Цанко Цанков организира плувен маратон в Бургас, преди да атакува рекорд в Гибралтар

7 Dni Sport17.08.2022
Цанко Цанков,

Актуалният най-добър плувец на България в дългите дистанции с благородна кауза в родния Бургас. Цанко сбъдва мечтата си да организира плувен маратон в акваторията на морската гара при огромен интерес. Събитието е в събота на 20 август, а програмата предвижда две дистанции: от 12:00 часа е 2000 м, а от 15:00 часа е 4000 м.

Заявките са многобройни, над 300 са желаещите да плуват в инициативата на Цанков. Към плувния празник на Бургас интерес и потвърдено участие има на състезатели и любители от Германия, Швеция, Полша, Румъния, Сърбия, Северна Македония, Украйна и дори Русия.

Плувният маратон в събота носи името „Порт Бургас 2022“ и се организира за втори път и се подкрепя от кмета на града Димитър Николов.

Цанко Цанков е само в ролята на организатор с тефтер, химикалка и телефон, защото неговата голяма цел е в началото на септември, когато има шанс да отвори нова страница в историята на родното плуване. Той се чувства отлично след целенасочена подготовка в родния Бургас и е готов да атакува нов рекорд в кариерата си.

През април той успя да спечели правото да атакува рекорд на Гибралтар. Тогава младият ни маратонец не само преодоля, но и спечели квалификацията в акваторията на Барселона и е един от 24-те финалисти, които ще участват в преплуването на Гибралтарския проток.

Основното състезание е планирано за периода от 1 до 10 септември. Цанко Цанков лети на 30 август за Испания.

Най-късата възможна дистанция по права линия между испанския и мароканския бряг е 17 километра и 600 метра, а реално разстоянието, което трябва да се преплува, е още по-голямо и варира.

Автор: Ирина Русева / „Дспорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ