Густаво Бусато: ЦСКА ми дължи процент от продажбата на Жорди Кайседо

7 Dni Sport20.08.2022
ЦСКА, Жорди Кайседо

Вратарят на ЦСКА Густаво Бусато даде интервю за предаването „Домът на футбола“ по „Диема Спорт“ преди снощния първи плейофен мач от Лигата на конференциите срещу Базел. Бразилецът говори за моментната ситуация в червения тим, разликата в работата на Стойчо Младенов и Саша Илич, както и за битката за вратарския пост със своя съотборник Димитър Евтимов.

Густаво, как се чувстваш след първите мачове за сезона?

– В момента всичко в клуба се развива много добре. Все още се намираме в началото на сезона. Надявам се да постигнем много по-големи успехи. Треньорът Саша Илич е изключително взискателен. Иска от нас постоянно да се подобряваме. Личната ми задача е да стоя много близо до защитата и да им помагам при изнасянето на топката. Все още трябва да свърша много работа в тази насока. Изисква се да бъда концентриран, за да помагам на отбора.

Каква е рецептата за максимално много сухи мрежи през сезона?

– За мен най-важният фактор е нападението. Когато атакуващите футболисти пресират, помагат и на защитниците. Тяхната задача е да стоят по-високо. Един отбор не се пази от голове само със защитниците. Много важна е синхронизацията между всички линии.

Високата преса ли е най-голямата разлика между Саша Илич и Стойчо Младенов?

– Всеки треньор има свои идеи и свой начин на игра. Стойчо Младенов има своя концепция, която наистина беше малко по-различна. Но пък той постигна своите успехи. Сега Саша налага собствения си начин на игра. Надяваме се, че той ще ни доведе до успеха. Треньорът винаги ни казва, че независимо кой играе, трябва да даде своя отговор на терена. Няма значение дали е българин, италианец или бразилец. Ние всички сме един отбор. Играем 20-30 души. Някои са млади, други по-опитни, но това няма значение. Всички ние защитаваме честта на ЦСКА и това е преди всичко.

Ти вече си сред най-опитните футболисти в отбора, как помагаш на новите попълнения да се адаптират?

– Когато пристигнах тук преди 3 години, всички ми помогнаха да се адаптирам. По същия начин аз се опитвам да помагам на новите чужденци. Често се шегувам, че клубът ми дължи процент от продажбата на Жорди Кайседо. Когато той дойде, се съмняваше в себе си, но по-късно придоби увереност. В момента ситуацията е същата с Морено и Гарсес, които постепенно прогресират. Чувствам, че наистина им помагам в развитието. Старая се да съм полезен за тях както на терена, така и в ежедневието.

Вече имаш близо 120 мача за ЦСКА, очакваше ли да останеш толкова дълго в Борисовата градина?

– Времето в ЦСКА е един прекрасен период от живота ми. Поради тази причина преподписах с клуба през лятото. Искам тази история да продължи. Тя ще остане завинаги, дори след 100 години. Това е най-важното.

Какви са отношенията между теб и Димитър Евтимов, с когото започвате трета година заедно в клуба?

– С него сме заедно толкова дълго, защото постигаме своите резултати. Винаги трябва да уважаваме и подкрепяме този, който играе. Помагаме си всеки ден и на всяка тренировка. Целта ни е този, който е на терена, да защитава подобаващо цветовете на ЦСКА.

Какво мислиш за развитието на тийнейджъра Алекс Божев?

– Той е с много голям потенциал. Аз говоря всеки ден с него и го убеждавам да работи усилено в тренировките. Приказките за безграничния му талант понякога могат да му попречат. За да играе в ЦСКА, той трябва винаги да е в оптимална форма.

Треньорът на вратарите Стоян Колев е ставал шампион под рамката на ЦСКА. Разказвал ли ви е за тези негови силни изяви с червения екип?

– Стоян Колев има много важна роля в нашата подготовката. Знам, че има много големи успехи. Сега заедно се опитваме да ги достигнем. Когато аз се чувствам добре, той също се чувства добре. Когато съм зле, и той е зле. Благодаря му за всичко, което прави за мен.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ