Георги Миланов: Чака ни изключителен мач с критични моменти, вярвах в успехите на Левски

7 Dni Sport27.07.2022
Левски - Спартак Варна, Георги Миланов

Георги Миланов е една от големите звезди на Левски, лидер на отбора и любимец на феновете. Халфът подписа със „сините“ преди почти година, като за този период успя да спечели Купата на България, а миналия четвъртък беше сред най-добрите за отбора при победата с 2:0 над ПАОК в мач от Лига на конференциите. Националът даде специално интервю за колегите от „Гонг“, в което се върна към успеха над „двуглавите орли“ на „Герена“, даде мнението си за предстоящия реванш, а освен това направи обобщение на последните 12 месеца със синия екип.

– Жоро, как си? Успя ли да презаредиш батериите след тежкия мач в четвъртък.

– Беше доста тежък мач. Вече сме изцяло настроени за следващия мач в четвъртък. Надявам се всички да се възстановим добре. Аз вече се чувствам много по-добре. Имах леки болежки след мача, което е нормално. Надявам се да се подготвим и заредим със сили, защото ни чака още по-тежък мач в Солун.

– Завърна се в Европа с български отбор. Какво беше усещането да играеш с фланелката на Левски пред над 15 хил. зрители на „Герена”?

– Изключително съм радостен, че имах възможността да играя в Левски точно в този момент, когато всички се опитваме да върнем клуба там, където е бил винаги. Горд съм от този факт, горд съм от тази победа. Искам обаче да кажа, че още нищо не е решено, защото ни чака изключително тежък мач в Солун. Трябва да бъдем толкова добри, колкото и преди няколко дни, за да извлечем максимума. Нашите фенове не само този мач и през последните шест месеца, година, постоянно са с нас и сме свикнали да играем пред толкова публика. Радостен съм, че когато се събират толкова много хора ние не ги разочароваме.

– Как се побеждава отбор като ПАОК? Отбор с 53 млн. бюджет през този сезон, а реално вие не им оставихте никакъв шанс…

– Играл съм срещу много по-големи отбори от ПАОК. И тях съм ги побеждавал. Всичко е в нагласата на всеки един футболист. Треньорът е главното лице, което съумя по прекрасен начин да ни предаде състава на ПАОК. Обясни ни силни и слаби страни, успяхме да спазим тези неща. Факторът публика, това им беше първи официален мач. Видяхте ние какво направихме в нашия първи официален мач. Много фактори са. Радостен съм, че с 8 или 9 дебютанти в евротурнирите успяхме да победим, защото само аз и Ники (б.а. Михайлов) имаме по-голям опит, с изключение и на Попето, който сега е контузен и можеше много да ни помогне. Трудно е, но показахме голям характер, дадохме сърце и душа и заедно с нашите фенове постигнахме тази победа. Оттук нататък се надявам да покажем доста по-добри игри.

– Преди двубоя имахте сериозни кадрови проблеми. Общо взето всеки ден се получаваше някоя нова контузия. Станимир Стоилов на три пъти смени схемата на игра, а тази, с която играхте 3-4-3, сте я тренирали едва 30 минути в четвъртък преди срещата….

– Нямахме много време. Проблемите бяха ясни. Ние нямаме и такъв състав като Лудогорец, като брой играчи. Всеки един отсъстващ е голяма липса за целия отбор. Като колектив сме на високо ниво, показахме го през последните шест месеца. Настроихме се по най-добрия начин. Имаше леки изменения, но ние сме професионалисти и трябва да се настройваме във всеки един момент и всяка ситуация. Може да се получи контузия по време на мач, да сменим схемата. Ние сме интелигентни футболисти, играем на високо ниво и сме длъжни да показваме добра игра в различни схеми.

– Казват, че 2:0 е най-коварният резултат във футбола. Преди първия мач всички сочеха ПАОК за фаворит. Сега нещата променят ли се?

– Според мен нещата са равни. Нашите фенове няма да бъдат в Солун, което ще е голям плюс за тях. Каквото беше за тях, такова ще бъде и за нас. Чака ни изключителен мач. Трябва да сме готови да страдаме. Това е истината. Надявам се да покажем голям характер. Ясно е, че желанието и хъса ще го има, но характерът трябва да го покажем. Ще има много критични моменти, няма какво да се залъгваме. Покажем ли тази устойчивост и тактическа дисциплина имаме шанс. Нищо не е решено, подчертавам го. Чака ни изключителен мач.

– Преди първия двубой Левски можеше единствено да спечели от тези два мача с ПАОК. Резултатът от първия мач обаче сега задължава ли ви да направите и невъзможното, за да може Левски да продължи напред, защото елиминация над ПАОК отваря широко вратите на Левски към групите на турнира?

– Колкото и клиширано да звучи аз не мисля за следващи противници. Имам достатъчно опит в евротурнирите и отбор като нашия, който е толкова крехък, нов отбор, не може да подценява който и да било. Разбира се, че ние може само да спечелим от този мач. И преди първия двубой имаше напрежение, очакванията от хората. Те имат страхотен отбор, страхотни футболисти – видяхте, че смениха половината си отбор и ни беше изключително тежко да играем срещу тях. Те са фаворит, но ще дадем всичко от себе си и ще направим всичко възможно. Ще направим всичко възможно нашите фенове да се гордеят с нас, независимо какъв е резултата и смятам, че в момента сме на прав път. Всички хора бяха изключително доволни, защото показахме такова лице, че дори да бяхме завършили наравно или загубили, те щяха да са доволни от нашето представяне.

– Изиграхте наистина впечатляващ мач в четвъртък, но запазихте ли и някой коз за реванша?

– Треньорът ще си вземе решенията, той е човекът, който ще помисли и съм убеден, че знае какво трябва да се направи, като тактическа постройка как да подходим. Аз като футболист ще дам всичко от себе си, както го дадох и първия двубой. Ясно е, че дори минимална победа пак ще ни класира. Това ще е двубой на нерви, на тактически прийоми и тънкости. Който бъде по-търпелив, който има по-големи и железни нерви, ще победи и ще продължи напред.

– Играл си вече на „Тумба”. Толкова ли е трудно да се играе там. Легенди се носят за атмосферата на стадиона и феновете на ПАОК.

– Тежко се играе на този стадион. Имат много страшни балкански фенове. Всичко обаче е до самия футболист. Аз за себе си нямам проблем. Когато има повече публика и ни хулят, ми е по-приятно. Това е мотивиращо. Виждате нашият отбор какво лице има пред пълни трибуни. Сигурен съм, че и сега ще покажем добро лице. Всеки футболист е сам за себе си, но аз лично, когато е пълен стадионът, дори с фенове на друг отбор, се чувствам много спокоен и ми действа мотивиращо.

– Ще се опиташ ли да предадеш тази мотивация и на по-младите ти съотборници, за които това наистина са дебютни мачове в евротурнирите?

– Постоянно се опитвам да помагам на всички млади футболисти, независимо дали са българи или чужденци. Нашият отбор е доста крехък откъм опит в Европа на футболистите. Видяхте, че можем в първия мач. Надявам се да бъдат спокойни и знам, че ще дадат всичко от себе си да покажат добро лице. Ако имаме малко късмет, можем да ги отстраним.

– През последните шест месеца изиграхте наистина впечатляващи мачове – срещу Лудогорец за първенство и купа, срещу ЦСКА във финала за Купата на България. Срещата с ПАОК ли обаче беше най-доброто лице на Левски през тези месеци?

– Не мога да кажа кое е най-доброто лице. Ние показахме една стабилност, пореди от победи в първенството, бяхме на лоша позиция в таблицата. Първо не знаехме дали ще се класираме за шестицата. Показахме добра устойчивост, добро поведение и с победи се трупа самочувствието, настроението в съблекалнята. Така завърши и сезонът. Неприятна загуба (б.а. срещу ЦСКА 1948), която ни помогна много, събуди ни, да изпитваме този глад за победи и жажда за футбол. Нашият отбор имаше много национали, нямаше и времето да направим подготовка, която направихме през зимата. Сигурен съм, че нашият отбор ще изглежда по-добре и в първенството.

– Преди близо година подписа с Левски. Тогава изгледа един мач във Враца, в който Левски загуби, а продукцията на отбора беше меко казано постна. Когато гледа този мач представяше ли си, че година по-късно ще сме тук, за да си говорим как Левски може да отстрани ПАОК, да си носител на Купата на България и да си един от големите любимци на феновете на Левски, защото ти ги грабна с играта си още с първите си минути със „синята” фланелка?

– Хубавото през моята кариера е, че където и да съм бил, винаги съм печелил купи и трофеи. Това ми беше и мечтата още в самото начало, когато Левски беше в неизгодна позиция. Даже не се и замислих дали ще го има след месец, два или три. Знаете проблемите на Левски, бяхме в осакатен състав. Аз вярвах в себе си, вярвах, че може да се случи нещо подобно и затова никога не ме е било страх. Аз си поставям високи цели. Знаех, че отборът на Левски го чакат добри дни. Дадох всичко от себе си от самото начало. Да, имахме тежки моменти, но аз съм човек, който обича да печели и този хъс искам да го предам и на футболистите. Може би и аз не съм очаквал толкова бързо да дойдат резултатите. Вярвах, че ще спечелим Купата и знаех, че нещата в Левски ще се оправят. Затова съм тук.

– Ако има една дума, с която би описал тази една година в Левски, коя би била тя?

– Много интересна година. Имах и тежки моменти с контузия, която ми попречи да бъда до отбора във всички мачове. Така е във футбола, не знаеш какво ще се случи. Положих много усилия, за да се върна по-рано от очакваното. Горд съм, че съм футболист на Левски и давам всичко от себе си отборът да бъде на това място, в което е в момента.

– Левски не е ставал шампион от дълги години. Възможно ли е този сезон хегемонията на Лудогорец да бъде нарушена и отборът да е там, където му е мястото?

– И Купа не беше печелил дълго време. Във футбола всичко е възможно. В момента трябва да се концентрираме мач за мач. Имаме тежка програма, с евротурнири. Дай Боже да продължим и да имаме още по-тежка програма. Ще се разбере рано. Всички отбори губим точки. Лудогорец е фаворит, няма какво да го крием. Те имат два състава. С нашата публика, подкрепа и себераздаване, всичко е възможно. Надявам се да имаме добри дни и тази година.

– Вече минаха три кръга от първенството. Виждаш ли други отбори, които могат да се намесят в битката за титлата, освен Левски и Лудогорец?

– Лудогорец са основен фаворит. Ние и може би двата ЦСКА. В момента са добри отбори. Като цяло ако има отбор, който да спъне Лудогорец, това ще сме ние.

– Беше част от националния отбор. За съжаление в последните четири мача от Лига на нациите не се получиха добри резултати. Сега започва нов етап с Младен Кръстаич. Смяташ ли, че той ще успее да повиши нивото на националния отбор?

– Лично аз много се надявам. Знам го като играч, имал е много успехи. Не съм запознат с неговата работа като детайли. Надявам се да имаме по-добри дни. По-лоши от тези няма как да имаме. Както върнахме феновете на Левски, така с труд и себераздаване се надявам да върнем и феновете на националния отбор, защото са зажаднели да има един по-добър тим и да се гордеят с него. В момента сме далеч от истината. Надявам се и промените, за които чувам – като система, че ще се викат само футболисти, които са в най-добра форма, независимо от имената, че ще се случат. За мен това е изключително важно, защото се видя, че когато се викат футболисти, които не играят в отборите си е изключително трудно да показват най-добрите си игри. Има много неща за оправяне. Надявам се треньорът, след като е чужденец, да не робува на агенти и президенти, а сам да си взима решенията и да вика най-добрите футболисти в дадения момент, независимо от имената и отборите, в които играят. Това за мен е най-доброто за националния отбор.

Интервю: Виктор Вутов / „Гонг“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ