17 години от убийството на Жоро Илиев – цялата истина за случилото се в Слънчев бряг

7 Dni Sport25.08.2022
Анелия, Коко Динев, Жоро Илиев

Навършват се 17 години от убийството на една от най-знаковите фигури в родния ъндърграунд – Георги Илиев.

Показната екзекуция в разгара на сезона в Слънчев бряг все още се води неразкрита. Делото за убийството е срещу неизвестен извършител.

През 2013 г. тогавашният главен секретар Светлозар Лазаров обяви, че има развитие по случая с екзекуцията на Главния. По думите на Лазаров зад разстрела стои не друг, а пернишкият наркобос Васил Арарски-Райко Кръвта, който се хвалел наляво и надясно, че лично е гръмнал боса на ВИС.
Само 48 дни след убийството на Илиев Кръвта е сполетян от същата участ. Перничанинът е разстрелян с „Калашник” от преминаваща кола в центъра на Перник. Екзекуцията е смятана за отмъщение за смъртта на боса на „ВАИ холдинг“.

Източници, запознати със събитията в родния ъндърграунд, са категорични, че Кръвта не е дръпнал спусъка на бутиковата флоберка „Аншуц”, с която е ликвидиран Георги Илиев. Действително Райко и групата му подготвяли убийството и изучавали маршрутите на боса. За целта те отседнали в невзрачна квартира с възрастна хазяйка в Равда.

Групата действала в пълна секретност. Райко взел съвсем малка част от хората си, за да не пропее някой. Заедно с пернишкия бос били неговият брат, Борислав Николов-Кюлума, Румен Стефанов-Алф (убит през 2007 г.) и мъж на име Димчо. Те взели за параван гаджето на Райко – известна пернишка миска и нейна приятелка. Двете дами обаче нямали никаква представа за намеренията на групата. Те са отпратени точно преди Георги Илиев да бъде застрелян.

Добре известно е, че бандата за „мокри поръчки” е планирала да гръмне Главния на любимата му яхта или в „Буда бар”. Килърите са разполагали с вътрешна информация. Знаели са много добре, че Илиев сяда на две точно определени маси – запазени лично за него или за приятелите му.

Полицията прави пробив в разследването едва след разбиването на „Килърите 3”, оглавявана от бащата на Кръвта – Васил Василев, по прякор Бай Васо. Именно той наследява сина си след убийството му. Разривът между отделните членове на групировката настъпва, когато Бай Васо поръчва да бъдат ликвидирани част от най-доверените му хора. Тогава останалите започват да свидетелстват, за да спасят кожата.

Само преди дни всички от бандата получиха сурови присъди по делото „Килърите 3“. Между тях е и Борислав-Кюлума от Радомир. Някои източници твърдят, че Димчо е физическият убиец на Георги Илиев. Самият Райко много искал лично да ликвидира боса на ВИС, но не бил толкова добър стрелец.

Георги Илиев е застрелян с един куршум в сърцето, докато опитва да седне на любимата си маса. Първоначално това обърква разследващите, които помислили, че е стреляно отвисоко – от някой от покривите на близките хотели. Причината е, че тялото на Илиев образува прав ъгъл, когато е пронизан с куршум „стингър“.

Едва два дни по-късно криминалистите откриват струващата хиляди евро пушка, захвърлена в чимшира до „Хризантема” заедно с два дървени статива. Вече всичко е ясно – убиецът е стрелял отдолу, на около 50 м от Главния. Оръжието е много рядко и точно, има дълга цев и професионален оптичен мерник. По-късно става ясно, че пушката и патроните са купени от човек в сливенското с. Твърдица. С подобно оръжие е застрелян и съперникът на Кръвта – Васил Горчев.

Патроните, използвани за екзекуцията на Илиев, също са специални. Те са хидрошокови „стингър”, 22-и калибър. Върхът им е меден с дупка отпред за по-силен стопиращ ефект и съответно по-големи поражения. Захвърлени са и две лазерчета, с които се фиксира пътя на куршума.

От разположението на стативите става ясно, че убиецът е бил доста висок – около 190 см. Той не е бил професионално обучен снайперист или бивш военен.

„Професионалист не би използвал подобни помощни средства, а щеше да гръмне Жоро директно от движеща се кола, например”, разкриват източници.

Те отхвърлят версията, че килърът е дебнел с часове боса преди да го убие. Той трудно е можел да остане незабелязан толкова дълго време на видно място. Предполага се, че за да получи свободен достъп до мястото, откъдето е стреляно, убиецът се е дегизирал като работник, най-вероятно като градинар.За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ