класиране е меко казано слабо. Не смятам, че там има играч, готов за нивото на Първа лига.

– Вече споменатият Абубакар Тунгара безспорно е сред най-добрите халфове в първенството, разкажете повече за това как го привлякохте в Берое!
– Той беше селектиран още в началото на 2021-ва година от треньорския щаб, начело с Димитър Димитров. Беше ни предложен от мениджъра Болеслав Козакевич. Изгледахме доста мачове и видеа на играча и се обединихме около мнението, че има необходимото ниво да играе успешно за нашия клуб. Крайното решение, разбира се, беше на старши треньора. Имахме определени опасения от това, че Тунгара никога преди това не бе играл в Европа и не знаехме дали адаптацията му ще мине леко. Той пристигна 6-7 месеца по-късно направо след финала на мароканското първенство. Имаше само десетина дни за почивка и след минимална аклиматизация се включи директно в мачовете от шампионата. Играч с много добра техника, динамика и скорост, с изключително добро чувство да атакува празните пространства от втора позиция. Неслучайно в момента е водещ реализатор на отбора. Всеки противников отбор, който подцени играта му с глава, ще сбърка. Малко вероятно е на този етап Берое да успее да го задържи, но се надявам да реализират добър трансфер и да получат добри пари за него.

– Виждате ли спад във влиянието на Митко Илиев, или просто му липсват головете в първите кръгове?
– За Митко е казано почти всичко. Той е един от лидерите на Локомотив със съществен принос към отбора. В някои мачове от миналия шампионат забелязвах липса на добра динамика, но той компенсира това с головете, които отбеляза. Сега изглежда доста мотивиран и според мен в по-добра кондиция. Видяхме го как се справяше дори на позицията на вътрешен халф в някои мачове, в които се наложи да играе там за определени периоди. Да, липсват му головете през този сезон, но това е част от живота на всеки атакуващ играч. Сигурно е натоварен с повече отговорност в защита и той проявява, но съм сигурен, че няма как да изгуби голмайсторския си инстинкт. Головете ще дойдат.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ