Близък приятел на Джокович: Да вярна е новината за Григор Димитров

7 Dni Sport29.07.2022
Григор Димитров,

Когато говорим за сръбски тенис, най-популярният представител е Новак Джокович. На второ място обаче е един от най-добрите му приятели – Стефан Божич. Той е феномен в играта, има стотици хиляди последователи в социалните мрежи, десетки милиони гледания на видеата, ВИП гост е на всички турнири в календара и е близък приятел не само с Джокович, а с хора като Мария Шарапова, Даниил Медведев, Серина Уилямс, Гаел Монфис и други.

Лично е давал уроци на Карлос Алкарас и Стефанос Циципас, а Григор Димитров е един от най-големите му фенове.

Стефан Божич даде интервю пред колегите от „БЛИЦ“, в което разкри, че скоро ще обяви проект, който ще промени тениса. Беше категоричен, че само COVID-19 е причината Новак Джокович вече да не е на автопилот и да е спечелил най-много титли от Големия шлем, обясни защо хората мразят Ник Кириос и коментира по много любопитен начин Григор Димитров.

– Стефан, какви са последните неща около теб?
– Бях в Италия и Швейцария за последно. Предстои да бъда на Купа Дейвис и US Open.До края на годината ще има и други неща, но това са основните.

– Как направи фурор в социалните мрежи?
– Аз в момента работя от проект до проект. Неща, които са важни и акцентът да бъде поставен върху спортистите и техните уникални способности. Моят генерален спонсор е „Lacoste“ и с тях работя върху няколко неща. Аз работя и като консултант за някои турнири, като работата ми е свързана със социалните мрежи и правена на съдържание около събитието. Всичко се върти около моите умения и триковете, които мога да правя.

– Кога започна всичко за теб?
– Беше просто един проект, после стана по-голямо, промени се. Дойдоха нови проекти, нивото се вдигна с времето. Аз натрупах опит с годините. Мисля си, че сега съм още по-добър. Имах идея и реших да я реализирам.

– Сподели интересна история. Ти се срещаш със звезди от спорта и шоубизнеса. Какво ти идва наум?
– Честно казано, аз много не обичам да се връщам назад. За мен е хубаво да се срещам с хора, към които имам респект. Има много забавни истории. На последния „Ролан Гарос“, когато бях в Париж, се запознах с много популярен брейк танцьор. Огромна звезда във Франция. Говорихме си за това, с което се занимаваме и как всичко е свързано. Той е легенда. Хората го намират за готин и интересен. Подобни срещи винаги са специални, защото усещам, че дори звездите ме уважават.

– Професионалният спорт е труден. Малцина са способни да пробият и да бъдат сред звездите. Мислиш ли, че ти направи революция, защото стигна до най-високото ниво по различен път?
– Мисля, че спортът има различни проявления и професионалният спорт е само едно от тях. От теоретична гледна точка, това, което наблюдаваме по телевизията, може да бъде квалифицирано като Спорт за високи постижения. Има обаче и друг начин хората да се забавляват и мисля, че аз показвам този начин. Защото някои проучвания показват, че професионалният спорт е толкова труден, че при някои хора той не действа като вдъхновение, а напротив, обезкуражава ги. Това, което аз правя, е насочено много повече към личността и връзката на обикновения човек със спорта. Скоро ще обявя много голям проект, върху който работя. Написах книга, в която много неща ще бъдат обяснени – как успях, защо и защо тенисът трябва да бъде в услуга на хората.

– Обществото в тениса е много по-затворено. Ако някой прави фрийстайл футбол, сигурно ще му е по-лесно. Какво мислиш?
– Във футбола това идва и по-естествено. До голяма степен обаче има и културни обстоятелства. В тениса всичко трябва да бъде ограничено – какво може и какво не може да правиш, аз не мисля, че трябва да е така. Тенисът много се промени в последните 10 години. Чудя се как толкова много хора не го виждат. Ситуацията е много динамична.

– Гледа ли финала на „Уимбълдън“ между Новак Джокович и Ник Кириос?
– В неделя всички гледаме тенис (смее се). Новак беше много подготвен. Имаше огромно напрежение върху него. Той загуби първия сет, но това вече е като даденост в неговите мачове. Не знам дали има друг човек, който да спечели толкова много двубои, в които е загубил първия сет. Новак обаче може да превключва на следваща предавка, да вдигне още повече нивото, за разлика от другите играчи. Аз си мисля, че Джокович е в най-добрата позиция за това да остане в историята с най-много титли от Големия шлем. Това, че Рафа спечели Australian Open и „Ролан Гарос“ помогна на Новак, защото свали от напрежението.

– В какви отношения сте с Новак Джокович? Приятели ли сте?
– Разбира се, всеки път си изкарваме много добре, когато сме заедно. На корта си правим и трикове. Той обича много такива неща, обича да експериментира. Наясно е с процесите, които се случват.

– Защо на някои турнири, например на Australian Open, хората освиркаха Новак? Защото е от Балканите?
– Това е много повече културен феномен, отколкото нещо на лична основа. Новак ходи на места, като Ню Йорк, Лондон, Париж и Мелбърн, където са концентрирани световните сили. Хората, съзнателно или не, не го припознават като един от тях. Не са ходили заедно на училище, не са родени от едно място, няма го свързването на подсъзнателно ниво. Естествено, в света има национализъм, расизъм и т.н, но не говорим за тези случаи. Ние трябва да приемем, че ако си роден в конкретен регион, ни споделяш съдбата му с останалите хора от този район. Без значение дали ти харесва или не. Искам да отбележа, че на последния Уимбълдън имаше допълнително усилие отношението към Новак да бъде позитивно. Той е избрал да живее живота си по конкретен начин и трябва да го приемем. Ако не бяха коронавирусът, ваксинирането и ограничените участия по турнири, Новак вече щеше да е включил на автопилот и да бъде най-великият в историята. Можем да наречем подобно стечение на обстоятелствата и трагично, но всеки усети последствията. В Ню Йорк, например, мога да кажа, че понякога има дискриминация спрямо Новак, но друг път се усеща, че хората го приемат и си казват: „Той е от нашето семейство, защото е велик шампион“. От друга страна, какво да очакваме? В Сърбия нямаме Уимбълдън, така че… (смее се).

– Говорейки по тази тема, Ник Кириос май никъде не се вписва?
– Понякога е забавен, понякога не толкова. Феновете го харесват, това е интересно. Аз никога не съм бил срещу него. Хората казват: „О, Боже! Как така? Той не тренира… няма треньор“. Това е негов избор. Не може всички да му скачат. Той изкарва милиони от този спорт, наслаждава се на играта си на корта. Когато аз тренирам деца, ги съветвам да не правят триковете на Кириос по време на игра. Мисля, че не са толкова ефективни. Но, тук трябва да отбележа нещо друг, Ник е измислил няколко трика, които наистина влизат под кожата на съперниците му. За мен няма проблем. Той не нарушава правилата. Как може хората да му се сърдят, че сервира отдолу? Не било феърплей, не проявявал уважение… Смешно е да се обиждаш на човек, който прави нещо, което правилата го позволяват. Тук става въпрос за морален въпрос ли? Още по-големият проблем обаче е друг, той е такъв, за който хората не говорят. На тях не им харесва, че в тениса са наложени правила – как трябва да играеш и какво трябва да правиш, за да си добър. Кириос обаче показва, че може не просто да бъде добър, а да бъде един от най-добрите, противопоставяйки се на всички установени методи. И това вбесява специалистите – че има и друг начин да си успешен. Ник прави всичко наобратно и въпреки това побеждава Федерер, Надал и Джокович. Хората имат очаквания той да побеждава, но да побеждава по определен начин и ги вбесява, когато това не е така. Да си „несериозен“, а да биеш Роджър…

– Ти работиш с доста деца. Даваш ли им за пример за Григор Димитров?
– Той винаги е бил много готини и харесва това, с което се занимавам. Казвал ми го е лично. Няма как да кажа каквото и да било лошо за него. Тенисът е жесток спорт, в който всички изглеждат като провал, защото губиш всяка седмица. Нещата са такива, че дори и Новак не изглежда достатъчно добър, защото хората очакват да спечели още два турнира от Шлема и тогава сигурно ще са спокойни. Григор все пак беше №3 в света в ерата на най-добрите за всички времена. От техническа гледна точка, той е един от най-добрите в историята. Разполага с невероятно движение. Спомняте си, че го сравняваха с Федерер. Кариерата му е феноменална. Българските журналисти сигурно ще трябва да чакат за следващия, който ще стигне толкова височко, за да разберат колко е трудно, когато им се наложи да чакат.

Автор: Борислав Орлинов / „БЛИЦ“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ