Стефан Грозданов: Левски няма да изпусне птиченцето

7 Dni Sport28.07.2022
Левски - ПАОК, Жереми Петрис

Бившият треньор на Левски Стефан Грозданов даде интервю пред колегите от „Тема Спорт“, в което сподели очакванията си за реванша с ПАОК в Лигата на конференциите.

Опитният специалист добре познава гръцкия футбол и заяви, че сините има отличен шанс да отстранят двуглавите орли. Той се изказа много ласкаво за играта на столичани и работата на Станимир Стоилов.

Г-н Грозданов, какви са очакванията ви за реванша между Левски и ПАОК в Лигата на конференциите?

– Живея в Гърция и следя постоянно пресата и радиото. Медиите са изключително учудени от това, което се случи в първия мач между двата отбора. Заляха ПАОК с много критики за представянето в София. Почти нищо не са видели от това лице, което се предполага, че трябва да има този тим. Очаквам някаква реакция от гръцкия гранд и ПАОК да играе по-добре. Има някои футболисти, които ще бъдат на разположение на Разван Луческу в реванша. Един от тях е капитанът Виейриня. Със сигурност ще има и още поне един или двама нови играчи от мача в София. Гърците са шокирани от това, което стана на „Герена“. Очаквам птиченцето, което е кацнало на рамото на футболистите на Левски и Станимир Стоилов, да не го изпускат. Имат голяма възможност да отстранят ПАОК. Поначало в България сме хора на крайностите и обичаме да величаем. Винаги се поставяме в ролята на аутсайдери. Не съм на това мнение, че ПАОК е някакъв свръхотбор. Мое мнение е, че Олимпиакос, АЕК Атина и Панатинайкос миналата година се представиха като игра много по-добре от двуглавите орли. Да не ги възхваляваме толкова много. При добро представяне на Левски, разбира се, трябва и малко шанс, е възможен успехът.

Ще повлияе ли и наличието единствено на фенове на ПАОК, след като знаем каква е атмосферата на „Тумба“?

– Идвали са в Солун отбори, които изобщо не са се интересували от атмосферата на стадиона, и са отстранявали ПАОК. Присъствал съм на такива мачове. Справяли са се с това. В крайна сметка публиката не може да подаде хубав пас или да отбележи гол.

Какво ви направи впечатление в играта на Левски в първата среща?

– Сините имаха и изключителен шанс, че поведоха в резултата още в първата минута. Всеки отбор, който направи това, променя облика си и добива криле. Левски игра много стабилно и дисциплинирано. Представи се добре във всяко едно отношение. Постави ПАОК в тежко положение. Гърците си мислиха, че ще направят нещо малко и ще вкарат гол. Само че с тези усилия, с които подходиха, се видя, че нищо не могат да направят. Трябваше да надвишат нивото си. Левски ми направи много добро впечатление. Ако се повторят нещата от първия мач, ще бъде много трудно за ПАОК да отстрани сините. Да, във футбола сме виждали какви ли не ситуации, но не трябва да се излиза със страх и мисли, че имат срещу себе си непобедим отбор. Малко надвишихме цената на гръцкия тим. Имали скъпи футболисти и се класирали на четвъртфинал в Лигата на конференциите… Наблюдавам ПАОК, защото това е любимият отбор на Северна Гърция. Най-гледаният тим е и съм виждал в него много добри неща, но и доста слаби.

Направи ли ви впечатление някой играч на сините, който бе водещият при успеха в първия мач?

– Направих коментар преди дни в едно гръцко радио и казах, че Левски победи, защото бе отбор. Имаше колективен дух, дисциплина и себераздаване. С това спечелиха сините. Докато ПАОК, в който има играчи, които би трябвало да са по-добри от тези на Левски, с нищо не показаха, че са отбор. Просто играха сами за себе си. Не мога да посоча някой от сините, който да е бил решаващ. Целият тим игра прекрасно. Има попадения в селекцията на Станимир Стоилов, които вероятно ще се развиват още по-добре.

Колко бе решаваща и ролята на Станимир Стоилов преди и по време на двубоя?

– Няма какво да боравим с клишета, но е много голяма. Успя да наложи своя стил на работа. Това е добре за един треньор, когато му се даде свобода на действие. Има си виждания и когато никой не му застава на пътя и не му се меси се виждат резултатите. Мъри добре знае кое е добре за отбора. Мисля, че този тим на Левски постепенно ще се развива още повече с времето. Да оставим настрана проблясъците, които имаше за Купата на България и сега в първия мач с ПАОК. Говоря за последователно изкачване на по-високо ниво.

Какви са наблюденията ви в българското първенство? Къде виждате Левски през този сезон?

– За разлика от миналите години виждам Левски в борбата за челните места. Лудогорец продължава добрия си път. Може би слабостта на сините идва от това, че не разполагат с голям брой футболисти, за да може в тежките моменти, когато трябва да се играят мачове през три дни, Мъри да редуцира състава си. Това е предимство за Лудогорец. Иначе в игрови план не виждам разградчани да са кой знае колко напред. Но в това да разполагат с няколко играчи на един пост и да могат да правят промени в точния момент, това е разликата. Левски вече се е доближил до Лудогорец, но в първенството тази къса скамейка ще изиграе решаваща роля, защото Мъри няма да може да прави промени.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ