Валери Божинов: Да истина е новината за Саша Илич, всички играчи на ЦСКА ми го казаха

7 Dni Sport30.07.2022
ЦСКА - Македония Гьорче Петров, Саша Илич

Бившият футболист на Партизан Валери Божинов заяви в интервю за колегите от „MaxBet Sport“, че вижда Славко Матич като идеално решение на пейката на „парния валяк“.

Божинов вярва, че Матич има манталитет на победител, от който Партизан отчаяно се нуждае в тези трудни времена.

Валери също така разкри любопитен детайл от клуба на ЦСКА.

„Всички играчи в ЦСКА ми казаха, че се радват на Саша за треньор и че когато влезе в игра – няма по-добър от него на терена. Представете си какъв е бил на младини – класа. По време на своята кариера той мислеше като треньор… Пожелавам му много успехи в кариерата.“, сподели Божинов за Илич и ситуацията в ЦСКА.

Какви са амбициите ви в отбора на Септемврия, смятате ли може би да влезете в ролята на помощник-треньор?

– В момента нямам треньорски лиценз, но работя активно по получаването му. Още не съм решил какво искам да правя, може би ще бъда треньор, може би директор, мениджър. Много обичам футбола и определено ще остана в него. Чувството не е същото когато да си играч, но определено е много вълнуващо.

Какъв опит и впечатления имате от работата с треньора Матич?

– Изключително се радвам, че имам възможността да помогна на Матич, аз съм дясната му ръка и той винаги може да разчита на мен. Работим професионално и добре, а резултатът е страхотен отбор, съставен от млади играчи, които се подобряват от сезон на сезон. Децата в клуба имат желание да станат страхотни играчи, а когато си под ръководството на Матич, успехът е гарантиран. Знам, че понякога не е лесно, има хубави и лоши моменти, но е много важно младите играчи да придобият самочувствие, за да излезе на преден план пълният им потенциал. Когато видите тези деца, които искат да се докажат, винаги ще се радвате да им помогнете да напреднат в кариерата си. Бих искал добрите игри с фланелката на нашия клуб да ги „изстрелят“ в европейските грандове – казва Божинов и след това заяви, че Матич е треньор за големи неща:

– Повярвайте ми, че Матич е треньор, който трябва да бъде в голям клуб като Партизан!

Кое е по-трудно? Да си играч или треньор?

– Това са напълно различни роли, но също така и еднакво трудни. Треньорът зависи от играчите и играчите от треньора. При новите поколения е нужно повече търпение, затова се прилага друга система на работа. Основното е, че обичате футбола и успехът идва с вяра в себе си и упорит труд. Заровете ще се съберат, не се притеснявам, само имайте търпение. Не можете да получите плодове от семките за една нощ.

С какво си спомняте Саша Илич като играч? Как го виждате като треньор?

– Саша ми помогна много в кариерата, радвам се, че го имах за съотборник в редиците на „парния валяк“. Попитах го, когато бях в Партизан дали иска да стане треньор, но тогава той не се интересуваше от тази опция. Така си мислех през този период, но животът ми показа, че никога не се знае къде ще попадна. Ние сме деца, независимо на колко години сме, ние наистина обичаме тази игра. Всички играчи в ЦСКА ми казаха, че се радват на Саша за треньор и че когато влезе в игра – няма по-добър от него на терена. Представете си какъв е бил на младини – класа. По време на своята кариера той мислеше като треньор… Пожелавам му много успехи в кариерата.

Какви са очакванията ви от Кръстаич на пейката на българския национален отбор?

– Искам да му благодаря, че ме покани да вляза в треньорския щаб на българския национален отбор. Пречката беше лицензът, така че трябваше да откажа това предложение. Ролята ми сега е мениджър на екип, но с получаването на лиценз, работата ми вероятно също ще се промени. За мен ще бъде голямо удоволствие да си сътруднича с Младен, имам желание да му помогна, ще работим занапред. Имаме нужда от свежа кръв, България няма младите играчи, които има Сърбия. Кръстаич може да постигне големи успехи.

Какво очаквате от Сърбия на световното в Катар?

– Подкрепям Сърбия! Те са ми любими, обичам Сърбия, обичам сърби! Аз съм българин, но повярвайте ми се чувствам като сърбин и винаги идвам в Белград с удоволствие. Обожавам Пикси, знам, че имате фантастични играчи.

Как оценявате ситуацията в Партизан?

– Много е трудно, за което говори и недоволството на феновете. Имаме нужда от позитивна шокова терапия! Никога няма да оплюя клуба, в който съм ял, завинаги ще остана благодарен, че получих възможността да играя за Партизан и то пред фенове, които са „гробари“. Трябва да се обединим и да създадем система, която да ни помогне да излезем от резултатната криза. Пожелавам на Звезда и Партизан всичко най-добро в бъдеще, така че сръбският футбол да расте и да спечели възможно най-доброто място в Европа. Виждам, че ситуацията е трудна, но не съм в клуба, за да мога да я разреша. Проблемът трябва да се реши от администрацията в четирите стени! „Парният валяк“ винаги трябва да играе за победа, това е ДНК-то на черно-белите. Имаме нужда от победна серия, за да се доближим до Звезда в класирането. Всеки проблем в живота се решава като се затвориш в четири стени и го решиш трябва да седнат главните отговорници да си поговорят за да се реши всичко – Партизан е свещен и трябва да се реши! Никой човек не е по-велик от Партизан, трябва да го знаете.

Виждате ли някой, който да извади Партизан от очертаващата се криза?

– Аз съм на мнение, че Славко Матич е най-добрият вариант за треньор на Партизан и не го казвам, защото работя с него. Този човек има феноменална система на работа и аз съм свидетел на чудесата, които прави с младите играчи. Президентът на клуба ми каза – Валери, Славко Матич е треньор на голям клуб! Не е добре да се налага нов треньор, всеки има нужда от време и Матич също. В Партизан няма чакане, но трябва търпение. Разбира се, напълно разбирам, че един голям клуб трябва да печели титли, купи, да играе в Европа, но процесът трябва да съществува – казва Валери и добавя:

– Кълна се с всичко, което имам, че Славко е правилният треньор на Партизан! Този човек има ДНК на Партизан, той е роден победител, това е в гените му. Когато дойде в София, а тогава бяхме във втора лига, той каза – аз съм такъв благодарение на Партизан, аз съм дете на този клуб, той ме направи такъв играч и треньор! Всеки мач е финал! Аз съм същият като него, защото имах възможността да усетя какво е в Партизан и Ювентус. Не знам кога и дали ще стане, но повярвайте ми трябва да стане шеф на треньорския щаб на черно-белите. Благодарение на него с децата играем най-добрия футбол в България. Той направи и ще направи от нас важен отбор в първенството благодарение на манталитета си. Вярвайте, че Славко следи развитието на футбола, всеки детайл, той е невероятно отдаден на анализа и детайлите. Пожелавам му като голям „гробар“ да стане треньор в Хумска! Съгласен съм, че Матич ще създаде „ад“, ако се присъедини към голям клуб.

България все повече взима треньори от Сърбия, защо е така?

– Вие, сърбите, имате печеливша ДНК! Вие имате всичко, което е изгубено в България, затова избираме вас. Различен е манталитетът, вижте вашите играчи и нашите, говорих за това със Саша… Знаете ли защо вашите играчи играят в топ клубове и се продават за големи пари? – Имаш му*и, брат! Е, това искам да го видя тук в България. Аз съм българин и обичам България, но трябва да призная, че имате някаква невероятна сила, така че вижте как се надигнахте след бомбардировките през 1999 г.! Това, което имат сърбите, го няма никой – злоба брат! Опитвам се да внуша на моите играчи, че трябва да работят здраво, защото така постигнах всички успехи в кариерата си. Няма по-силно оръжие от злобата, повярвайте ми на думата.

Какво мислите за чужденците в регионалния футбол?

– Бях чужденец, но ме убиват. Чужденецът трябва да прави разликата, когато идва в клуба! Е, предполагам, че си по-добър от другите, не по-лош. Представете си, че идвате да вземете повече пари от местните играчи, но сте по-лоши на терена.

Искаш ли един ден да станеш треньор на Партизан?

– Разбира се, но лека-полека…В момента съм в процес на получаване на лиценз. Имам още много да уча, имам инат, желание, воля, събирам знания, работя върху себе си… Играх с Мирко Вучинич, често си говорим, гледаме на футбола по един и същи начин, може да ви гарантирам, че той също ще бъде страхотен треньор. Има неразривна връзка между играчи и треньори, ако им дадеш всичко, те ще ти върнат всичко.

Кой е вашият треньорски пример за подражание?

– Моуриньо! Добре, има и други добри треньори, но той е нещо специално. Манталитетът му е особен, печеливш! Може да не играе тики-така, но е класа. Този човек е по-силен в главата си от всеки друг треньор. Той е обичан от играчите, които не са на терена, това е много трудно постижимо. Виждам същото с Матич, стилът му на игра, въпреки пораженията в началото, донесе огромни резултати и успехи. Винаги трябва да се търси начин да се мотивират играчите и смятам, че успяваме в това. Трябва да бъдем честни един с друг в този бизнес, шпионите в съблекалнята са най-лошото зло. Може би няма да сме всички приятели, но атмосферата винаги трябва да е на ниво, това не се купува с пари, то се гради!

Накрая Валери още веднъж пожела успех на Партизан в продължението на надпреварата.

– Надявам се нещата в Партизан да се стабилизират и да се оправят. Отнема време, Столица ми беше помощник, познавам го, имайте търпение. Не съм тук, за да кажа, че е лош, просто мисля, че Матич има по-добра философия. Повярвайте ми, искам Столица да печели мачове и да изпълнява всичките си желания в клуба, дайте му доверието си. Баскетболният клуб също е пример, че се постигат успехи, не съм човек, който плюе, а иска добро. Както казах, тези неща се решават от ръководството, играчите, треньора и феновете. Момчета, това е Партизан и няма по-големи от тях – трябва да решим проблемите и да върнем клуба към предишния му блясък. Може би Звезда е по-добра, няма нашите проблеми, но ние трябва да вървим и да направим всичко възможно. Искам Столица да направи нещо голямо, пожелавам на него и на всички най-доброто.

Интервю: Игор Павлович / „Максбетспорт.рс“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ