Срамувай се България, трима европейски шампиони по щанги напуснаха националния отбор

7 Dni Sport19.08.2022
Ангел Русев,

Условието да се сдаде властта във федерацията вече било да има нови треньори

Нервите на трима от европейските ни шампиони по щанги – Ангел Русев, Христо Христов и Давид Фишеров, не издържаха и те са напуснали лагера на националния ни отбор, който се готви за първата олимпийска квалификация – световното в Кали, Колумбия.

По принцип по-голямата част от отбора бе дала срок до 31 юли, за да получи стипендиите си, които се бавят от федерацията начело с Неделчо Колев. Все пак успяха да се задържат още няколко седмици, преди да предприемат действия.

Телефонът на националния треньор Иван Иванов дава свободно и той не бе открит за коментар.

Хаосът в щангите продължава вече над година

Тогава на общо събрание почти без проблеми и с пълно мнозинство за президент бе избран Ариф Маджид. Неделчо Колев обаче успя с юридически хватки да запази властта и новото ръководство не е вписано.

Преди известно време досегашният и новоизбраният президент се разбраха за всичко по отношение управлението на федерацията и подписаха споразумение, в което се определя мястото на всеки в системата на Българската федерация по вдигане на тежести.

Изневиделица се появи синът на Неделчо Колев – Милан Колев, чиято жалба в съда блокира всичко. Той е поставил ултимативно условието

да се освободят трима от националните треньори,

включително и Иван Иванов, както и членът на управата доц. Димитър Димитров. На мястото на наставниците трябвало да се върнат Пламен Аспарухов и Кристияна Колева.

Клубът на Милан Колев се казва “Лагера” от София, като дори няма регистрация в Агенцията по вписванията, няма лиценз, треньор, нито зала, но пък е член на БФВТ от 2014 година

с единствената цел неговият баща да има един глас в повече

на всяко изборно събрание. Но според съда той е напълно законен ищец, което буди сериозни съмнения.

Междувременно финансирането от страна на Министерството на младежта и спорта беше спряно поради безброй документални неуредици от страна на Неделчо Колев, а клубовете бяха принудени да финансират изцяло участието на европейското първенство за кадети и кадетки в Полша.

От Рашин българските щангисти се завръщат с общо девет медала: един златен, пет сребърни и три бронзови. Само в двубоите имаме сребро на Мартин Станев (49 кг) и Нино Симеонов (55 кг), както и бронз на Ангел Георгиев (+102 кг).

Отделно сметките са блокирани и от адвокат Борис Колев, който представя федерацията по делата в Спортния арбитражен съд за последния скандал с положителни проби, когато изгърмяхме заради замърсена добавка. Според запознати Колев е получил средствата да се разплати с юриста още по времето на Красен Кралев като спортен министър и не е ясно защо не го е направил.

Автор: Георги Банов / „24 часа“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ