Леден душ за Гриша Ганчев и ЦСКА, Левски пусна сигнал, „червените“ изгарят с чутовна глоба

7 Dni Sport26.07.2022
ЦСКА, Гриша Ганчев, Антони Здравков

Фенове на Левски настръхнаха след снощния мач между ЦСКА и Черно море.

„Червените“ спечелиха с 1:0, но има и доста притеснителен момент за тях. „Сини“ привърженици алармираха, че на Сектор „В“ е бил опънат транспарант със забранен символ, който се счита за проява на расизъм.

Справка на колегите от „Котаспорт“ показа, че това е келтски кръст (вижда се на снимка от мача, публикувана в галерията на официалния сайт на Черно море). Ето как е описан той и защо е забранен: „Келтският кръст е символ, използван от неонацистите по целия свят и обозначава „превъзходството на бялата раса“. Това е един от най-широко използваните расистки символи. На футболните стадиони често се появява на банери, табели, шалове или стикери. Често се използва като заместител на буквата „О““.

Феновете на Левски пък са особено чувствителни на тема „расизъм“, след като на няколко пъти клубът бе глобяван и наказван именно по този параграф – било то от УЕФА, или от БФС. Глобите от родната централа за расизъм са 37 500 лева, като привържениците на тима от „Герена“ питат в социалните мрежи дали такава ще бъде наложена на ЦСКА. Те прилагат към въпросите си снимки и стопкадри и от телевизионното излъчване на двубоя, на които се вижда символът.

Не е ясно и дали забраненият символ не е умишлено издигнат. Както е известно, Сектор „Г“ обяви бойкот на ръководството, като това може и да е част от действията срещу собствениците на клуба.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ